Шефовете на транспортните фирми, които обслужват 29 автобусни линии в Пловдив, искат да се запазят летните разписания и след началото на учебната година.

Според решението на Общинския съвет, гласувано през май, от 15 септември по градските маршрути трябва да се движат 228 автобуса вместо 193, утвърдени за периода от 1 юли до 14 септември.

Всички превозвачи още през август изрично са предупредени от Община Пловдив да имат готовност да осигурят  повече автобуси и стриктно да спазват разписанията.

Автобуси

„Транспортните фирми предлагат летните разписания със 193 автобуса да си останат в сила. Не подкрепям тяхното искане и съм изпратил моето становище до кмета. Разписанията се приети от Общинския съвет и ние не можем да отменим това решение”, каза за „Марица” директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта” Георги Стоилов.

Превозвачите  твърдят, че нямат достатъчно шофьори и това е най-големият проблем. Вторият е силно натоварения трафик.

Според данните на ОП „ОКТ”  и сега разписанията се нарушават, като на ден на линиите липсват по 10 – 15 автобуса. Единственият превозвач, който изпълнява курсовете почти на сто процента, е Петко Ангелов на „Автобусни превози” и „Меритранс”, посочват от предприятието.

„И при нас има проблем с недостиг на шофьори, макар че ще се справим. Трябва да осигурим допълнително 10 автобуса и ги имаме, само че няма водачи.  Но ако всички фирми покриват линиите, 193 автобуса ще бъдат напълно достатъчни и през новата учебна година”, коментира Петко Ангелов.

Ад очаква учениците след 15 септември, има глад за...

Глад за...

"Има страшен глад за шофьори. Ние не можем дори да направим забележка, камо ли да наложим наказание, ако водачът е нарушил разписанието или се е държал грубо с пътници. Веднага отговаря: "Напускам". Сутрин звъни и казва, че му е лошо. Ако откажеш отпуск, взимат болнични. Станахме слуги", описа ситуацията управителят на "Автотранс 2000" инж. Димитър Чолаков. 

И той е категоричен, че броят на автобусите не трябва да се увеличава, защото и без това в Пловдив има големи задръствания. "Уличните ремонти също водят до неспазване на разписания. Преди автобус № 15 минаваше директно покрай търговиите на Брезовско шосе, сега обикаля по Карловския надлез и "Ален Мак". Затворен е и бул. "Дунав". Това са 8 км. повече в двете посоки", допълни още Чолаков. 

Източник: Блиц