Отчаяни от социологическите проучвания, оставящи на 4-то място коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ в предстоящия предсрочен парламентарен вот, партийните командири и претендиращите да са №1 техни политически ПР-и, очевидно заложиха на една от най-черните предизборни кампании в изминалите 34 години у нас.

Поне от времето, в което БСП плашеше, че „ако гласуваш за Борисов, ще получиш Костов“ или една крайно неуспешна акция от зората на демокрацията, когато младото СДС беше осеяло българските градове с карти с черепи и кости. И в двата случая, авторите на черния ПР се провалиха. Пълен провал ще претърпят сега и ПП-ДБ, още повече, че отдавна отмина времето, в което „ударите под кръста“ срещу опонента вършеше работа.

Напрежението сред Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, очевидно е толкова голямо, че те са готови на всичко, за да не се сринат тотално. Заради това залагат на груби и дори на моменти цинични методи. Първо – пуснаха нелицеприятна карикатура с Борисов и Пеевски, за която според доскорошния им съратник – адвокат Николай Хаджигенов, са платили поне 30 хиляди лева.

Второ – направиха провокация с незаконен билборд, който трябва да внуши колко успешен бил Денков като премиер на едно безславно правителство, създадено единствено по волята на тези, които днес ПП-ДБ хулят и кълнат. И понеже нищо от това не отмива срама от участието на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ във властта в отминалите три години, партийните началници и техните медийни съветници отчаяно са прибягнали до похвати, стари, колкото и най-древната професия – поръчкови и очернящи „журналистически“ публикации в чуждестранни /англоезични/ медии.

В 04.00 часа централно европейско време днес в сайта „Политико“ се появява обширен материал, подписан от авторка от български произход, подвизаваща се от една петилетка като журналист в либерални западни медии. Антоанета Руси, както следва да се преведе фамилния псевдоним на авторката (Roussi) от английски език, не казва нищо ново, освен буквално да вади от нафталина стари опорки срещу Борисов и Пеевски.

И нито ред за това, че нейните фаворити – ПП-ДБ са били на власт 10 месеца в последната година именно с гласовете на партиите, председателствани от Борисов и Пеевски. Колко лицемерно, нали?

Едва ли на запад някои ще обърне сериозно внимание на материал, чието съдържание не оставя никакво съмнение, че е писан под диктовката на партийно ангажирани ПР-и от ПП и ДБ и близки до тях журналисти. Всъщност този класически пасквил е фабрикуван в София, а изданието „Политико“ играе ролята на пощенска кутия и пералня машина, която има за цел да единствено да го представи на българската аудитория, но като „западно“ мнение.

Както вече бе отбелязано, подобни похвати отдавна не събуждат внимание, най-малкото, защото именно изданието „Политико“ бе използвано активно през 2020-та година за лансирането на Кирил Петков и Асен Василев. Четири години по-късно двамата могат да се гордеят единствено с купищата прокурорски преписки, по които трябва да бъдат разследвани за злоупотреби, нарушения, а дори и за съпричиняване на тежка катастрофа, отнела невинен човешки живот.

Авторката на очевидно платения предизборен материал, който обаче от „Политико“ некоректно са пропуснали да отбележат като такъв, а именно госпожица Руси, можеше наистина да постъпи далеч по-професионално, ако бе направила обективен прочит на състоянието на България, поне в последната една година.

Най-малкото, защото от профила й в Linkedin е видно, че тъкмо когато правителството „Денков“ е било на около месец, тя се е запознала лично с Кирил Петков. Иначе излиза, че статията на госпожица Руси може да е писана и от госпожа Лена, което изглежда доста вероятно.

И това не е всичко, защото три часа след като статията се появява в „Политико“, тя вече е препечатана…как къде – в сайта на Иво Прокопиев – собственик на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

В „Дневник“ статията е подписана от заместник-главния редактор Петър Карабоев, който подобно на госпожица Руси, претендира, че е експерт по разследваща и обективна журналистика. Като е такъв, защо ли е пропуснал фотото на госпожица Руси с Кирил Петков от юни 2023-та година? Някои сериозно ли ще повярва, че случайно статия за България, която излиза в 05.00 часа българско време в англоезично издание, ще е открита от заместник-главен редактор на български сайт, превърнал се в рупор на проваления политически ГМО-проект на издателя Прокопиев – ПП-ДБ, така щото в 09.18 часа софийско време, аудиторията ще чете размислите на Miss Roussi за българското житие и битие.

За капак, малко преди обяд парламентарните (политически) репортери от водещи български медии, получават статията на „Политико“, писана очевидно в София. За тяхно улеснение преведена на български език. От кого е пратена ли? От ПР-те на „Продължаваме промяната – Демократична България“, за да е ясно – кой е поръчал, кой я е написал, кой е платил нейното публикуване на английски език, а след това и препечатването й в български сайтове.

И кой ще повярва на пасквила на Мис Руси (поне да го беше подписала Лена Бориславова)? Сигурно Найо Тицин и още неколцина фанатизирани последователи на мантрите на Христо Иванов, Николай Денков, Асен Василев, Кирил Петков и…Иво Прокопиев. На 9 юни резултатът от провала им ще е виден за всички…

Източник: narod.bg