Няма да е грешка, ако кажем, че Любо Пенев е особена порода футболен човек – със славна кариера и противоречива персона, в живота е видял и две, и двеста. Хубав, лош, 57-годишният добричлия обаче винаги прави така, че за него да се говори. Както навремето, докато вкарваше гол след гол на терена, така и сега при треньорските му неволи. И макар да му викат Чичовото, тъй като е племенник на треньор №1 Димитър Пенев, Любо никога не остава в неговата сянка. В следващите редове ще ви разкрием някои позабравени и малко интересни факти за славния футболист.

 

Ето ги и тях: 

 

Факт №1

Тръгва на нож с журналистите още преди 30 години

Да си с микрофон в ръка пред Любо Пенев, открай време не е никак лесна работа. Колкото е голям футболист, толкова чепат е като човек. От това често си патят журналистите. Пенев тръгва на нож срещу гилдията още преди 30 години по време на световните квалификации за САЩ 94. Фитилът му се пали след меча Австрия – България (3:1). Обиден от публикации, че „българското нападение, което уж струва 20 милиона долара, не играе и като за 20 цента“, Любо се хвърля злобно срещу журналистите на брифинга на националния отбор преди следващия мач срещу Финландия. „Какво разбирате от футбол вие, бе? Елате да ви хванем на малки врати, да видим кой е по-добър“, размахва пръст разлютеният нападател. Необузданата му реакция води до временен бойкот на пресата в София към националния отбор.

Факт №2

История на лафа „духайте супата“

Две години след лудото американско лято очакванията към националния отбор на Евро`96 в Англия са огромни. Нашите започват обнадеждаващо с равенството срещу Испания (1:1) и победа, над Румъния (1:0), но всичко приключва в последния мач от групата със загуба от Франция (1:3)

Срещу „петлите” нападателят си вкарва злополучен автогол с глава при опит да изчисти топката. Това го превръща в изкупителната жертва след отпадането.

В София се развихря истински журналистически ураган срещу него и чичо му Димитър Пенев. Пеневи предадоха България!“ „Пенев & Пенев“ ООД укрепва дружбата си с Франция” гърми злорадо спортната преса. Очаквано, Любо е като буреносен облак при пристигането си в София. Пред чакащите журналисти, той изрича прословутия лаф: „Който ме уважава – уважава, който не – да духа супата!“. Заради това си плаща с временно отстраняване от националния тим, но го връщат няколко месеца по-късно.

 

Факт №3

Първата му жена е по-вървежна манекенка от Жени Калканджиева

Докато е футболна звезда, Любо минава за един от най-оборотните ергени у нас. Ако за Ицо Стоичков не е проблем да се изтъпанчи при президента Желю Желев по анцуг, то Пенев обичайно се носи костюмар, с добре зализан алаброс. Мъжкарската му осанка привлича една от най-вървежните хубавици през 90-те – Даниела Серданова, известна още като първата Мис ЦСКА. За нея се знае, че пробива ударно в модата и дефилира по подиумите на Милано и Париж още преди Жени Калкандживва да е станала Мис България. Манекенската й кариера обаче се сгромолясва заради скандали между нейната майка и агенти на водещи дизайнери. Това пък скрепява още повече връзката й с Любо Пенев. Докато футболистът играе в Испания, Серданова му ражда син, кръстен Лобослав на баща си. След години двамата се разделят и всеки поема по пътя си. Според слуховете причините са взаимни изневери.

 

Факт №4

За рака разбира случайно – от удар с топка в слабините

Най-голямата лична драма в живота на Любо идва няколко месеца преди началото на световното първенство в САЩ през 1994 г., когато футболистът е диагностициран с рак. Оказва се чист късмет, че заболяването е открито навреме, за да може по-късно да се излекува напълно. По време на една тренировка във „Валенсия“, Пенев получава тежък шут с топката в слабините. Лекарският щаб решава да го прегледа за всеки случай. За ужас обаче докторите установяват, че Любо има рак на тестисите в начален стадий. Следва петмесечна химиотерапия в Барселона, със съдействието на неговия съотборник и приятел Христо Стоичков. Само десет месеца след диагнозата Ел Голеадор се завръща на терена.

