Зрелищно арестуваният с крадена лимузина „Ауди“ при акция на антимафиотите от отряд „Кобра“ към СДВР рецидивист Валентин Кирилов – Пуйката е бил следен от МВР заради постъпил оперативен сигнал, че няколко дни по-рано е организирал обира на апартамента на пернишкия кмет Станислав Владимиров. Заради съмнения, че полицията в миньорския град саботира разследването за обира в жилището на Станката, случаят е бил поет от столичните криминалисти.

 

Валентин Кирилов – Пуйката беше закопчан в нощта на понеделник срещу вторник, заедно с крадец с прякор Войника, малко след като отключиха и подкараха луксозно „Ауди“ S8 в столичния квартал „Левски“. Антимафиоти от отряда „Кобра“ участвали в акцията по задържането на 46-годишния бандит от Перник, свидетелстват, че Пуйката първоначално успял да се изплъзне от засадата, но след щуро преследване из тесните улички на квартала бил заловен и тръшнат на земята.

Твърди се, че Пуйката в бил физически „респектиран“, тъй като ударил с дръжката на фенер един от тръшналите го на земята полицаи.

 

При последвалото претърсване на автомобила на Кирилов са намерени специални технически и заглушителни устройства, използвани за кражби на луксозни коли, обяви началникът на сектор „Престъпления, свързани с МПС” в СДВР Николай Пелтеков.

 

Полицейски източник разкрива, че до Залавянето на легендарния в ъндърграунда апаш Валентин Кирилов – Пуйката се е стигнало след оперативен сигнал, че няколко дни по-рано рецидивистът е организирал обира в апартамента на кмета на Перник Станислав Владимиров – Станката.

 

Жилището на Станката, помещаващо се на първия етаж на панелен блок в пернишкия квартал „Твърди ливади“, беше открито разбито от кмета на Перник в неделя следобед, като се твърди, че обирът е бил организиран още в петък вечерта, когато Владимиров отпрашил към Гърция със съпругата и детето си, където притежава луксозна къща.

 

Според разказа на самия Станислав Владимиров, апашите са обърнали целия апартамент наопаки и са си тръгнали с плячка от 200 лева и златна гривна, подарък от роднини за сватбата му.

 

„В дома си не държа нито пари, нито ценни неща. Апартаментът ни е малък – хол, кухня и спалня, живеем в стар блок, където съм прекарал целия си живот. Вкъщи имаме детски играчки, а не скъпи вещи... Иначе е публична тайна, че имам врагове – както политически, така и икономически. Очевидно мафията в Перник е побесняла. Не знам какво са се опитвали да намерят у дома. Може би някаква компрометираща информация или пък пари?, коментира Владимиров, който отново е кандидат за кмет на Перник, а социолозите пророкуват лесна негова победа още на първи тур.

 

Според полицейски източник обирът на апартамента на Станислав Владимиров се е състоял след умишлено пуснат слух от кандидат-кмета на Перник, издигнат от БСП, Кирил Леонов, че Станката крие 1 млн. лв. в апартамента си, които му били предоставени от местния бизнесмен Людмил Стойков и щели да послужат за покупката на гласове в пернишките села.

 

Макар да е потомствен бесепар с реална комунистическа закваска, Станислав Владимиров беше посочен като един от големите врагове на БСП от Корнелия Нинова още преди 2 години и оттогава е на нож с част от местната структура на социалистите, останала лоялна към авторитарната лидерка.

 

„Пернишките социалисти от кръга на Корнелия Нинова, начело с издигнатия от БСП кандидат за кмет на Перник Кирил Леонов, разнасяха цяла седмица из кафенетата в града слуха, че Станислав Владимиров е приготвил 1 милион лева за покупката на гласове и че държи парите си у дома, тъй като нямал доверие на никого. Това привлече интереса на местния ъндърграунд и последва обирът в апартамента му“, разкриват запознати с политико-криминалния сюжет.

 

Смята се, че тарашът в апартамента на Станислав Владимиров е организиран от Валентин Кирилов – Пуйката и Петър Стоименов – Пешо Железаро, като е твърде възможно двамата да не са проникнали лично в жилището, а да са ползвали подизпълнители.

