Софийската градска прокуратура в напът да прекрати наказателното производство, срещу босовете на благотворителната фондация „Хелп карма“ – Константин Кръстев и Ралица Енева след проточило се над 3 години безплодно разследване. Запознати издават, че наблюдаващият прокурор държи умишлено разследването на трупчета и не внася обвинителен акт в съда, тъй като не можело да се открият убедителни доказателства за финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събирани в рамките на дарителски кампании, организира от Хелп „карма“.

 

Очаква се до два месеца прокуратурата окончателно да се откаже да предаде на съд шефа на „Хелп карма“ Константин Кръстев, след като той поиска от съда да определи на прокуратурата мерки за ускоряване на производството. Босът на скандалната благотворителна фондация има това право, тъй като разследването срещу него и фондацията се проточи рекордно дълго време – повече от 3 години.

 

От държавното обвинение не дават официална информация как се движи разследването срещу „Хелп карма“, но според запознати от прокуратурата са получили още преди месец чаканата повече от година и половина счетоводно-банкова експертиза. От нея не можело да се направи извод, че Константин Кръстев и дясната му ръка Ралица Енева, са харчели за свои нужди милионите левове, събрани от дарители.

Аферистите от „Хелп карма“ се измъкват безнаказани

Аферата „Хелп Карма“ избухна през декември 2021 г., когато в поредица от предавания журналистката от bTV Мария Цънцарова разказа за дейността на фондацията и начина, по който се управляват милиони, събрани от дарения. За двете години, през които съществува, платформата набира 21 млн. лв.

 

До хората в нужда обаче стигат около 13 млн. лв. а останалите над 7.5 млн. лв., събрани от дарения за различни каузи, не са отишли по предназначение. Вместо това си ги разпределят хората от „фондацията“.

 

Разследването на Мария Цънцарова установи, че от „Хелп карма“ са прибирали нерегламентирано между 8 и 12% от стойността на даренията, както и че Константин Кръстев е раздавал огромни заплати, бонуси и дори финансови заеми на свои служители с пари, предназначени за различни дарителски кампании. Интересен детайл е, че босът на „Хелп карма“ – Константин Кръстев, е първи братовчед на основателя на криптобанката без лиценз NEXO – Коста Кънчев. В последните дни на 2023 г. прокуратурата прекрати наказателното производство срещу босовете на NEXO, които бяха обвиняеми за пране на при и финансови злоупотреби, извършени със средства на вложителите в портфейла им.

 

Съмненията, че аферистите от „Хелп карма“ ще се измъкнат безнаказано за гнусните далавери се появиха още преди 2 години, когато стана известно, че срещу управителя на благотворителната фондация не са предявени обвинения за извършване на документални измами, които лесно можеха да бъдат доказани при преглед на множеството неистински документи за фиктивно платени суми за лечения на пациенти в САЩ и Европа. Такъв например е случаят с болното от левкемия момче, чието лечение било платено изцяло от Здравната каса, во в сайта на фондацията е записано, че са платили 28 500 евро. След това детето е пратено в Германия отново за сметка на НЗОК, но в сайта е отразено, че са платени 25 000 евро.

 

Срещу „Хелп карма“ липсва и разследване и повдигане на обвинения за неплащане на осигуровки. За да си спестят разходите, от менте фондацията са декларирали, че плащат по 50 000 лв. месечно на техническия директор Славчо Славчев, който обаче реално прибирал 6 000 лв. заплата, а останалите пари разпределял между останалите служители от IT отдела на „Хелп карма“. „Експертът“ Славчо е получил и заем от над 701 000 лв. от фондацията, уж за да си купи апартамент.

 

Черната каса за милиони в „Хелп карма“ е оперирала основно с пари, събирани от невинни дарители. Според данни от разследването за периода 2019-2020 г. менте благотворителите са прибрали 2.5 млн. лв. заплати и бонуси. От събраните общо от „Хелп карма“ 21,2 млн. лв. за дарения, едва 13.7 млн. лв., са отишли по предназначение.

 

За сметка на лесно доказуемите престъпления следственият отдел на Софийската градска прокуратура повдигна през декември 2021 г. обвинение за длъжностно присвояване срещу управителя и председател на управителния съвет на „Хелп Карма“ Константин Кръстев. Обвинението обаче може и да не издържи в съда, ако изобщо бъде внесено.

 

„По обвинението за длъжностно присвояване от дарения Константин Кръстев ще бъде оневинен поради две причини. Първо, няма закон за дарителство и второ, Кръстев пледира, че не е отклонил пари, тъй като те са в сметките на „Хелп карма“, които са запорирани. Още преди да му бъдат предявени обвинения, той е върнал сумата от 300 000 лв., която през 2019 г. е постъпила по негова сметка от „Хелп карма“. Адвокатите му пледират, че става въпрос за техническа грешка и че след като парите са възстановени преди образуването на наказателно производство, значи не е налице престъпление“, твърди запознат с безплодното разследване по гнусната афера с отклонени пари от дарения за болни деца.

 

Данъчната проверка, която е извършена от НАП на Константин Кръстев и Ралица Енева по искане на прокуратурата, също не е установила фрапиращи нередности, твърдят запознати с разследването. Ревизията на финансовите потоци в „Хелп карма“ също не установила извършени престъпления. От фондацията настояват, че са уведомили на сайта си всички дарители, че прибират комисионна от даренията им, за да се издържат. Нямало закон, който да ограничава удържането на такси и комисионни при правене на дарения, настояват скъпоплатените адвокати на фондацията.

 

„Прокуратурата все още не е прекратила делото „Хелп карма“ само заради очаквания бурен обществен и медиен отзвук, иначе разследването отдавна да е приключило. Изчаква се удобен момент, когато от държавното обвинение да оповестят, че няма да дават на съд шефовете на фондацията“, разкрива източник от прокуратурата.

 

При положение, че дело срещу „Хелп карма“ не бъде образувано, то запорираните от съда над 8 млн. лв. на благотворителната фондация ще трябва да бъдат отблокирани. Но е известно как ще бъдат изразходвани парите, които са били събирани за конкретни благотворителни кампании. Очакванията са обаче милионите да си останат в „Хелп карма“ и впоследствие да бъдат усвоени от оневинения от прокуратурата, управител на фондация Константин Кръстев.

Източник: Уикенд, crimesbg.com