Заради драстично повишените цени, летовниците тази година драстично зачеркнаха заведенията и предпочитат да хапват сандвичи и пица на плажа. Това е и причината, поради която тази година често могат да бъдат видени туристи, помъкнали хладилни чанти.

 

И ако кажете, че това е типично по Ганьовски, ще сгрешите, защото прави впечатление, че същото се случва и в Европа. Така например италианците също се върнаха към старата си практика за борба с инфлацията и носят храна и напитки за обяд край вълните. Не само у нас, а и в чужбина, най-предпочитани за изхранване от туристите на плажа, са пържените картофки, пиците и сандвичите.

 

От бранша отбелязват, че средното увеличение на храната у нас е 15-20% в сравнение с предходната година. В менютата на капанчетата около плажа супата се предлага на цена между 5 и 8 лв., салатата е 11 лв., а готвените основни ястия се търгуват между 7 и 15 лв. Ако сте решили да обядвате порция риба, ще ви струва между 7 и 17 лв. в зависимост от вида й. Така обяд за трима излиза на стойност около 100 лв., без никакви глезотии. Курортисти изчисляват, че средно сметката е поскъпнала с около 50 лв.

 

30 лв. струва обядът на морето, най-евтино е в Бургас

Салатите надуват сумата изключително много. Най-евтината – шопската салата се предлага на цена от около 8 лв., Овчарската салата е около 10-тина лв., а по-изисканите предястия надхвърлят 12-13 лв. Така четирима души трябва да оставят около 50-тина лв. само за салатите.

 

Цацата отдавна не е народна риба, а се е превърнала в истински лукс в капанчетата по морето. За порция от нея край морето ще трябва да платите 6-7 лв., а ако заложите на по-скъпа риба, задължително си пригответе поне двайсетачка. Твърденията на родните туристи, че менюто в Гърция излиза по-евтино, са истински мит. Ако умножите сметката си от родното Черноморие по две, ще получите това, което ще платите на Халкидики, категорични са нашенци, отдъхвали там. Те посочват, че сметката за обяд на някой от Гръцките ръкави ще ви излезе поне 30-40 лв. за човек, друг е въпросът, че обслужването там наистина е на ниво.  

 

Разбира се намират се и места с доста по-ниски цени, но друг е въпросът какво е качеството. Ако обаче решите да отидете на ресторант с музика на живо, то разбираемо цената там ще е съвсем различна.

 

Във Варна например увеличението е между 10 и 12%. Според летовници цените в крайните северни точки като Кранево и Балчик, е доста по-солена – там увеличението е около 20%. На четиричленно семейство ще са нужни между 60 и 80 лв. за едно хранене в зависимост от консумацията.

 

На Халкидики салатата е средно 11 евро, а порция риба се предлага за 16 евро. За халба бира ще трябва да оставите 6 евро, а безалкохолното е 5 евро, което прави финална сума от порядъка на 76 лв.

В албанските курорти, където също не липсват българи, салатата е 8 лв., безалкохолното и бирата са по 4 лв., а рибата – 16 лв. за порция. Финалната сметка е 34 лв.

 

Груби сметки сочат, че най-евтин излиза обядът в Бургас – 27 лв., следван от Варна и Балчик – 33 лв. В Италия едно хапване ще ви излезе 77 лв., в Албания – 34 лв., а в Гърция – 76 лв. На практика това означава, че въпреки, че у нас е скъпо, пак е най-евтино в сравнение с другите летни туристически дестинации, заключават от бранша.

Източник: Уикенд