Страшен разрив е настъпил между лидера на „Български възход“ Стефан Янев и бившия му опекун Румен Радев.

След нареждането на листите за вота, Янев изгубил тотално доверието на Радев. Лидерът на „Български възход“ си уговорил среща с президента още преди повече от месец, но до момента такава така и не се е състояла и едва ли ще се състои, издават запознати.

Не му помогнали нито есемесите, нито честото навъртане около „Дондуков“ 2, издават активисти. Истината е, че Стефан Янев нацяло изгубил доверието на Радев след като наредил водачите си на листи и напълнил партията със спорни кандидатури. Президентът не искал и да чува за човека, превърнал прохождащата партия в политически инвалид, преди още да се е добрала до депутатските кресла. 

Разривът в отношенията между двамата военни е от доста време. Според мнозина, охладнелите им отношения се дължали на охлаждането на афинитета на Янев към Ралица Симеонова. Младата и красива съветничка на Янев обаче напусна омерзената партия и не иска и да чуе повече за политика. Нейните прогнози, че листите ще бъдат напълнени с всевъзможна сволоч, се оказаха верни.

Въпреки разлъката, Стефан Янев и Румен Радев поддържали добри отношения, докато президентът не видял какво се случва с проекта на дясната му ръка. Листата му във Варна включва бившия районен кмет Добромир Джиков, свързан с бившия ръководен кадър на БСП Красимир Премянов.

Във Видин пък в листите му фигурират двама бивши представители на ИТН – Лъчезар Минчев и Цецка Хаджигеоргиева.
На предишните избори в екипа на Янев в Кюстендил отново влязоха кандидат-депутати на ИТН. Припомняме, че водач на листа в този район през миналата година бе подалата оставка Виктория Василева.

В листата на Стефан Янев във Видин пък се появяват хора, явявали е на избори от името на партията на Васил Божков – „Българско лято“ и „Воля“ на Веселин Марешки.
Стари местни кадри на ВМРО или коалиционните му вариации с НФСБ и „Воля“, сега мигрират към „Български възход“ в Пловдив, Враца, Варна и Кюстендил.

Гален Монев е водач на „Български възход“ в София-област. Той е бивш депутат от „Атака“ в 42-то НС. През 2014 г. той се присъедини към „България без цензура“ на Николай Бареков и повече не се върна в парламента. 

Във врачанската листа на Янев пък присъства фелдшерката от с. Лиляче, която преди месеци се явила на изборите за кмет с подкрепата на ДПС. Мнението на Радев за уменията на Стефан Янев да реди листи и да ръководи партия, за която се говори, че е под опеката му, било допълнително взривено от Надежда Самарджиева – координатор и водач на партията на Янев, която е креатура на Татяна Дончева.

Редицата спорни фигури в листата на Янев станали причина за отдръпването на Радев от бившия му пудел и категоричния му отказ не само на срещи, а и на разговори по телефона, на каквито всъщност Янев все още се надява. Той все още таи мераци, че Радев индиректно ще каже добра дума за партията му пред аудиторията или поне да намекне, че вижда бъдещето на страната ни в лицето на новата формация.
Източник: Уикенд
 

Защо Стефан Янев спи пред вратата на президента Румен Радев?