 

Факт №5

Получава медал от САЩ 94, без да е играл

Заради рака Любо Пенев пропуска най-големия връх за националния отбор по футбол. Въпреки че на играе нито една, минута на световното САЩ 94, големият нападател все пак получава бронзов медал. Пенев има голям принос за класирането на България на мондиала. В квалификациите вкарва три гола, а в лудата нощ на 17 ноември на „Парк де Пренс" подаде головия пас за Емо Костадинов, който закла Франция за 2:1. Твърди се, че лично Стоичков е издействал бронзовия медал за Любо.

 

Факт №6

Разбива муцуната на шефа си във „Валенсия”

Казват, че едно зло никога не идва само. Така и при Любо – докато трае лечението на тестикуларния рак, шефовете му във „Валенсия” мъдрят как да се отърват от болния футболист. На практика нашият получава пари, без да играе. Заради тази работа го притискат с недвусмислени намеци да си ореже заплатата. Само че честолюбивият Любо ги сиктирдосва и напуска „Валенсия" с шумен скандал. Сетне отива в „Атлетико” (Мадрид), където през 1996 г. става шампион на Испания.

 

Покрай триумфа при гостуването на стадион „Местая” срещу „Валенсия", успява да се сбие с бившия си шеф Пако Ройг. 57-годишният бизнесмен му се нахвърля с думите: „Какво търсиш тук, кучи сине?”. Следва размяна на здрави тупаници, като Ройг завършва юмручната схватка с размазан нос, посинени очи и изкълчен пръст. Пенев пък се оттегля с оток на лицето и аркада между веждите.

 

Факт №7

Има връзка с последното гадже на Васил Илиев

От десетина години Пенев има жена до себе си, която се крие като партизанка от хорските очи. Става дума за загадъчната хубавица Кристина, за която се твърди, че е последното гадже на разстреляния мафиотски бос Васил Илиев. Пенев е близък с прочутия Висаджия, като дори се снима заедно със Стоичков в реклама на застрахователната му компания. След смъртта на печалния борец именно Любо се оказва човекът, който най-много утешава Кристина. Тогава обаче не смее да върти любов с нея, за да не бере ядове. Години по-късно, чак след раздялата с Даниела Серданова, Пенев се събира с Кристина. Макар и без брак, двамата са заедно до ден днешен, а от любовта им с ражда синът им Никълъс.

 

Факт №8

Кръщава втория си син на холивудска звезда

Вторият син на Пенев има необичайното за нашите ширини име – Никълъс. Твърди се, че момчето е кръстено на холивудския актьор Никълъс Кейдж, който е и любимец на футболиста. За разлика от първородния му син Любо-младши, Никълъс тръгна по футболните на славния си баща. Като юноша мина през школите на ЦСКА и „Ботев", а в момента играе за „Хебър" (Пазарджик), където треньор е именно татко му.

 

Факт №9

И до ден днешен тъне в борчове

Въпреки бляскавата си футболна кариера и милионите изкарани на терена, с времето Любо Пенев затъва до гуша в борчове. В най-тежките му дни вече като треньор на Любо му се налага да върти какви ли не схеми, за да не го остави гол и бос върволицата от частни съдебни изпълнители. Знае се, че като започне нова работа, Пенев подписва два договора – един трудов на символична заплата и втори като носител на имиджови права, които обаче е делегирал на испанско дружество. Така бирниците дълги години събират само трохи от заработеното от Пенев, като според близки до легендата той все още има доста неизплатени дългове.

 

През 2009 г. обаче като треньор на ЦСКА го хващат в крачка – в навечерието на мача от Лига Европа срещу „Фулъм" в Лондон съдия-изпълнител му вдига на трупчета международния паспорт заради необслужван кредит от 2 милиона лева. Пенев не пътува с отбора и докато успее да си уреди документите, пристига на мача чак за второто полувреме.

 

Факт №10

Забива нож в гърба на ортака си Стоичков

Дълги години Любо Пенев и Христо Стоичков са първи дружки още от времето им като нападателен тандем в ЦСКА. Голямото им приятелство обаче умря през 2016 г., когато Ицата отбелязва 50-годишния си юбилей. Първият, който получава лична покана, е Любо Пенев. На 20 май по време на грандиозното футболно шоу на националния стадион „Васил Левски”, Пенев рита топка на малки вратички в комплекса „Царско село", Стоичков приема това като нож в гърба и трие телефонния номер на предателя. Каква е причината за тази постъпка, Любо никога не казва. Говори се, че пръст имат Йордан Лечков и Емо Костадинов, които са му смъртни врагове от времето, когато работи като национален селекционер.

Източник: Уикенд