Вероятно, виждайки в какъв тиранин се е превърнал Владимир Путин си спомняте с умиление за Леонид Илич Брежнев.

Вождът на СССР беше китка за мирисане спрямо него, а по време на управлението му Европа бе далеч по-спокоен континент. 
Освен това за разлика от сегашния лидер на братушките, стремящ се да ни прави мръсно по всички възможни начини, Брежнев симпатизираше на страната ни.

Леонид Илич Брежнев остава начело на страната си до сетния си дъх. Издъхва преди четири десетилетия във вилата си „Заречие“6 – на 10 ноември 1982 г. Три дни преди смъртта си излиза на трибуната на Ленинския мавзолей за манифестацията по повод годишнината от Октомврийската революция. 

На сутринта след празника, той отива на лов, но само съпровожда останалите ловци, без да стреля. В деня преди да издъхне си насрочва среща на четири очи с втория човек в партията и държавата – Юрий Андропов. След продължилия цял следобед разговор, генсекът на КПСС се прибира в резиденцията си. След вечеря се оплаква от болки в гърлото и си ляга преди да е изгледал любимата си информационна емисия „Время“.

Към 23 ч. съпругата му, страдаща от тежък диабет Виктория Петровна също се оттегля към спалнята. Сутринта на 10 ноември охранителят от КГБ Юрий Андропов отива да разбуди вожда, а съпругата му вече е станала и закусва. След като гардът се качва в покоите на Първия, го намира бездиханен. Веднага сваля тялото му на пода и го обдишва. Реанимацията обаче не се увенчава с успех и той звъни на медика Евгений Чазов, вика и Андропов.  

Само с един поглед, Чазов констатира, че Брежнев е издъхнал. При вида на мъртвия си началник, Андропов пребледнява като платно. Очевидно в този момент осъзнава, че колкото и властта да има човек, в един момент я губи. Именно той наследява поста на покойния Брежнев, но издъхва скоро след това – в началото на 1984 г.

След като ТАСС съобщава новината за кончината на Брежнев, българското Политбюро се събира на извънредно заседание. Александър Лилов и Петър Младенов са натоварени със задачата да съчинят прочувствена съболезнователна телеграма, а Тодор Живков да замине незабавно за погребението в Москва. Именно той е най-опечален от всички присъстващи на траурната церемония. Той тъгува искрено за покойния и проронва тежки сълзи, тъй като си дава ясна сметка, че няма да има втори като него.

По време на управлението си Брежнев многократно спасява България от фалити, отпускайки ни помощи за милиарди рубли, машиностроителна продукция и петрол. 
Живков спечелил благоразположението му, възползвайки се от слабостта му към медалите. През годините Брежнев многократно бива награждаван с едни от най-големите ни отличия. Три пъти му е била закичвана звезда „Герой на НРБ“ и три пъти „орденът Георги Димитров“.

Освен това Живков често канел Брежнев на лов из тукашните резервати, а междувременно извличал завидни ползи. Така например през 1973 г. отстрелял благороден елен, чиито рога имали особена ценност. Брежнев бил толкова щастлив, че наредил да бъде одобрен нов дълг на България в размер на 2 млрд. рубли. 

Вечерта пред камината на стопанството във Воден бил организиран голям банкет, на който Живков уговорил опрощаване на борчове и извънредни доставки за България от СССР на дървесина, памук, нефт и въглища.
Следва обещание към Русия да потече залежала из родните складове стока, която по елементарни сметки щяла да донесе 300% рентабилност.
По някоето време обаче Брежнев се осъзнава, че Живков го изработил и решава да сложи край на пиенето.

Здравето на Брежнев започнало да се влошава още през 70-те, когато след запой с партийци претърпял инсулт, а след това и друг, пак в резултат на алкохолна вакханалия. Видът му станал болнав, а поведението му в някои моменти било неадекватно. Д-р Чазов получил инструкции да крие неразположенията му от всички.
Заради множеството болести долната му челюст увиснала, а той започнал да грохва.

Така оперативното управление на СССР дефакто преминало в ръцете на премиера Косигин. В края на 70-те изнемощелият Брежнев дошъл специално у нас, за да се срещне с Ванга, която да му каже какво го очаква. Разговорът им продължил едва 7-8 минути, а пророчицата го посрещнала много студено.

Тя все пак го посъветвала да почива повече и да си намери добър заместник, на когото постепенно да започне да предава властта. 
След това се срещнал и с Петър Димков, надявайки се да му даде ефикасни рецепти, които да го изправят на крака.

 Здравето му рухнало окончателно след инцидент през 1982 г. Тогава той правел оглед на завод за самолети в Ташкент, където под тежестта на стотиците посрещачи върху му рухнал надлез. От стоварилите се върху него тела и парчета стомана, била счупена ключицата му. Брежнев така и не успява да се възстанови напълно от сакатлъка. 
Източник: Уикенд