Със сигурност не можем да избягаме от сметките за парно, ток и газ, които през зимата са доста високи, но пък съществува начин да ги намалите драстично. С първите студове тръгнаха и съветите на експертите как да процедирате с уредите за отопление, за да ви е по-евтино и да не получавате главоболие, щом видите месечната си сметка.

 

В следващите редове ще ви разкрием някои трикове, с които експертите „черпят“, обещавайки, че ако ги спазвате, ще минимизирате сметките си. дават отговори и на най-често задаваните въпроси от потребителите през зимния сезон.

 

№1

По-евтино ли е да оставим парното цял ден включено или да включваме радиаторите само когато ни е нужно?

Това е един от най-често задаваните въпроси. Според експерти твърденията, че ако цял ден държите радиаторите пуснати на минимална степен, реално пестим, е мит и изобщо няма да ни излезе по-евтино. Включването на отоплението само когато има нужда от него в дългосрочен план е най-добрият начин за пестене на енергия и следователно на пари. 

Най-добре е да разполагате с термостат, който включва и изключва, за да поддържа зададената от вас температура, но ако нямате – изключвайте всичко, когато не сте у дома.

 

Всичко опира до общото количество енергия, необходимо за отопление на вашия дом. Определено количество енергия постоянно изтича от сградата (зависи от това колко добра е изолацията ви). Но ако поддържате отоплението включено цял ден, губите енергия през целия ден, така че е по-добре да отоплявате дома си само когато сте там и искате да се сгреете.

 

№2

Устройствата, които са в режим на готовност, или зарядните устройства, оставени в контактите, ползват ли ток?

Колкото и да е неприятно, отговорът е да. Зарядните устройства и уредите ще продължат да използват електричество, когато са оставени в контакта. Така че сами преценете – май е по-добре да ги изключите от щепсела, когато не ги използвате. Много устройства като игрови конзоли, лаптоп телевизори, черпят малко енергия, когато не се използват, но все още са включени в контакта.

Това понякога е известно като „вампирска сила“, обясняват експертите. Можете лесно да избегнете използването на кое захранване в режим на готовност, като изключите устройствата на стената. Естествено, не говорим за телевизора и хладилника.

 

Въпреки твърденията, че по този начин се харчи много малко, някои експерти смятат, че като изключите уредите си от щепсела, когато не ги използвате, пестите. Законът на ЕС обаче гласи, че телевизорите и другите устройства, произведени след 2013 г., не могат да използват повече от 0,5 вата в режим на готовност. Например телевизор, оставен в режим на готовност за 20 часа на ден, би струвал около под 3 лева на година.

 

8 трика, за да стопите сметката за парно

№3

Интелигентните измервателни уреди спестяват ли ни пари?

Оказва се, че не. Интелигентните измервателни уреди просто заменят вашите съществуващи газомери и електромери (по един за всеки), следят потреблението ви и автоматично изпращат показанията на измервателния уред на вашия доставчик всеки месец. Те обаче могат да ви помогнат да идентифицирате начини за пестене на енергия през своя домашен дисплей.

Тази малка джаджа комуникира безжично с вашите интелигентни измервателни уреди, като следи каква енергия използвате и ви показва колко струва в почти реално време.

 

№4

Панелните радиатори пестят ли енергия?

Панелните радиатори могат да пестят енергия, но немного. По-важно е стените ви да са изолирани, за да предотвратите изтичането на топлина от дома ви. Що се отнася до поставянето на термоотразителни панели, да, Energy Saving Trust е съгласен, че те могат да помогнат за намаляване на потреблението на енергия. Те отразяват топлината от радиатора обратно в стаята, ката че тя да не излиза през външните стени. Домовете с неизолирани стени ще имат най-голяма полза от това.

 

Върви и странното твърдение, че ако боядисаме радиаторите в черно, можем да спестим енергия. Не, това категорично не е вярно, уточняват експертите. Стойте си на стандартно белите уреди.

 

№5

Да държим ли осветлението и уредите включени, или да ги изключваме и включваме постоянно?

Energy Saving Trust препоръчва да се изключват светлините, когато излизате от стаята, независимо колко време. Както вече беше споменато, избягвайте да оставяте телевизори и други устройства в режим на готовност. Въпреки че пълното изключване на устройствата спестява енергия, разликата може да е незначителна. Така че не разчитайте това да разреши всичките ви енергийни проблеми.

 

№6

Да оставим ли отоплението включено на минимална степен, когато отсъстваме няколко дни от къщи?

Да, особено ако температурите са много ниски. Причината е технологична – така ще предотвратите замръзване на тръби, което може да причини сериозни щети. Затова, ако термометърът показва минус 5 и по-ниско, по-добре оставете отоплението включено до известна степен през зимата, дори и да не сте си вкъщи. Общото правило е да поддържате отоплението си на минимум 12 градуса (но някои казват поне 15 градуса), вместо да го изключвате напълно. Всичко над тази температура е излишно прахосване на енергия.

 

№7

Отворени или затворени да са вътрешните врати при включено отопление?

Отговорът е – по-добре дръжте вратите на стаите, които не искате да отоплявате, затворени. Радиаторите, електрическите панелни нагреватели и конвекционните нагреватели работят чрез създаване на конвекционен ток в помещението. Докато горещият въздух се издига, той обикаля около другата страна на стаята, охлажда се и потъва и се връща обратно по пода до нагревателя, за да бъде повторно затоплен. Затварянето на врати гарантира, че този поток остава в рамките на определеното пространство и спира навлизането на студен въздух. Така че, да – затваряйте всички вътрешни врати.

 

№8

Да се държи ли бойлерът включен през целия ден, или да го включваме само когато имаме нужда от топла вода?

Ако имате система за централно отопление на газ, нафта или LPG (втечнен нефтен газ), експертите казват, че винаги ще бъде по-евтино да настроите системния таймер, така че топлата вода да се включва само когато имате нужда от нея. Въпреки това, ако използвате електрически потопяем нагревател и сте на икономична тарифа, при която енергията е по-евтина през нощта, по-добре за сметките ви е да затоплите водата си през нощта. Ще трябва да се уверите, че резервоарът ви е добре изолиран, за да предотвратите охлаждането му през деня.

Източник: Уикенд