“Темата за детското здравеопазване е ключова. Трябва да подсилим профилактичните и инвитро програмите. Общината може да отпусне 50 млн. лв. за общинско здравеопазване”. Това заяви кандидатът за кмет на София издигнат от БСП и “Обединена Левица” Ваня Григорова, предаде репортер на БГНЕС.

 

Кандидатът за кмет на София обсъди проблемите на детското и женско общинско здравеопазване по време на среща с майки.

Ваня Григорова: Столична Община може да отпуска поне пет пъти повече пари за здравеопазване

Според Григорова общината трябва да има по-силно присъствие при провеждането на инвитро процедурите. “Към момента чистите общински средства за здравеопазване са 10 млн. лв. Ние настояваме те да се увеличат на 50 млн. лв.”, поясни кандидатът за кмет. Тя уточни, че в следващия мандат силно се надява да управлява Столична Община и да постави акцент върху детското и майчинското здравеопазване. “По този начин може да се реши и проблемът с демографската криза”, подчерта Григорова.

Ваня Григорова: Столична Община може да отпуска поне пет пъти повече пари за здравеопазване - Снимка 2

Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването, коментира, че проблемът е с профилактиката. “Надявам се да има въведени профилактични програми, както и да се създадат програми, при които жените с репродуктивни заболявания да бъдат хванати навреме. Надявам се целите да се реализират”, заяви още Таня Андреева. Тя изрази надежда и че може да се предложи въвеждането на национална програма за подкрепа на жените по време на родилния период.

Заместник-председателят на БСП - София и на Комисията по здравеопазване и социална политика през миналия мандат на СОС Милка Христова призова следващия СОС да направи така, че 2% от бюджета на София да отиде за здравеопазване, тъй като сега процентът е 1,5 %.

Ваня Григорова коментира, че трябва да има повече информационни кампании и относно нуждата от репродуктивни тестове. “Това е начин жената да може да има деца, защото без да е наясно за тези тестове тя ще изпусне своя шанс докато е време да предприеме нужните мерки”, каза кандидатът за кмет.

По време на срещата се повдигна темата за храната в общинските детски градини. “Троян е чудесен пример, който може да се заимства и от европейските градове. Там се произвеждат екологично чисти плодове и зеленчуци, за да може децата да имат достъп до качествена храна, това трябва да стане и тук”, смята кандидатът за кмет.

Григорова обясни, че докато е се е срещала с жители на Горна Баня е била информирана, че там няма лични лекари. “Трябва да има връзка между Столична община и районните кметове. Не бях наясно, че в Горна баня няма такъв достъп до лекарска помощ, това не е добре”, допълни още Ваня Григорова.

Източник: bgnes.bg