В изминалите 17 години от убийството на една от най-митичните фигури в подземния свят в България Георги Илиев така и не беше установен физическият убиец и поръчителят. Следствието по случая буксува и по-скоро е на пауза след толкова много време. Запознати с работата на органите са скептични, че делото от „неизвестен извършител“ ще премине в графа „разрешено“. Предполага се, че физическият извършител и помагачите му едва ли са все още сред живите. В такива случаи се прибягва до „замитане на следите“.

На 25-ти август 2005-та босът на ВИС празнува победата на Локомотив Пловдив над сръбския отбор ОФК Белград в заведението му Буда бар в комплекс Мултиплейс, намиращи се в Слънчев бряг, когато около 23:12 часа снайперист го прострелва в сърцето и го убива. Тогава той е в компанията на повече от 70 близки, с които заедно отбелязват знаменитата футболна победа.

17 години след убийството на Георги Илиев – извършителят неизвестен

Жоро Илиев говори по телефона, като тъкмо изрича думите „Пали колата и идвай! Ела да пием по една ракия.“, като разговорът е прекъснат от коварния изстрел на снайперист скрит в храстите на хотела отсреща Хризантема. Поканата за празненството е отправена към Емил Наков, който става и последният човек говорил с Илиев.

Изстреляният един-единствен куршум е хидрошоков 22-калибров Стингър. Убиецът е използвал прикритието на нощта, като разследващите откриват 2 статива, лазерни мерници и други приспособления за насочване на пушката и траекторията на проектила й точно към любимото сепаре на Главния.

Простреляният 39-годишен бос се свлича на земята пред шокираните погледи на охраната и на близките му. Бодигардовете веднага го качват в колата и потеглят към болницата в Бургас. Успяват да стигнат до нея за рекордните 14 минути, но там лекарите единствено констатират смъртта на Георги Илиев.

Въпреки, че официално убийството остава неразкрито, криминалисти и близки до висаджията са уверени, че зад екзекуцията стоят Райко Кръвта и Красимир Станчев Легионера, който има име на снайперист N1 на подземния свят. За него се предполага, че е човекът, който е дръпнал спусъка при убийството на Илия Павлов. Информирани хора от тези среди твърдят, че той не се хваща с поръчка за по-малко от половин милион долара, като за убийството на Зъбчето се смята, че е прибрал един милион. Неговият стил на „работа“ личи при екзекуцията на Васил Горчев с прякор Кьоравия, Георги Илиев Главния и Дмитрий Минев Руснака. Те падат покосени от флоберка от над 100 метра разстояние.

Криминалисти смятат, че Главния пада жертва именно заради Кьоравия, който е и намесник на ВИС в района на Благоевград. За Горчев има слухове, че държи производството на амфетамини в цяла югозападна България. Също така се е занимавал и с лихварство. Убит е на 20-ти януари през 2005-та година, като месеци преди това той влиза с конфликт с друг известен гангстер Райко Кръвта, като причината е разбитата нарколаборатория от антимафиотите, за което Кьоравия обвинява Кръвта. Загубената сума е за 800 000 долара. След предявяването на сумата и иска за „глоба“, Горчев го застига смъртоносен куршум.

Няколко седмици по-късно Главния привиква на „справка“ Кръвта, където му предявява вина за убийството на подопечния си. Малко след това следват тежки момента за Кръвта, органите на реда тръгват срещу него и задържат поне 20 човека от неговата група, както и него самия. Арестът му се случва на 6-ти юни 2005-та година от ГДБОП за заплаха над служител на реда, арестувал негови дилъри. Месец по-късно ченгетата разбиват и схемата с уредени мачове в област Благоевград, за които има данни, че именно Кръвта стои в дъното им.

Следва друг удар за Райко – босът на ВИС не го поканва на рождения си ден на 22-ри юли 2005-та и освен това чува предупреждения от „колеги“, че му е вдигнал мерника.

Слухове твърдят, че малко след това Главния пребива на яхтата си и Митьо Очите и го изхвърля в морето, където едвам е спасен от охранителя му Христо Широков.

След това напрежение в организацията се стига и до самото убийство на Георг Илиев Главния. Запознати коментират, че извършителят е или Краси Легионера или Райко Кръвта. Криминалистите са разделени, че парите са платени от братя Галеви или Сретен Йосич.

Само месеци след екзекуцията на боса на ВИС, същата съдба застига и Райко Кръвта. А съдбата на Краси Легионера остава обвита в мъгла и безследно изчезнал.

Източник: Уикенд

17 години след убийството на Георги Илиев – извършителят неизвестен - Снимка 2