Трима души се заели с фалшифицирането на бюлетините от последните местни избори, но за тяхна беда били засечени от свидетел. В понеделник стана ясно, че изборите в града за общински съветници, са били касирани от Добричкия административен съд. Това е безпрецедентен случай в историята на страната – стотици действителни бюлетини да бъдат превърнати в недействителни, при това само на две от всички участващи в изборите партии, подчертават юристи.

 

В тройката, която се вмъква тайно в сградата на кметството, случайно оказалият се наблизо очевидец е разпознал бивш високопоставен кадър на общината. Злосторниците са преминали през паркинга за служебните коли, който е в задния двор. След това с асансьор са се качили на партера, където е стаята, в която са съхранявани бюлетините между двата тура на изборите. Помещението е непосредствено до кабинета на отдела за местни данъци и такси. За служител на общината, макар и бивш, е фасулска работа да влезе посред нощ в сградата, казват запознати. При това се оказва, че камерите във фоайето на сградата не са работили в продължение на седмица. В момента очевидецът е заявил пред близки, че не желае да дава показания, понеже го е страх да не пострада той или близките му.

Административният съд в Добрич касира резултатите от изборите в Каварна

По жалба на кандидат-общинари от ГЕРБ и на местна коалиция в Административния съд в Добрич започна дело, което реши да бъдат касирани резултатите от изборите. При това се наложи съдът да брои бюлетините, подадени във всички 30 секции в Каварна, и се оказа, че има стотици бюлетини, които впоследствие са дописвани и фалшифицирани. Съдията по делото Красимира Иванова заяви, че има обосновани съмнения за промяна във вота на гласоподавателите на община Каварна.

 

Оказва се, че в някои от секциите, предимно в централните части на града, недействителните гласове са 40%, като избирателите в тях в никакъв случай не са неграмотни хора.

 

По време на процеса в залата на съда непрекъснато е присъствал бившият председател на общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов, въпреки че по никакъв начин той не е ангажиран с изборите, дори не е бил кандидат за съветник в тях. Юристи даже се изненадали, че депозитът от 500 лв., който се изисквал по делото заради преглед на видеозаписи, бил внесен от някой си Йордан Стоянов. Дали това е бившият общинар, не е ясно. Когато председателката на съда попитала „Кой е Йордан Стоянов?“, последвало неловко мълчание, разкриват очевидци те са изненадани, че бившият общинар с това име е бил в съдебната зала, но си е мълчал.

 

При повторното преброяване са открити не само допълнително дописвани документи, но и два пакета, на пръв поглед напълно изрядни, но явно подхвърлени от въпросните злосторници. Пакетите дори не били разпечатани.

Няма обяснение, защо са били подхвърлени, твърдят запознати със случая.

 

„Ако бяха подправили по 10-15 бюлетини в поне 10-ина секции, можеше и да мине, без да се забележи – казват те. - Но да дописваш с друга химикалка 418 бюлетини, и то от секциите в центъра на града, и подхвърлиш още два пакета, това няма как да остане незабелязано. Показва обаче и мисловното ниво на заговорниците“.

 

Запознати са  категорични, че от този развой на изборите печели ГЕРБ, понеже ще

има възможност да преразгледа листата. Сега за общинари от нея са избрани, меко казано, доста противоречиви лица, с криминални прояви – кой свързан с наркотрафити, дори има и родственик на сводник от циганската махала. В Каварна, където всички се познават, това прави впечатление.

 

По закон в следващите 6 месеца, веднага щом решението на съда влезе в сила, президентът трябва да насрочи нови избори за общински съветници в града. Явно идват още по-интересни дни.

Източник: Уикенд, crimesbg.com