И тази година търговците предложиха огромно разнообразие от мартеници за Баба Марта. За изненада обаче, нямаше поскъпване като средната цена за брой бе около 1.50 – 2.00 лв. за гривничка или скромни пискюлчета.

 

Добре познатите усукани гривнички се търгуваха за по левче, но тези с добавка на мъниста, цвете, сърце или надпис, струваха 2 лв. Камъчетата по мартеничките бяха най-разнообразни – зелени, червени, сини против уроки или пък калинки и детелинки. По-плътните мартенички-гривни обикновено бяха предпочитани за мъже и тяхната цена бе около 2.50 – 3 лв. поради повечето изразходван материал.

 

Никак не бяха евтини обаче мартеничките за най-малките. Очевидно търговците знаят много добре, че родителите биха дали всичко, за да зарадват децата си с нещо наистина интересно и впечатляващо. Тазгодишните мартенички изобилстваха от лепенки с анимационни герои – Миньоните, принцеса Елза, Спондж Боб, Енгри бърдс и др. Цената на мартеничките за по-големите деца, които се прикрепят с безопасна игла варираше между 2.50 и 4 лева. Да по-малките пък сергиите бяха претъпкани с картинки на животни – маймуни, зайци и морски обитатели.

 

Хитът за момчетата обаче си останаха мартеничките с известни футболисти на цена от 1.50 лв., като на първа линия по стара традиция бяха Роналдо и Лео Меси.

За запалянковците от „Левски“ и ЦСКА пък имаше специално изработени ръчно мартеници като Пижо и Пенда, съответстващи на цветовете на отбора – сини за едните и червени за другите. Продавачите твърдят, че точно тези мартенички са се харчили най-много.

 

Това, което прави впечатление е фактът, че тази година търговците си бяха спестили колиетата и герданите, които очевидно не са особено търсени. Естествено, ръчната изработка се търгува на по-висока цена, особено по-големите мартеници. Така например Пижо и Пенда се предлагаха на цена от 15 до 25 лева, а паната с различни сюжети и картинки достигнаха цена до 30 лева. По 10-15 лева се харчеха украшенията пана под формата на сърце и подкова, използвани за украса на дома.

 

Тази година дамите заложиха основно на гривните, изработени с бляскави камъчета, сърчица и ефекти. Най-предпочитани бяха тези от кожа, които са практични за домакините, тъй като съхнат лесно.

Източник: Уикенд