Заради претърпени неимуществени вреди в резултат на незаконно повдигнато обвинение, по което е бе оправдан, екскметът на община Павел баня осъди прокуратурата на 120 хил. лв. обезщетение.

 

Станимир Радевски, който бе управник на общината в периода от 2003 до 2019 г. е подал иск в Софийски градски съд срещу прокуратурата за 300 хил. лв. обезщетение. На първа инстанция магистратите обаче определиха той да получи 120 хил., като решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

 

Припомняме, че Радевски бе задържан на 9 февруари 2013 г. по разработка на сектор БОП в Стара Загора. Заедно с него бе задържан и бизнесмен. Обвинението срещу тогавашния кмет бе за длъжностно престъпление, в резултат на което общината е ощетена с 803 000 лева. След 72 часа в арест кметът бе освободен с мярка за неотклонение "подписка", но се сдоби с обвинение, че като длъжностно лице е превишил правата си и е прехвърлил пет урегулирани поземлени имота заедно прилежащите към тях сгради и съоръжения, представляващи плажен и увеселителен комплекс в Павел Баня.

 

Отстранен бе от длъжност за три месеца, но съдът го върна. Обвинителният акт срещу него е внесен в съда в края на 2013 г. След това делото е прекратявано четирикратно и връщано в досъдебна фаза. През януари 2018 г. срещу него е повдигнато преквалифицирано обвинение. Делото обаче отново е прекратено и върнато за отстраняване на съществени процесуални нарушения. Въз основа на трети обвинителен акт пак е образувано дело, по което е признат от Специализирания наказателен съд за невинен на 19 септември 2018 г., защото Радевски не е извършил престъплението. Оправдателната присъда е потвърдена от АСпНС, а в края на 2020 г. ВКС окончателно оставя в сила присъдата на Специализирания наказателен съд.

 

120 бона обезщетение плащат на екскмета на Павел баня заради некадърността на прокуратурата

В исковата си молба до съда Радевски твърди, че в резултат на незаконосъобразното обвинение е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в притеснение, дискомфорт, срам, изпитвал е силен стрес, довел до здравословните му проблеми, незаконното обвинение се е отразило на личния и професионалния му живот. Чувствал се унизен, отслабнал, загубил е предишната си енергия и желание за живот, самочувствието му е спаднало. Наказателното производство, продължило близо 8 г., е предизвикало редица коментари и негативен отзвук сред познати, приятели, колеги и широката общественост.

 

Съдът прие за безспорно установено, че екскметът е търпял силни негативни емоции, стрес, срам, дискомфорт, накърняване на доброто име, честта и достойнството вследствие на повдигнатото обвинение. "Заемал е отговорна позиция като кмет на община Павел баня, а престъплението, в което е обвинен – "Превишаване на властта и правата с користна цел, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици", се отразява тежко върху доверието и мнението на неговите съграждани. При повдигане на незаконно обвинение срещу лица, които заемат длъжности като кмет, полицай, военен, магистрат и др., последиците върху тях са много по-негативни, заради общественото доверие, което имат гражданите към тях и заради отговорността на техните позиции", мотивира се съдът и постанови прокуратурата да плати на бившия кмет 120 000 лв., за да обезщети претърпените неимуществени вреди, както и 4906 лв. които не е получил като заплати докато е бил отстранен от поста.

Източник: Уикенд, crimesbg.com