Млад социалист скандира свиньо дебела след виден представител на опозицията, която иска оставката на Корнелия Нинова. Скандалната сцена се разиграла на последния пленум на БСП, който се проведе дни след изборите и трябваше да обсъди резултатите от тях.

От думите му се почувствали обидени няколко опозиционери с наднормено тегло. Най-възмутен от тях бил настоящият министър на земеделието Явор Гечев. Според свидетели тази реплика дори била насочена лично към него. Запознати разкриват, че двете страни били на косъм да се сбият.

Конкретният повод да се стигне до тези обидни думи са уволненията на социалисти и замяната им с кадри на ГЕРБ. Чистката засегнала дългогодишни членове на БСП, които са бесни на другарите си по партия. Уволнени от Гечев издават, че са дълбоко обидени и ще си отмъстят. 

Самият Гечев от години е известен като протеже на пловдивския олигарх, масонски бос, руски гражданин и почетен консул на Русия – Георги Гергов. Първата работа на Гечев като земеделски министър бе да смени почти целия управленски състав на фонд „Земеделие“, който ежегодно изплаща около 3 млрд. лв. по различни земеделски програми. На тяхно място веднага наредил протежета на ментора си Гергов.

Така например Георги Тахов стана изпълнителен директор на фонда, който преди това е оглавявал НАП, отново по диктовка на Гергов. Преди това Тахов бил на работа в данъчната служба в Пазарджик, където също довлачил свои протежета. Едно от тях е Ренета Иванова, която бе изловена, докато получава подкуп от собственик на фирма срещу обещанието да му оправи открити при ревизия уж фалшиви фактури. Тази услуга му струвала две хиляди лева.

За съветник пък Гечев си взе племенника на Велислава Дърева – Емил Дърев, който с още двама съмишленици поиска подкуп в размер на 250 хил. лв. от строителна фирма, за да получи изграждането на канализацията в с. Кочево. Заради това Дърев се сдоби с условна присъда.

Мълвата носи, че в драматичната разпра на последния форум на БСП се включил и Калоян Паргов, който е сред най-отявлените критици на Нинова. Само допреди няколко месеца той бе шеф на столичните социалисти, но Нинова го свали от поста. На последния пленум двамата с Кирил Добрев дори не били допуснати за участие и гласуване.
Източник: Уикенд 
 

Явор Гечев подменя кадрите на БСП с гербаджии