Агнешкото месо от Северна Македония е много по-търсено на пазара заради по-ниската му цена.

 

Средната цена за килограм от вносната мръвка е 18 лева, което го превръща в значително по-изгодно за потребителя в сравнение с нашенското, което е на цена от около 25 лв. за килограм.

 

18 лева струва македонското агнешко, 25 – българското

Според фермерите у нас цената на агнешкото месо е реална, а състоянието на сектора – критично. Оказва се, че месото от Северна Македония е по-евтино, тъй като там повечето търговци са и производители и поради тази причина могат да си позволят да предложат по-ниска цена. За съжаление обаче нашенците не могат да се възползват от нея, тъй като, както знаете, на границата има забрана за пренос на продукти от животински произход.

 

Към момента овцевъдите продават килограм живо тегло на едро на цени между 9 и 10 лева. Освен това животновъдите през последните 3 години са намалели наполовина, а стопаните едва успяват да свържат двата края. Хора от бранша са категорични, че възстановяването на сектора трябва да започне с премахването на производителите от сивия сектор, чиито животни са само на хартия, а същевременно заграбват субсидии за милиони левове. 

 

За да сте сигурни при избора си на месо, е добре да заложите на такова с печат, доказващ контролирания му произход. Добре е да сте наясно, че цветът на месото, трябва да е розово-червен, а мазнината – тънка и бяла. Ако е жълта, по-добре поискайте от месарите друго парче. Направете и проверка като упражните лек натиск върху месото – прясното агнешко бързо възвръща формата си.

 

Особено внимателни бъдете към маринованото месо, тъй като мнозина по този начин крият шилешко или старо месо.

Източник: Уикенд