И тази година българинът по стара традиция пазарува като за последно за предстоящите празници и в хипермаркетите няма къде да падне и игла от множеството струпали се хора. Промоционалните продукти с червен етикет се разграбват за по-малко от час, а същевременно преобладаващата част от купувачите се оплакват от твърде свития си бюджет и няма да правят богата трапеза. Груби сметки сочат, те тазгодишното празнично пиршество ще ни легне около 500 лева за четирима души.

 

За преобладаваща част от потребителите най-сериозен проблем е месото, предвид факта, че пържолата поскъпна драстично точно преди Коледа. Към момента трудно бихте могли да откриете свинско на цена по-ниска от 15 лв./кг. а каймата от 9 веднага скочи на 13 лв./кг. Цената на овкусеното месо пък е 20 лв./кг.

 

500 лева ще ни струва коледната трапеза

Портфейлът изтънява сериозно и от цифрата при зеленчуците, където положението не е много по-различно и поради тази причина повечето ще наблегнат на туршиите.

В случай, че нямате зимнина, салатата ще ви излезе солено – буркан червени чушки вече е 6 лв., а киселите краставички – не по-малко от 4.80.

 

Предвид факта, че трапезата за Бъдни вечер е по-постна, няма да глътне твърде голяма сума, защото повечето хора разчитат на зелето в бидоните, сушените чушки, а ошавът и бобът няма да ударят сериозно по бюджета. Бобът обаче отдавна не е народна храна, тъй като половинката вече удари 6 лв. в магазина, особено, ако е „Добруджанка“, да не говорим за Смилянския боб, който надхвърля цената на пържолите.

 

 

Плодовете също са далеч от евтиното – бананите са на цена 3.50, но големите магазини често ги предлагат с намаление. Проблемът обаче е, че този плод е нетраен и не можете да се заредите с големи количества. Портокалите се търгуват за около 2 лв./кг., а на промоция може да ги откриете и за около 1.70.

 

Яйцата и маслото, които са сред съставните части на коледните сладки изкушения, също са доста скъпи – кутия с 10 жълтъка струва 6-7 лв., а голяма опаковка масло гони 10 лв.

Само през последните няколко дни цената на краставиците скочи с 15% и удари около 6 лв./кг., но пък са с ужасен вкус, затова по-добре изцяло да го зачеркнете от трапезата си. доматите, които се на цената на краставиците, също не заслужават място на трапезата ви.

 

Най-солен обаче си остава алкохола – ако включите в празничния бюджет бутилка ракия или уиски, плюс 2-3 бутилки вино, цифрата ще надхвърли 100-тачка.

И въпреки високите цени, скокът не изглежда чак толкоз висок за потребителите, предвид ударната инфлация през 2022 г.

Източник: Уикенд