Ужилването от пчела, оса или стършел обикновено не крие риск от алергична реакция, но е болезнено и може да причини сърбеж. Въпреки това, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако след ухапването се появят затруднено дишане, оток в устата или гърлото, проблеми с говоренето, обилни обриви по кожата, слабост, въртежи, гадене и повръщане. Тези симптоми са признаци на алергична реакция, за които медицински специалисти трябва да предпишат подходящи мерки.

 

Алергия при ужилване от пчела се проявява до 30 минути

Алергичният отговор обикновено се проявява до 15-та минута, най-късно до 30-та минута след ухапването. Експертите предупреждават, че ако първо ухапване от пчела или оса не предизвика сериозна реакция, това не означава, че няма да има при следващо ухапване. Алергията е заболяване, което включва имунологичния феномен сенсибилизация. Това означава, че имунната система се запознава с алергена и при второ ухапване отговорът на токсините, внесени от насекомото, може да бъде по-сериозен.

 

Затова се препоръчва на хората, които знаят, че са алергични, да носят със себе си антихистамини като превантивна мярка, когато са на открито или в природата. Особено внимателни трябва да бъдат при ядене и пиене на открито, тъй като ароматите бързо привличат оси и пчели, а ухапването в устата е особено неприятно. Мястото на ухапването обикновено се зачервява и отокът набъбва, но ако няма усложнения, отокът ще спадне в рамките на ден-два.

 

При инцидент с насекомо първо огледайте мястото. Ако жилото е останало, го извадете с дезинфекцирани пинсети или ъгълче на твърда карта. Не стискайте, защото може да се разнесат впръсканите в кожата токсини. Измийте и по възможност дезинфекцирайте. Наложете студен компрес или сложете кубче лед. Народната медицина съветва веднага да натъркате пострадалото място с разрязана скилидка чесън или глава кромид лук. Когато болката поутихне, намокрете памучно тампонче или чиста платнена кърпа в разтвор от хлебна сода и дръжте върху отока 12-20 минути. Разтворът се прави от 1 ч. л. сода  и 1 ч. ч. вода.

 

При ужилване помагат и листа от живовляк. Необходимо е добре да ги размачкате, за да излезе сокът им и да залепнат върху кожата. Може също да използвате сок от магданоз или босилек, настойка от невен, капка сок от алое вера, ако отглеждате растението вкъщи.

Смята се, че е нормално да се появи зачервяване и подуване в диаметър от 5 см около мястото на ухапване. Ако отокът е по-голям, идете на лекар – вероятно настъпва т.нар. инсект алергия. Внимателно трябва да следите за по-обширна локална реакция, ако ужилването е по лицето, главата и шията. Осите жилят по-често отколкото пчелите и тяхното ухапване е по-болезнено. Жилото им обаче не остава там, където са го забили – то е гладко. Ако е останало, вероятно ухапването е от пчела – тя хапе само веднъж, жилото й е назъбено и се откъсва.

 

Жилото на стършелите също като на осите не се откъсва и не остава на мястото. Тяхното ухапване е най-болезнено, защото отровата им съдържа голямо количество ацетилхолин. Рискът от алергия при нея е 2-3 пъти по-голям. Ако човек е нажилен от рояк оси или стършели е добре да потърси бързо медицинска помощ, защото може да настъпи токсична реакция. Дори ухапаното да сърби, не го чешете, за да не го разкървавите и да влошите положението.

Източник: Уикенд