Стефан и Марин Димитрови са давали сведения на бившия вътрешен министър Бойко Рашков за купувачи на гласове в Хасково. Те са му съобщили и за списък с 28 хиляди имена и сумите, които са им дадени за изборите през 2022 г. Това стана известно по време на изслушването на настоящия депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ в парламентарната анкетна комисия, която проверява за корупция в митниците и „евентуалната роля на Асен Василев“.

Той добави още, че Марин Димитров му е дал информация за „смачкано от прокуратурата“ дело във връзка с бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов, като показа сигнала с подпис. Рашков отбеляза още, че Димитрови са обвинени за престъпление, извършвано от средата на 2023 г., а той е бил вътрешен министър до 31 юли 2022 г.

В комисията бе изслушан и бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров, който съобщи, че „един-два пъти“ е виждал Стефан Димитров на транспортния вход на Министерството на вътрешните работи. По думите му той е влизал през страничен вход и заради това не е записван в книгата да посетители. След това шофьорът на Рашков го е придружавал от паркинга на министерството до кабинета на вътрешния министър.

От справка на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов от миналата седмица стана известно, че Бойко Рашков е имал десет срещи с Марин и Стефан Димитрови в министерството. Справката беше направена на база на книгата за посетители.

Бойко Рашков отказа да отговаря на въпроси

От изказването на бившия главен секретар на МВР стана известно още, че Марин и Стефан Димитрови многократно са посещавали Главна дирекция „Национална полиция“. Петър Тодоров каза, че ги е разпознавал и по скъп автомобил със затъмнени стъкла, който често е бил паркиран както около МВР, така и около ГДНП и КАТ.

„Чувал съм коментари от колеги. Те казват: Ние ги гоним тези със затъмнените стъкла, а те спират тук и идват при началника. Знам от коментар на колеги, че Стефан Димитров е бил на банкет на КАТ от пролетта на 2022 г., нещо като Нотариуса в Боровец.“

Веднага след Тодоров комисията трябваше да изслушан Бойко Рашков. В изложението си той заяви, че в Народното събрание се нарушават закони. Той визира цитираните от Станислав Балабанов данни, че със СРС са придобити данни, че Асен Василев е обсъждал назначение на нов директор на областната дирекция на МВР в Хасково. Рашков припомни, че според Закона за специалните разузнавателни средства данни, събрани със СРС, не могат да се изнасят публично. Рашков потвърди още, че Стефан и Марин Димитрови са присъствали на рождения му ден в сградата на МВР.

Източник: narod.bg