Отчетът за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2022 г. пред служебното правителство сочи, че обществените поръчки продължават да бъдат област, засегната от нарушения и злоупотреби с публични ресурси. Според представените данни от ревизиите, проведени от АДФИ през изминалата година, ситуацията е тревожна - 40% от процедурите и договорите за възлагане на дейности в страната имат някакъв вид нередност. Общо са били открити 1395 нарушения на нормативната база, регулираща бюджетната, финансово-икономическата и отчетната дейност. Нарушенията са разнообразни - от технически пропуски и грешки до включване на съмнителни изисквания в тръжната документация и явни измами.

АДФИ разкри, че далаверите в обществените поръчки са 40% , а 2,3 млрд. лева „изчезнаха“

Специалистите от Агенцията за държавна финансова инспекция са извършили проверка на 1008 обществени поръчки, при които са били изразходвани общо 7 069 041 023 лв. Нарушенията са били установени при 403 от тях, като общата стойност на нарушенията е 3 068 680 311 лв., съобщава АДФИ. В резултат на проверките са издадени 1026 акта за установяване на административни нарушения, а за сериозните разминавания са били издадени 553 наказателни постановления.

Най-голямото количество финансови инспекции са били проведени в общините - 66%, следвани от други получатели на средства от държавния бюджет – 15%. На трето място са фирмите, в които има държавно и общинско участие.

Инспекторите от Агенцията за държавна финансова инспекция са разкрили нецелево изразходване на сумата от над 2.33 млрд. лева. Благодарение на проведените проверки, вече са възстановени над 1.56 млрд. лв.

Източник: narod.bg