Ако има нещо сигурно за предстоящите парламентарни избори, то е, че Бойко Борисов със сигурност няма да е нито в Народното събрание, нито в Министерски съвет.

По примера на Доган и Сакскобургготски, лидерът на ГЕРБ е взел решение да се кандидатира за последно на изборите тази година. Той обаче ще се откаже не само от депутатското си място, а и от евентуално управленско място в следващото правителство.

Вероятно ви е направило впечатление, че от доста време насам, Борисов се е превърнал в ракета-носител на партията си. Той дори нямаше намерения да участва в листите на собствената си формация. Хората му обаче го убедили в последния момент, че без него партията ще изглежда отслабена. А и електоратът му е свикнал именно той да громи опонентите.

Интересното е, че дори партията му да успее да стане част от коалиционното правителство, Борисов не иска и да чуе да се занимава отново с властово управление. Той си дава ясна сметка, че дори и да са първи, не могат да съставят кабинет, а и не желае да бъде повече премиер. Поради тази причина се правят сондажи как да излъчат и друг кандидат за поста премиер, ако влязат в коалицията. А такава със сигурност ще им се наложи, разкриват активисти.

Уж омразните Асен Василев и Кирил Петков могат много бързо да се превърнат в партньори на ГЕРБ, ако двете партии успеят да си стиснат ръцете за общо управление. Дори Слави Трифонов, който преди време заяви гръмко, че няма да прави коалиция с Борисов, сега е на кантар, ако ГЕРБ остане в миманса. 
 
Това е и една от причините, поради които Бойко Борисов отсява подходящите за негови наследници на премиерското кресло, тъй като не желае да оставя партията, а и не иска да пречи на ползите от оставането във властта.

За момента за кандидат-премиер от ГЕРБ се спрягат няколко имена – това на Томислав Дончев, Даниел Митов и Евгени Ангелов.
Последните две имена са компромисни кандидати и за ДБ и за ПП, като последният си е направо фаворит. 

Дончев бил най-неблагоприятният избор за премиер на Борисов, предвид, че останалите двама са лесно манипулируеми и много по-послушни. Самият Дончев потвърди преди броени дни, че ГЕРБ обмисля няколко варианта за премиер.
Източник: Уикенд

Защо Бойко Борисов ще е аут от парламента?