Хиляди младежи дивеят като за последно по време на абитуриентските балове. Обикновено след почерпката в ресторанта, младежите хукват към дискотеките, където продължава да се продава на воля райски газ, при все, че бе забранен още от миналия парламент заради няколкото случая на припаднали деца след напушване. 

 

Запознати разкриват, че абитуриентите буквално се изтрепват за леката дрога, предизвикваща халюцинации от всякакво естество.

Диазотният оксид е увеличил неколкократно цената си и вече се търгува между 20 и 30 лева за балон. Доставчиците са млади момчета, сливащи се с танцуващите и подканващи ги да се отдадат на нирвана.

 

Абитуриенти предрусват с райски газ, на никого не му пука

Неистовият смях, идващ след употребата на лекия наркотик, е съпроводен с десетки селфита и щури истории, разказвани от купонджиите. Балоните често са тип самоделка, направени от най-обикновени балони, каквито се продават в магазините за различни партита. Пълнели се с газ с капсули, а за направата им са нужни съвсем малко средства и време.

 

Химическото съединение предизвиква чувство на еуфория и се използва в медицината при операции. Представлява безцветен газ със сладникав вкус и приятен аромат. Той е познат като пропелент във флаконите с бита сметана. Доскоро капсулите се продаваха по 15 лв. за 10 бр., но търгашите се изхитриха и посредством интернет сайтове поръчват китайски, с което капиталовложението им е минимално.

 

Ефектът от райския газ е почти светкавичен. Смехът трае около половин минута, което кара някои от купонджиите да поръчват нови и нови балони. Твърди се, че райският газ служи за изтрезняване, но този му ефект все още е недоказан. В София е пълно с продавачи на райски газ, от които абитуриентите купуват, за да се развеселят. Отделно си носят и трева. Момичетата консумират алкохол и весели балони като момчетата и по нищо не им отстъпват. Понякога припадат и се налага да ги свестяват с вода или да ги изкарват на въздух. Стига се дотам, че разкопчават дрехите на предрусали, за да могат да дишат.

 

В дискотеките абитуриентите показват истинските си лица и вършат всичко това, което не биха направили пред родителите си. Стават напълно неконтролируеми в еуфорията, в която изпадат – едни се напикават, а други опипват показно.

 

Обикновено продавачите се договарят на процент със заведенията и продават необезпокоявани по цели нощи. Най-оборотните дискотеки правят алъш-вериш за по 5-6 бона на вечер от райски газ. Тези пари естествено са безотчетни. Публична тайна е, че от тези пари се плащат рушветите и на уж проверяващите органи – полицаи и здравни инспектори.

 

Макар продажбата на веществото да е незаконна и да може да се счете за престъпление, до момента няма наказани. Има само предрусали, потърсили медицинска помощ. Разликата между райски газ и наркотици е, че от първите ефектът е по-краткотраен. Макар и по-лек, той също води до пристрастяване. Предизвиква сърцебиене, изпускане на урина, понижава кръвното,  уврежда нервите, води до загуба на памет, депресия, психоза и още куп неща, за които медиците отдавна алармират.

 

Макар у нас райският газ да се е превърнал в мода през последните 2 години, в повечето европейски държави тази мода отдавна е отшумяла, тъй като е строго преследвана от закона.

Източник: Уикенд