Несъмнено Теодора Духовникова е една от най-харесваните и разпознаваемите актриси на съвременната българска сцена. Родена е на 14 декември 1977 г. и от дете мечтаела за киното и театъра. През 2000 г. завършва специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ при проф. Снежина Танковска и Андрей Баташов. Първо влиза в трупата на театър „София“, а 3 години по-късно дебютира в Народния в ролята на Саломе в едноименната пиеса на Оскар Уайлд. След още 2 години вече е на щат на първата ни сцена, където играе до днес. В началото на кариерата й я наричат „Българската Мишел Пфайфър” заради физическата й прилика с холивудската звезда. Но Теодора Дуковникова е много повече от това. Благодарение на своя талант, трудолюбие, обич към работата си и специфична аура, тя успява да наложи името

си не чрез сравнения с други актриси, а заради собствената си харизма и присъствие на сцената. Публиката я познава от емблематични сериали като „Дяволското гърло", „Войната на буквите”, „Дървото на живота" и „Под прикритие”, хитови филми като „Дъвка за балончета”, „Вездесъщият" и многобройните роли в театъра.

 

В следващите редове ще ви разкрием някои любопитни, но малко известни факти за Теодора Духовникова.

 

Ето ги и тях:

 

Факт №1

Дебютира пред камера още като дете

Много преди широката публика да научи името й, Теодора Духовникова прави дебюта си пред камера. Това се случва още когато е дете. Избират я за роля във филм на БНТ. По време на снимките тогавашното момиче все още не знае нищо за актьорската професия и много се притеснява, че може да се изложи. Но й става интересно и бързо забравя своите тревоги и стеснението си. Така се отпуска да играе пред камерата, че успява силно да впечатли дори режисьора. Той се приближава до майка й, която я придружава на снимките, и казва: „Това дете един ден ще бъде звезда!“. И се оказва прав.

 

 

Факт №2

Детството й е свързано с Казанлък

Макар да е родена и израснала в София, голяма част от детството на актрисата е свързано с Розовата долина, и по-специално с Казанлък. Там са минали най-хубавите й ваканции, заедно с любимия й дядо Тодор, на когото  е кръстена. Той бил учител по литература и библиотекар в града, свирел на цигулка, учил я на шах, водел я на излети в планината и разказвал за чудесата на природата.

„Обсипваше косата ми със светулки. Говореше ми на есперанто. Вечер, преди да заспя, ми пускаше класическа музика – Бах, Равел, Верди – все драматични неща“, спомня си Теодора. До ден днешен тя помни библиотеката в Казанлък, където обожавала да ходи, когато била малка.

 

Факт №3

Била вманиачена по Винету

По времето, когато прекарвала ваканциите си със своя дядо Теодор, бъдещата звезда била истински вманиачена по един любим за тогавашните деца герой – Винету. След като прочела романа на Карл Май, започнала целенасочено да търси и други негови произведения и поглъщала всичко, което успявала да открие.

Изпитвала глад за приключения, които сама си устройвала по подобие на случките в любимите си книги за индианци. Устройвала си клопки, преструвала се на пленена от апаши, успивала дори да си върже ръцете сама. Нямала компания в тези игри, сама изпълнявала ролите на всички герои в приключенията, които си измисляла. Това увлечение по разиграването на всякакви етюди става причина, когато е 9-годишна, родителите й да я запишат в популярната детска трупа на театър „Сълза и смях при покойния вече актьор Бончо Урумов.

 

Факт №4

Пости и взима причастие

Теодора Духовникова в убедена православна християнка, често пости, изповядва се и взима причастие. Тя открива църквата като тийнейджърка, след смъртта на своя дядо Тодор. Тежката загуба я съсипва, разваля отношенията с родителите й, кара я да се бунтува срещу всичко и всички, да бяга от дома си и да се държи необуздано. Но един ден по-голямата й сестра я води при свещеник – отец Лука от църквата „Света Петка" в София. Тогавашната бунтарка, която се облича и гримира в черно и се чувства обидена на целия свят, се стъписва от благия вид на свещеника. „Възрастен, с бяла коса, с чисти и добри сини очи, спомня си го след години Духовникова.

Отецът й подарява Библията, моли я да я прочете, а тийнейджърката започва да го посещава често в църквата, за да разговаря с него за православието. Постепенно приема тази религия. Благодарение на нея успява да се съвземе от загубата на дядо си и своите душевни лутания.

 

Факт №5

Прави първата крачка към мъжа си Стефан

Ухажваната от много мъже красавица не се притеснява да направи първата крачка към мъжа, с когото впоследствие създава семейство и две дъщери. Това е бизнесменът Стефан Духовников.

Когато го вижда за първи път, Теодора е съвсем млада. Първата им среща е съвсем случайна, на плажа край морето.

