Търговците запретнаха ръкави и се засилиха с намаленията за Черния петък още от началото на месеца. И макар шопинг треската все още да не е обхванала купувачите, мнозина вече се оплакват, че видят ли черен етикет, са склонни да купуват спонтанно с мисълта, че ще спестят пари.

 

В немалко случаи обаче това е чиста проба илюзия, дори измама. За да се сдобиете с нещо на наистина изгодна цена, ви е нужно планиране и здрав разум като при истинска сделка, особено ако тръгвате да купувате скъпа вещ като черна или бяла техника. Добре е да проучите как вървят цените на въпросната техника поне 2-3 седмици по-рано. В противен случай рискувате да се окажете поредният наивник, хвърлил същите пари, които би дал и извън Черния петък.

 

В следващите редове ще ви разкрием 10 златни правила, които ще ви помогнат да купите нещо наистина изгодно и по-евтино. Ето ги и тях

 

10 трика срещу капаните на Черния петък

ПРАВИЛО №1

Направете списък

За да не купите стоки за 300 лева, вместо за 50, задължително си направете списък, който трябва да бъде предварително обмислен. Щом настъпи денят Х, трябва да го следвате стриктно. Само така няма да се увлечете по приканващите реклами и да похарчите парите си за ненужни стоки.

 

ПРАВИЛО №2

Следете отрано цените на стоките, които сте набелязали за купуване

За съжаление е честа практика търговците да завишават изкуствено цените, за да може да ви предложат „невиждани“ намаления, когато настъпи Черния петък. В нередки случаи цените по време на Черния петък, са по-високи от редовните.

 

ПРАВИЛО №3

Сравнете цените в поне още два магазина

Проверявайте къде и каква отстъпка предлагат търговците на харесания от вас продукт – на някои места може да е 20, а на други 40%. Само така ще купите въпросния артикул възможно най-евтино

 

ПРАВИЛО №4

Гледайте цената, а не „намалението“

По-нагоре обяснихме механизма на „намалението“, който прилагат повечето търговци, защото психологията на купувача е нагласена така, че да гледа първо именно намалението, а не реалната цена. Ако в магазина има повече хора и се създаде суматоха, а от уредбата гърми силна наелектризираща музика, веднага ще се подадете на треската да бързате да грабнете нещо „евтино“.

 

ПРАВИЛО №5

Внимавайте с надписите „Намаление до 70%“ или „Стоки до 30 лева“, които са истински капан

Обърнете особено внимание на думичката „ДО“ преди минуса, защото реалността ще се окаже далеч от очакванията ви. Напълно е възможно в търговския обект да има само един или няколко артикула с обявеното намаление, които по правило са никому ненужни стоки отпреди 2-3 сезона. Всички останали артикули може да са с намаление от 10% или дори никакво.

 

ПРАВИЛО №6

Работното време на магазините

В Щатите някои магазини започват работния ден още в полунощ, а други отварят в 5 ч. сутринта по време на Черния петък. У нас търговците също започват да осъзнават важността да са първи, така че е добре да обърнете внимание на работното време на магазините предварително. По този начин можете да избегнете тълпите хора.

 

ПРАВИЛО №7

Огледайте внимателно дали няма налепени няколко етикета един върху друг

Това е една от най-нелоялните практики на продавачите, разочароващи купувачите. След като купиш уж изгодна стока и се прибереш у дома, установяваш, че налепените един върху друг етикети са доказателство за абсолютна измама – в повечето случаи цената на най-долния етикет е по-ниска от тази, на която сме купили дадения артикул.

 

ПРАВИЛО №8

Проверете дали търговецът има онлайн магазин

В днешно време хората предпочитат онлайн шопинга и това не е случайно – по този начин хем ще избегнете блъсканицата във физическия магазин, хем няма да си късате нервите. Понякога онлайн намаленията се оказват и по-сериозни. Трябва обаче да сте нащрек да не ви доставят друго, а не това, което сте поръчали, както и дали въпросната стока е качествена.

Има голям риск да попаднете на мошеници, създали сайтове за малко, за да ударят бърза печалба и след това рекламацията и връщането на парите са невъзможни. 

 

 

ПРАВИЛО №9

Проверете условията за връщане на стоката

Ако те са гъвкави и можете да върнете закупеното без обяснения, имате добра опция в случай, че покупката ви е емоционална и на по-късен етап сте установили, че няма да влезе в употреба. В повечето магазини тези правила са ясни – имате право да замените покупката с друга до месец. Някои от тях връщат и парите, ако продуктът не ви харесва, но това се случва наистина много рядко.

 

ПРАВИЛО №10

Проверете докога е валидно намалението на стоките

Понякога то важи за ден, в други случаи за три дни, а при трети – цяла седмица. Важно е да знаете валидността на промоцията, тъй като в противен случай може да се окаже, че сте изпуснали намалението. Не ходете и в последния момент, защото може да не е останало нищо от стоките с намалени цени.

Източник: Уикенд