Ексминистърката на туризма Николина Ангелкова се отрече публично от доскорошния си любовник и предполагаем партньор в сенчести бизнеси схеми Живко Коцев. Той е с повдигнати обвинения за покровителстване на контрабандните канали на Никола Николов – Паскал и приближените му баща и син Марин и Стефан Димитрови – Ярите.

 

Три месеца след зрелищната акция на прокуратурата по разбиването на контрабандната империя на Паскал, лъсналата на пикантни снимки с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев Ангелкова, рязко смени позицията си по казуса и дори обруга подсъдимия мастит полицай, определяйки връзката си с него като „житейско решение с непредсказуеми последствия“.

 

В интервю пред столичен вестник Ангелкова си посипа главата с пепел за своята близост с Живко Коцев и обяви, че вече е прекратила всякакви контакти с него. „Не съм очаквала най-висшият полицай в държавата да има контакти с лица, подозирани в контрабанда. Все пак те трябва да ги хващат: Не съм активно в политиката и не заемам публични постове от 2022 г. и все пак името ми беше по-често свързвано в медиите с този казус, отколкото на Асен Василев, Бойко Рашков, министри и депутати към онзи момент. Аз понасям негативните последици от това заради едно обикновено познанство, без да участвам в политическия живот“, оправда се Николина Ангелкова, без обаче и дума да обели за скандалните си общи снимки с Живко Коцев.

Фотографиите на Ангелкова с доскорошния главен секретар на МВР изтекоха в медиите дни след като шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова беше арестувана в кабинета си, а жилището на Коцев бе обискирано и впоследствие и той се озова сред обвиняемите по митническото ОПГ. На една от снимките Коцеви Ангелкова позират пред ВИП залата на летище „Сефия“ заедно с контрабандиста Стефан Димитров, а на другата снимка ченгето с присадената коса и епилирани задни части се вози на задната седалка на „Мерцедес Майбах“ до политичката и демонстрира скъпия си часовник. Тогава бившата министърка на туризма коментира, че се познава с Коцев от по-малко от година и че се е виждала с него „както на публични събития, така и по поводи“, но не се интересувала от работата му.

 

От телевизионно интервю на градския прокурор на София Илиана Кирилова стана известно, че Ангелкова е била разпитана като свидетел, но не се е разпознала на снимките с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и е обявила, че няма спомен да се е снимала с него.

 

„Нейната роля по това разследване предстои да се изясни. Ако лицево-идентификационната експертиза потвърди, че е тя, се притеснявам за нея евентуално дали пък няма проблеми с паметта“, коментира ехидно преди 2 месеца Илиана Кирилова.

 

Според запознат от държавното обвинение Николина Ангелкова е била закована в лъжесвидетелстване и ще се сдобие с обвинение за „затаяване на истината“, като е възможно на нея да й бъдат повдигнати обвинения и по други казуси за контрабанда и необяснимо натрупано богатство. Именно под заплахата да се превърне в клиент на прокуратурата Ангелкова публично се отрича от доскорошния си интимен партньор Живко Коцев.

 

Запознати разкриват, че през декември м.г. Ангелкова и Живко Коцев са прекарали цяла седмица в най-скъпия курортен комплекс на Малдивите „One&Only“ в компанията на арестувания контрабандист Стефан Димитров – Малката Яра и неговата половинка. Според данни на разследването, веселата компания е отдъхвала седем дни в две наети вили на брега на Тихия океан с 20-метровия самостоятелни басейни в 5-звездния комплекс на Малдивите, като ваканцията е струвала около 50 бона. Маститият полицай е летял за Малдивите заедно със Стефан Димитров – Малката Яра и с неговата приятелка през Истанбул, където към тях се присъединила и Ангелкова.

 

Компанията е отлетяла с билети за бизнес класа на „Туркиш Еъруейз“, всеки от които е струвал по 6 000 евро. На връщане от Малдивите Живко Коцев и Ангелкова са летели през Дубай с полет на авиокомпания „Емирейтс“. На летището в Дубай Живко Коцев е получил като подарък часовника „Хубло Биг Бен“, който му бил купен от Стефан Димитров по заръка на неговия баща Марин Димитров – Ярата. За да не плати дължащо мито от няколко хиляди лева за баровския часовник на летището в София, Живко Коцев поставил часовника на ръката си в Дубай и скрил кутията и гаранционната бележка на тиктакащото бижу в багажа си.

 

Според запознат от държавното обвинение Николина Ангелкова и Живко Коцев са разследвани за покровителстване на мащабна схема за внос и износ на преработван в България руски петрол и заобикаляне на ембаргото на Европейския съюз за внос-износ на руски горива. Твърди се, че от „Лукойл Нефтохим“ са внасяли контрабандно руски петрол тип „Уралс“, който с фалшиви документи е представян като гориво, идващо от Латинска Америка и Африка. Впоследствие горивото е преработвано в бургаската рафинерия и тайно е изнасяно от България чрез танкери, а и с цистерни през ГКПП „Дунав мост“.

 

Смята се, че контактите и плащането на ежемесечни подкупи от „Лукойл“ към МВР и Агенция „Митници“ и минавало през ексминистърката на туризма Николина Ангелкова.

 

Бившата министърка е обект на разследване от новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията (КПК), която има разследващи функции. Ангелкова е проверявана заради обстоятелствата, при които е придобила апетитен парцел в Созопол на метри от морето. Имотът е описан в декларацията на Ангелкова пред КПКОНПИ през 2022 г. като според документите парцелът е придобит от нея срещу сумата от 557 412 лв., предоставени й като банков кредит.

Източник: Уикенд, crimesbg.com