Несъмнено певицата Белослава няма да запише отминалия й рожден, който отбеляза на 10 юли, като един от най-добрите, имайки предвид факта, че завърши в килията на VI РПУ.

 

Дотам се стигна, след като полицаи я заловиха да шофира в нетрезво състояние из улиците на София. Къдрокосата джаз изпълнителка с кадифен глас беше арестувана от полицията в 4.30 ч. сутринта, след като я спрели за проверка на бул. „Ал. Пушкин“, а дрегерът отчел 1.25 промила алкохол в кръвта й.

 

Новината за задържането на 49-годишната певица изненада неприятно почитателите й. До този момент тя дори беше давана като пример за подражание. За разлика от много нейни колеги от музикалния бранш и шоу бизнеса, Белослава никога не беше попадала в медиите с шумна и непристойна изцепка до този момент.

 

Арестуваната Белослава изпила 2 бутилки вино, отишла пияна да си купи цигари

„Браво на Белослава и честит й рожден ден! Така се прави", вдъхна й кураж с пост във фейсбук нейният близък приятел актьорът Август Попов.

Той обаче беше сред малцината, неосъдили алкохолната изцепка на популярната певица. По зла ирония на съдбата, или типично по български, Белослава беше едно от лицата на финансираната от държавата кампания „Не карам пил“ в далечната 2007 г., заедно с Графа, Б.Т.Р., Камен Воденичаров, Ники Кънчев, Зуека, Наталия Симеонова, Део, Иван и Андрей и други популярни шоу звезди, за които е известно, че не са трезвеници.

 

Макар трудно да се намира оправдание за постъпката на Белослава, нейни близки търсят смекчаващи вината й обстоятелства – джаз певицата е подкарала пияна автомобила си в 4.30 след полунощ не за да криволичи безцелно из софийските улици, а за да си купи цигари след шумното парти дадено в къщата й на ул. „Беловодски път“ в квартал „Бояна” по повод 49-ия й рожден ден. Разстоянието от дома на Белослава до денонощния магазин, пред който е бил прихванат автомобилът й от полицейския патрул, е под 1 км.

 

Според запознати изпълнителката е напуснала къщата си в природен парк „Витоша“, за да се снабди с цигари, малко след като гостите на рождения й ден са си тръгнали. Тъй като съпругът на Белослава – художникът и бизнесмен Евгени Йонов, е бил доста по-почерпен с алкохол от своята любима, певицата решила сама да отскочи до денонощния магазин, за да задоволи никотиновия си порок. Неофициално се твърди, че през цялата нощ, Белослава е изпила 2 бутилки бяло вино, но по никакъв начин не се чувствала неспособна да управлява автомобил. Джаз изпълнителката консумира само вино и коктейли, но за разлика от мъжа си не посяга към твърдия алкохол.

 

Близки до певицата проклинат лошия й късмет тъй като тя в последния момент решила да отпразнува 49-ия си рожден ден в София, вместо в курортно селце Лозенец на Южното Черноморие. Там Белослава и мъжът й стопанисват бутиковия хотел „Вила Арте“, който се слави с най-изискания и уютен ресторант на юг от Бургас. Заради невъзможността на всички приятели на Белослава да пътуват до морето, дестинацията била променена в последния момент и партито се състояло в къщата на къдрокосата джаз дива в полите на Витоша.

 

Очевидци разкриват, че сред гостите на рождения ден на певицата е бил и депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Христо Петров – Ицо Хазарта. Той обаче си е тръгнал преди полунощ.

 

„Белослава трудно ще понесе обществения съд – тя в отговорен и съвестен човек и отлично осъзнава, че се е поизложила здравата на стари години и е разочаровала голяма част от почитателите си.

Фактът, че е с изключен телефон от няколко дни, ясно показва, че се срамува от постъпката си“, загрижени са за певицата с крехка и ранима душа нейните приятели. 

В сряда, две денонощия след ареста й, Белослава намери сили да се извини на публиката си и да признае своята грешка. Направи го с публикация в официалния си профил във фейсбук.

 

Дни след ареста на Белослава заради шофиране в пияно състояние все още не е известно защо певицата не е тествана за наркотици.

Според новите разпоредби на Закона за движение по пътищата при положителна алкохолна проба с над 1,2 промила алкохол задължително се прави тест за наркотици на шофьора. Възможно е изпълнителката да е отказала да даде проба за дрога, друга възможност е полицаите да са се смилили над прегрешилата рожденичка. Засега се знае, че популярната певица категорично е отказала да даде кръвна проба за алкохол.

 

Белослава ще бъде съдена за шофиране в нетрезво състояние, тъй като при над 1,2 промила в кръвта по закон се носи наказателна отговорност. Според закона тя може да лежи в затвора за срок от 1 до 3 години, както и да плати глоба от 200 до 1000 лв. Юристи обаче са категорични, че певицата няма да влезе в затвора, а ще бъде осъдена условно, тъй като това е първото й провинение зад волана.

 

Шофьорската книжка на певицата със сигурност ще бъде отнета поне за срок от 1 година.

Критици на родното правосъдие отдавна призовават да бъде прилагано максималното според закона наказание за публичните личности, заловени пияни зад волана, както е в редица

европейски държави.

 

Мотивът е, че публичните личности влияят с поведението си на обществото и служат като пример за подражание. В България обаче съществува практика съдът да налага минимални, а понякога дори и оправдателни присъди на пияни знаменитости. Най-фрапантният случай си остава измъкването от затвора на шампиона по фигурно пързаляне Максим Стависки, който на 5 август 2007 г. мъртво пиян навлезе с джипа си в насрещното платно на пътя край Приморско и в последвалата тежка катастрофа уби на място боксьора Петър Петров и прати в кома Мануела Горсова. Впоследствие Стависки се сдоби с условна присъда от 2 години и 6 месеца и напусна България. Сред малцината популярни българи, влезли в затвора за шофиране в нетрезво състояние, е шеф готвачът Андре Токев.

Източник: Уикенд