Някога шефът на Народния театър откровеничеше, че когато правят месечния график, първа точка им била да нагласят спектаклите спрямо ангажиментите на Валентин Танев. Останалото лесно го подреждали. Тогава, освен че играел в редица представления на сцена, бил и водещ на „Господари на ефира“, и зам.-председател на Съюза на артистите.

 

Тази есен Танев пак е много зает. Подвизава се в постановки, режисира, преподава, а намира в себе си сили да менажира и храм на Мелпомена. 67-годишният актьор пое ръководството на общинския театър в Димитровград и сега представя амбициозната си управленска програма.

Той обаче е категоричен, че това не е никакъв ръководен пост и допълва, че Димитровград е с приемаща сцена и има нужда от менажиране, от правене на програми и т.н. Запознал се с всеки един от екипа, всички много му допаднали. Мисли, че се разбират добре. Никога не е искал да бъде ръководител, но има някои идеи, които му се ще да осъществи в димитровградския театър. Една от тях е пространството да се прероди, да започне да действа като истински културен център.

 

Предложението да застане начело на театъра дошло от градоначалника на Димитровград – Иво Димов. Театърът е след прекрасен ремонт. Рядко в България има толкова чисти и поддържани театри. Това е много важно за Танев, тъй като показва, че екипът има отношение като на добър стопанин.

 

Не е мислил дали би участвал в конкурса за директор на димитровградския театър. По-скоро не, посочва той. Целта му е за период от три-четири месеца да се случват интересни неща, да създаде стройна програма, да има повече публика. Като временно изпълняващ длъжността прави това, от което се нуждае театърът в Димитровград в момента.

 

Не живее в града, докато оглавява театъра, а пътува ежедневно дотам. Сутринта в 9 часа е в театъра, а следобед, като си тръгне за София, колегите му си отдъхват. Темпът на работа е много висок, налага се от времето и от него. Бързо се стиковали с главния счетоводител, пиарите и екипа. Разбират се, нямат проблем с комуникацията.

 

Макар да започва мисията си в Димитровград в разгара на скандал с театрални директори, които чрез фиктивни договори са източвали огромни суми от бюджета, не се страхува, че и него ще го скъсат от проверки, тъй като има една голяма разлика – театърът в Димитровград е общински и няма нищо общо с държавния бюджет. В този ред на мисли, отношенията му, не са с Министерството на културата, а при срещите му с кмета Иво Димов станало ясно, че и двамата с него държат финансовата политика да е стегната, чиста и прозрачна.

 

Предвид факта, че от много години работи в държавни театри като актьор и режисьор, може да кажа, че скандала с източените пари е нещо отвратително.

Определено не мисли, че цялата схема е започнала сега. Макар да не може да каже дали източването е било в такива големи размери преди, е категоричен, че то върви от доста време.

„Не само директорите са виновни, в Министерството на културата има органи, които трябва да си вършат работата. За някои театри са си затваряли очите, а може би и сега е така. Ето до какво водят т.нар. чадъри. Има много техники и модели за източване на държавни пари. И това не е само в театрите. Нещата се израждат, става голяма метастаза и изведнъж всички започват да се чудят „Как така?!“. Ами така, след като дълги години е било позволявано на някои хора да злоупотребяват с финансови средства…“, заявява той.

 

Държи да отбележи, че откакто е начело на театъра в Димитровград, не е оставил на заден план останалите си професионални ангажименти. Би трябвало да е все още на щат в Народния театър, където засега играе само в „Духът на поета" и „Какво да правим с виолончелото?".

Другите представления, в които участва, не са свалени, но от доста време не ги слагат в програмата. Не знае защо е така. Скоро започва нова постановка в Бургаския театър. Продължава да работи и със студентите си. В момента няма ангажименти във филми и сериали. По едно време снимал много, но така е в България – излизат нови интереси и приятелски кръгове и други актьори започват да се изявяват повече. Посочва, че като цяло работи това, което му предлага съдбата.

 

Казва, че би трябвало все още да сте на щат в Народния театър, тъй като не знае какво може да хрумне на директора Васил Василев…

 

Категоричен е, че решението на съда, определящо уволнението на Сашо Морфов от Васил Василев като неправомерно,  не бива да изненадва никого.

Твърди, че истината е, че Сашо бил уволнен неправомерно. Сега, естествено, Народният театър ще обжалва решението на Темида, но не знае защо изобщо е необходимо това.

 

Не би участвал в конкурс за директор на Народния театър. За 2 години там са назначени още 90 души и всеки от тях трябва да получава заплата и се пита, той какво ще ги прави тези хора. Като директор трябва да ги съкрати, не знае кой ще се наеме да свърши черната работа. Това са модели, които на него никак не му се нравят. Случващото се в последните години в театъра е неразумно и е изненадан защо никой но говори за задлъжняването на Народния към бюджета на министерството.

Дългът се трупа и трупа. Ако човек не разсъждава нормално, той си взима високата заплата и живее в едно розово състояние. При спукването на розовия балон обаче всички ще плащат, а това е нещо, за което не се мисли в момента, категоричен е той.

 

Не е отбелязал навършването на 67 години на 21 октомври и допълва, че от доста време не празнува. Преди години било различно – събирал приятели за рождения му ден и правели големи купони. Сега обаче има много ангажименти и неща, които са се натрупали на главата му. Предпочита да отметне някои задачи, вместо да празнува. Пък и е променен след загубите на негови близки и разболяването му от рак. Сега почти не пие алкохол и безалкохолни, избягва сладкото и мазното. В началото много се чудел как ще живее с ограниченията, но постепенно свикнал с гадния ековкус в устата. Поне спортува, колкото може.

 

Припомняме, че преди 2 години Вальо Танев бе диагностициран с онкологично заболяване и му махнаха единия бъбрек в Израел. Твърди, че към днешна дата се чувства добре и от известно време дори не приема никакви лекарства.

Ходи на основни прегледи през няколко месеца, наскоро пак бил и резултатите от изследванията му били хубави. Лекарите му казали, че според тях ракът вече е зад гърба му.

 

Споделя, че за него е от особена важност да работи и да осъществява това, което е намислил. Заплащането не му е приоритет.

„И милиони да дават на човек, ако няма как да ги похарчи, защото не жив и здрав... Можеш да живееш с 1000 лева и да си щастлив, Може да имаш и милиони, а съдбата да те забие с нещо. Така че носете си новите дрехи, момчета, както казва Стефан Цанев“, завършва актьорът.

Източник: Уикенд