20-годишно момиче от Бургас се обърна за помощ към Районния съд, за да се защити от настоятелното преследване от страна на нагъл ухажор.

 

Милена е много притеснена от агресивното поведение на човека и от заплахите, които тя получава ежедневно, въпреки полицейската проверка, проведена срещу него.

 

20-годишната Милена от Бургас се страхува за живота си заради…

Историята започва в началото на годината, когато Александър Журков посещава кафе-клуба, в който Милена работи като сервитьорка. В началото взаимоотношенията им са чисто служебни, тъй като той е редовен клиент на заведението. Въпреки това, постепенно Журков започва да показва все по-голям интерес към Милена, но тя не споделя тези чувства. Това обаче не го спира, той открива профила й в социалните мрежи, събира различна информация за нея, включително детски снимки и подробна информация за семейството й, възползвайки се от всяка възможност да разкрие детайли от нейния живот.

 

„С времето ставаше все по-настоятелен, започна и да ме следи” – разказва Милена. Вманиаченият господин я причаква на паркинга край клуба и се опитва да се качи в колата й. Спасява я бързата й реакция да потърси помощ на 112. Като чува, че вика полиция, той бяга.

 

След като среща възможно най-категоричен отказ от нейна страна, Журков обръща листа. Започва да я обижда и напада с груби думи. „Почти ми посегна” – споделя притесненото

момиче. Уплашена от ескалиращата му агресия, тя подава жалба в прокуратурата. Следва разследване, направено в полицейско управление в Бургас и на Александър Журков е повдигнато обвинение за закана за убийство. Това обаче не го спира ни най-малко.

Той продължава упорито да я преследва младата жена.

 

„Ежедневно ми праща гласови или писмени съобщения в месинджъра, при това от личния си профил“, казва тя.

Пише в тик ток от чужди, вероятно създадени само за тази цел профили“.

 

Някои от тях последните съобщения на отхвърления ухажор направо звучат налудничаво, но и много страшно, особено за 20-годишно момиче. Освен обиди, те са пълни и със заплахи. „Маскирани щяха да те натрошат в тоалетните. Спри се!”; „Знам, че копираш чата. Искаш война

в Бургас, ще я имаш… Набарам ли те, свършена си."; „Такива отрепки като теб трябва да ги шибат в гъза и после със шутове на улицата с насран гъз. Днес вече сбърка... голям боклук излезе, а ми взе бая пари. Войната започна днес. Цял живот ще ходиш с човек до тоалетната! Казахме ти да върнеш парите. Не си взе поука. Имаме информация да Созопол и там ще те намерят. Сама си го правиш да те търсят“. Момичето допълва, че ежедневно получава подобни вулгарни заплахи, пълни с цинизми, обиди и закани за разправа.

 

Тя признава, че се страхува, още повече че маниакът знае всяка нейна стъпка. „Не мога да разбера откъде Журков е научил, че смятам да работя през лятото в Созопол" – пита се тя. Допълва, че заканите му за саморазправа стават все по-налудничави.

„Страхувам се за здравето и живота си, тъй като този човек е криминално проявен и го считам за опасен и непредсказуем, поради което моля да бъдат взети мерки за защита, е написала в поредната си молба до съда, с която иска да се забрани на Журков да я доближава, а също и да посещава в заведенията, в които ще работи през лятото. В близките дни ще се разбере какво ще реши Районният съд в Бургас и как ще бъде гарантиран животът на момичето.

 

Според зловещата статистика 11 жени са убити в България, при това само през първите 4 месеца от годината. Една от последните жертви е Анита Димитрова от Перник, убита от съпруга си Димитър Димитров. Жената е намерена мъртва в дома си от баща си и двете си деца – на 14 и 16 години.

После от МВР. съобщиха, че убиецът Димитър Димитров имал ограничителна заповед заради домашно насилие по жалба на Анита от края на миналата година. В началото на април още една смърт потресе страната. Кристина Благоева беше застреляна от бившия си приятел Калоян Каймакчийски. Двамата преди време били колеги и близки приятели в мобилен оператор, но по-късно пътищата им се разделили. На 3 април близки на Кристина подават сигнал в МВР, че е изчезнала. Дни по-късно тялото й е открито в багажник на кола. Оказва се, че веднага след раздялата им Калоян започнал да я заплашва. При това толкова агресивно, че тя потърсила защита от фондация „Анимус”. Там поделила, че е преследвана и се страхувала за живота си.

 

„Била е в емоционална криза, много се е страхувала. Извършителят е имал собственическо чувство към нея и силно желание тя да бъде подчинена“, обясняват по-късно от фондацията, в която така и не могли да й осигурят защита. В продължение на половин година Кристина получавала заплахи за своя живот, но също и за близките си.

На 8 март Калоян я заплашил, че няма да види втори осми март, споделила тя пред „Анимус”. След месец заканата е изпълнена. В последния си работен ден на тръгване Кристина оставила бележка на работното си място. Написала име на мъж – него да търсят в случай, че нещо се случи с нея. Каймакчийски я застрелва, както се оказва с пистолета на настоящата си приятелка, а после пъха тялото й в багажника на кола.

 

На-1-януари близките на 31-годишната Валентина от Варна бяха подали сигнал в МВР, че е изчезнала. По-късно тя е намерена мъртва, захвърлена в стара септична яма в имот в местността Евксиноград.

Оказва се, че преди това Валентина и приятелят  и – 39-годишният Ивайло Павлов, празнували Нова година заедно в къщата на баща му край Варна. След като заровил трупа й, той старателно покрил дупката с трева. След това набучил и дръвчета, за да имитира насаждения.

 

Историите с пребити и умъртвени жени от вманиачени мъже сякаш нямат край. Политиците у нас обаче нехаят. Нещо повече, според Корнелия Нинова Истанбулската конвенция е много опасна, понеже въвеждала трети социален пол. Госпожата явно не е чела документа, но вероятно иска да се хареса на определен тип избиратели.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени, както е пълното заглавие на Истанбулската конвенция, дава правни и политически мерки за предотвратяване на това насилие, за оказване на подкрепа на жертвите и наказване на насилниците.

Източник: Уикенд