За пръв път Александър Морфов призна публично, че актьорите, с които е работил дълги години в своите спектакли и с които е бил в приятелски отношения, са го предали.

 

Режисьорът обяви огорчението си от предателството по време на първото протестно шествие на новосъздаденото Движение за култура. Припомняме, че той бе уволнен дисциплинарно от Народния театър след дълъг конфликт с директора Васил Василев и бившия пиар на трупата Велислава Кръстева.

 

Александър Морфов след предателството на хъшовете: Артистите бяха купени с премии

Само двама актьори от трупата застанаха зад Морфов по време на все още тлеещия скандал – Валери Йорданов и Албена Колева, както и съпругата на режисьора и актриса от Народния – Рени Врангова. Едва след уволнението на Морфов в негова защита се изказаха още двама актьори от трупата – Деян Донков и Валентин Танев. Тук е моментът да отбележим, че и двамата участват в негови постановки от над 20 години, при това имат главни роли в емблематичната му постановка „Хъшове“.

 

Режисьорът заяви съвсем открито, че артистите са били купени с премии и добави, че преди Нова година в театъра са били раздадени огромни премии в размер между 8 и 18 000 лв. Според думите му целта е била останалите в трупата да бъдат подкупени и да променят позицията си. той обясни именно с големите бонуси участието на част от колегите му на срещата с президента Румен Радев, на която бе декларирана категорична подкрепа за директора Васил Василев. Тогава за пръв път Морфов нападна и президента. Дотогава атакуваше словесно най-вече ДПС и ГЕРБ, като не е заявявал публично подкрепа за една или друга партия.

 

Според мнозина към момента той симпатизира на „Демократична България“ и ПП, чиито представители неколкократно го подкрепиха в битката му срещу ГЕРБ и ДПС. Морфов обвини Радев, че превръщайки се от висш офицер в президент и политик, е забравил веруюто за чест и достойнство.

 

Пита се и къде е била държавната Комисия по дискриминация, която сега го проверява заради сблъсъка му с вече бившия пиар Велислава Кръстева, когато преди няколко години „сиянието Борисов нарече бившия председател на НС Цвета Караянчева тъпа кърджалийска пу*ка“.

 

Към днешна дата Морфов има колебания дали да постави нов проект, търсейки спонсори извън държавните театри или да изчака да минат изборите и да се види дали Василев все пак ще бъде отстранен от директорския пост. Чудел се и дали да прости на доскорошните си приятели сред актьорите звезди от Народния и именно тях да покани за бъдещата си постановка, или пък да заложи на по-малко известни актьори от други трупи, или на свободни артисти, с които не е работил до момента.

Източник: Уикенд