“Погледна ме и се вкамених. Почувствах го с всички клетки на тялото си. Душата ми възкликна: „Ето го!". Отидох при него, свалих си картите, хванах ръката му като дете и признах: „Толкова ми харесва да те гледам, че чак ми призлява. Дай си телефона", разказва след време звездата. Явно е била убедителна, защото Стефан й го дава, като подхвърля, че не очаква да му звънне. Но тя му се обажда след няколко дни и оттогава двамата са неразделни. Актрисата казва, че полагат непрестанни грижи за любовта си, която отглеждат вече повече от 20 години.

 

Факт №6

Приема фамилията на мъжа си още преди сватбата

Фамилията на съпруга си – Духовиникова, Теодора приема много преди сватбата с него. Идеята е на режисьора Александър Морфов. Това се случва през 2006 г., когато той я взима в представлението си „Дон Жуан" от Жан-Батист Молиер. По онова време актрисата се подписва с името на баща си – Иванова. Режисьорът обаче, изглежда, е намирал тази фамилия за твърде обикновена и е решил да помисли за нещо по-оригинално, с което да я замени. Понеже познава мъжа до актрисата – Стефан, той я пита за неговото фамилно име. Разбирайки, че е Духовников, отсича, че Теодора трябва да го приеме като своя фамилия. Тя не е убедена, тъй като по онова време все още не е омъжена за Стефан. Морфов обаче е толкоз убедителен, че в крайна сметка Теодора се съгласява да вземе тази фамилия, първоначално за свой артистичен псевдоним. До ден днешен, тя казва, че е приела името на Стефан не заради брака, а заради шестото си чувство, че именно това е нейното истинско име.

 

Факт №7

Още като дете се засича с Владо Карамазов

Феновете на Теодора Духовникова днес често я свързват с партньорството й с нейния колега Владо Карамазов, с когото играят главни роли в сериала „Дяволското гърло“, а преди това – и в „Дървото на живота“. Двамата са близки приятели, които често се засичат на обща сцена и в Народния театър. Но първата сцена, която делят, е на детската театрална школа на Бончо Урумов. И двамата са я посещавали по едно и също време като хлапета. Със сигурност са се засичали на уроците и репетициите, но след като я напускат, пътищата им се разделят и спомените един за друг избледняват. Духовникова се засича отново с Карамазов след години, вече като част от трупата на Народния театър. Те бързо се сближават и днес Теодора не крие, че Владо е голяма нейна слабост.

 

Факт №8

Малката й дъщеря я наследява

Теодора се радва на две пораснали дъщери, за които казва, че няма да наследят нейната професия. Въпреки това по-малката – Ема, вече има сериозни опити пред камера. Тя участва във филма „Уроци по немски“, където си партнира с Юлиан Вергов – играе дъщеря на неговия герой. Освен това детето е печелило кастинги и за много други роли. Според майката обаче това е останало в миналото. Актьорската работа била интересна за Ема, когато момичето било по-малко. Сега приоритет за него било училището. Ема е отличничка, учи в една от най-елитните столични гимназии. Самата Теодора е завършила елитно училище – Националната гимназия за древни езици и култури. По-голямата дъщеря на актрисата, която всички наричат Бубето, също заляга над книгите и вече е студентка в Рим, където изучава хуманитарни науки.

 

Факт №9

Искала да е като Цветана Манева

Когато е съвсем млада актриса, Теодора Духовникова споделя, че си представя, че ще остарява като Цветана Манева. За нея това било примерът за жена, която носи възрастта си с достойнство. Прохождащата в театъра и киното бъдеща звезда искала да прилича на нея – никога да не се опитва да крие годината си на раждане, да дава пример с професионализма си, да не боядисва косата си, а да носи с гордост посребрените си от времето кичури. От тогава до сега се е променило единствено мнението й за белите коси. Теодора поддържа свежия цвят на косата си с редовни посещения при фризьор. Но също като Манева, тя е от звездите, които не се притесняват от отминаващото време, радват се на натрупания с годините опит и го носи с достойнство.

 

Факт №10

Не обича естетичните корекции

На своите 47 години една от най-харесваните жени на българската сцена няма нито една естетична корекция по себе си. Тя не харесва интервенциите и се радва, че до ден днешен е напълно естествена, за разлика от много други звезди у нас, които лягат под ножа още щом навършат пълнолетие. Духовникова никога не е слагала хиалурон, не е опъвала кожата си и не се е опитвала да променя чертите на лицето си. Тя казва, че харесва малките си бръчици, защото й помагат да пресъздава по-убедително образите, в които влиза пред камерата и на сцената. Актрисата поддържа външния си вид, но без скалпели и инжекции. Освен за лицето си, тя се грижи и за своето тяло. От години спазва хранителен режим и тренира редовно, за да поддържа идеална фигура.

Източник: Уикенд