Меракът на чужденците да се заселват у нас, за да си карат старините сред китната ни природа, рязко секна. Преди години пришълците ни заливаха с обяви за търсене на имоти в села и градчета, а сега се случва точно обратното – масово разпродават купените у нас земи и къщи, при това на доста солени цени, и бързат да се спасят от България.

 

В последно време все по-често се срещат обяви от британци, които разпродават селските къщи, апартаменти по курортите, за които толкова се хвалеха, че притежават, като твърдяха, че в Бъгария са намерили своя рай. Тоталното вдигане на цените на храни, ток и парно обаче набързо стопи възторга им. Като капак – и безумните цифри на самите имоти, както и скъпите материали по поддръжката отблъснаха чуждите клиенти на нашия пазар, споделят брокери по недвижимости. Не по-малък проблем се оказаха и набезите на циганските банди по запустелите села, както и липсата на правосъдие, когато апашите все пак биват заловени след поредната разкостена вила. Така британските инвеститори продават, за да намалят загубите, или просто за печалба.

Не бива да се пренебрегва и Брекзит – излизането на Кралството от Европейския съюз доведе до несигурност за много британски граждани с имоти в България. Някои може да са решили да се отърват от българските си къщи и поради трудности с визи, права на

пребиваване или поради страх от бъдещи промени в законодателството на ЕС.

 

От друга страна, пресметливите чужденци, както се знае цепят всяка стотинка, очакваха, че ще могат да дадат под наем срещу добри пари на местни или на туристи. Нещата обаче изобщо не се развиха според прогнозите им.

„България вече не им е толкова евтина, както беше, цените на всичко вървят само нагоре и изведнъж се оказа, че парите на английските пенсионери не са толкова много на фона на лудите цифри у нас. Това ги отказва и те предпочитат да се върнат в родината си", предполагат брокери.

 

Най-невъзможно се оказа положението за тези, които се затрудняват с поддръжката на имотите от разстояние, особено ако нямат възможност да идват често в България.

 

В същото време стандартът у нас продължава да е нисък. Липсата на удобства, лоша инфраструктура и транспорт, пълен дефицит на медицински услуги в малките населени места и лошо обслужване, правят впечатление на всички. Това отблъсква както българите, така и чужденците. 

 

В момента се продават и така търсените навремето от чужденците имоти в Банско, като курортът държеше първенството по закупени от британци апартаменти. Само в началото на тази година те са били около 4000. Колко ще останат до година-две, тепърва предстои да се види. В момента британците също като нас, българите, се насочват към Гърция, където цените са една идея по-поносими.

Източник: Уикенд