Общински съветник от Земен беше задържан в Перник в петък сутринта. Арестуван е и строителният предприемач Димитър Барбуков, а бившата му съпруга е била издирвана през деня. Според източници на NOVA в дома й са открити списъци с над 300 лица. 

 

Акцията на ОДМВР-Перник идва след разследването на медията за допълнителни адресни регистрации. Масирана спецоперация се проведе в целия пернишки регион.

 

Задържаният Димитър Димитров, който беше избран за общински съветник на местния вот на 29 октомври, отрича да участва в схеми за гарантиране на гласове срещу заплащане. Пред камерата той заяви, че "няма регистрации, правени с цел гласуване". "Не ме притеснява този арест, в никакъв случай. Не съм давал никакви пари. Даже се учудвам, че толкова много хора се съобщават като регистрирани", коментира Димитров минути след задържането му.

 

"Към настоящия момент има образувано досъдебно производство за престъпление срещу политическите права на гражданите. Изяснява се неговата съпричастност по повод изготвяне на документи за регистрация на лица на територията на Община Земен. Става дума за над 30 души, регистрирани на един адрес. Назначени са експертизи, които да покажат къде са изготвени документите, от кого са представени и по какъв начин. Към момента тече разследване за купуване на гласове", заяви началникът на "Икономическа полиция" към ОДМВР-Перник Кирил Иванов.

 

Населението на град Земен наброява около 1800 души. Преди дни проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройство установи допълнително регистрирани 180 души. Оказа се, че тези хора не живеят там и бяха дерегистрирани. Подозренията са, че въпросните регистрации са били потенциални гласове за местния вот.

Арестуваха бизнесмена Димитър Барбуков

Регистрациите се правят от служба ГРАО. "Някои хора ги видях лично, но не всички. По закон са длъжни да присъстват. Документите за мен са изрядни", заяви служителката, която ги е направила.

 

След като стана ясно за допълнителните регистрации, кметът на Земен е излязъл в болничен. На въпрос за 180-те регистрации, той отговори: "Не мога да ви кажа, в болничен съм. Не знам, не съм в течение. Не че не знам, ама не ги знам кои са. Заповядайте утре да ви дам едно интервю". На следващия ден Сотиров не спазил уговорката си, твърди Нова тв. Бившият вече кмет има шест последователни мандата. Очакваше се отново да се кандидатира, но партията, която го подкрепяше, издигна друг кандидат.

 

Освен в Земен, регистрации са правени и в околните села, сред които и Жабляно. Нови обитатели - общо 45-има души, има дори в Жаблянския манастир. "Няма такива регистрации. Никога не е имало регистрирани 45 души. Не знам откъде излезе тази информация и кой си позволи да намесва манастира в такива предизборни спекулации", коментира отец Йосиф.

Източник: dir.bg