Отпечатъци на Пуйката и Железаро не са открити в ошушкания апартамент на Станката, но съществува вероятност някои улики да са били прикрити от местната полиция, чиито шефове не мелят брашно с Владимиров.

 

„И Пешо Железаро, и Вальо Пуйката бяха поставени на външно наблюдение от полицията в София заради постъпили данни, че са замесени в обира на апартамента на кмета на Перник Станислав Владимиров. Така Пуйката падна в капана на МВР, след като дълги години беше на практика неуловим”, доволни са след проведена операция, завършила с ареста на Кирилов антимафиотите от отдел „Кобра“.

 

Рецидивистът от Перник Валентин Кирилов – Пуйката е с километрично досие, а само преди 4 месеца Върховният касационен съд окончателно го осъди на 2 г. затвор за обир на сейфове на две фирми в Перник. Кирилов обаче не е в затвора, тъй като е лежал продължително време в ареста. Сред най-дръзките престъпления на Пуйката се сочи банковият обир в Кърджали, състоял се в нощта на 4 срещу 5 януари 2023 г. Тогава петима маскирани и въоръжени мъже нахлуват в помещението за видеонаблюдение на банката, закопчават с белезници двамата охранители, залепват устите им. с тиксо и ги свалят в мазето.

 

След това започват да разбиват банковите касети една по една. Плячката на обирджиите обаче е нищожна – вместо да си тръгнат с милиони, каквато е предварителната им информация, те задигат само 4 хиляди евро. Живеещ в близост до банковия офис подава сигнал на. тел. 112 в 1 часа след полунощ за необичаен шум. Изпратените да проверят сигнала полицаи виждат мъж с тъмни дрехи и качулка да пази пред банката.

 

Започва гонка и престрелка, но обирджиите успяват да се измъкнат. Заловен е единствено Славчо Мерегов – Мегера, спипан с шапка и с ръкавици в близост до обрания банков офис. Впоследствие ченгетата все пак откриват улики срещу тартора на бандата обирджии Валентин Кирилов – ДНК на Пуйката е извлечено от скоростния лост на джип БМВ Х5, паркиран в Кърджали. Возилото се оказва откраднато и със сменени регистрационни табели. Въпреки това пуйката оспорва експертизата и твърди, че е нагласен от собственик на охранителна фирма, с когото имал търкания от години. Заради уж разклатеното му здраве, рецидивистът прекарва малко време зад решетките. Той е пуснат на свобода, тъй като имал двустранна дископатия, бъбречно-каменна болест и високо кръвно.

 

Познавачите на пернишкия ъндърграунд, както и криминалисти от града на стоманата разказват, че Валентин Кирилов е замесен в повечето от крупните обири над инкасо автомобили през последните години в България. За Пуйката се знае, че е сред босовете на автомафията, като в неговите морги в Перник от години се укриват и разфасоват крадени коли от София и цяла България.

 

Арестуваният крадец Вальо Пуйката ограбил апартамента на кмета на Перник, търсел черната му каса

 

С името на 46-годишния Вальо Пуйката се свързва и огненият атентат в апартамента на бившия полицейски шеф в Перник Валентин Бучински.

 

През зимата на 2015 г. входната врата на жилището на полицейския началник в София беше запалена умишлено, след като маскиран бандит я заля с бензин и напалм. Пожарът лумна минути преди полунощ, за щастие полицаят Бучински и семейството му все още не си били легнали. Разследването така и не установи самоличността на извършителя, но в града на стоманата е публична тайна, че поръчител на атентата, е Вальо Пуйката, който впоследствие се хвалел открито какво е сторил.

 

Комисар Бучински дълго време беше шеф на столичното 4-то РПУ. През май 2015 г. той официално оглави ОДМВР-Перник и обяви, че ще се бори с наркобизнеса в града, автокражбите и посегателствата срещу личността. Сред първите пострадали от действията на Бучински бе именно Вальо Пуйката, по заповед на полицейския началник в Перник, ченгетата тарашиха автоморгите на гангстера.

 

След като Пуйката бе закопчан в крадено „Ауди“ в София, очакванията на криминалистите са автокражбите на возила в столицата рязко да секнат. Ченгетата обаче не вярват, че ще успеят да уличат Кирилов като организатор и извършител на обира в апартамента на кмета в Перник Станислав Владимиров.

Източник: Уикенд crimesbg.com