„Благодарен съм на българския парламент за препотвърждаването на доставката на БТР- и за Украйна, както и за новия пакет военна помощ

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков.

С това решение ние укрепваме нашата Европа и браним свободата!”

 

Това послание отправи в платформата Х президентът на Украйна Володимир Зеленски към лидерите Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков, след като Народното събрание отхвърли президентското вето и България изпрати за Украйна БТР-и и гласува нов пакет военна помощ по предложение на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков.

Украинският президент Зеленски благодари на Борисов, Пеевски и Петков: Заедно укрепваме нашата Европа и браним свободата!

Шест месеца по-рано, след визитата си у нас, украинският президент Володимир Зеленски публикува туит, в който отново им благодари за посрещането си в София, срещата с българските власти и факта, че „България, че е от светлата страна на историята, особено в сътрудничеството в областта на отбраната”.

 

Украинският президент Зеленски благодари на Борисов, Пеевски и Петков: Заедно укрепваме нашата Европа и браним свободата! - Снимка 2

Тогава София даде на Украйна и възможност за откачане от руското енергийно влияние след като депутатите разрешиха на българския енергиен министър да започне преговори с украинския си колега за препродажба на неизползваното оборудване за неосъществения проект АЕЦ „Белене“. Все действия, които наистина поставят България от светлата страна на историята, коментираха наблюдатели.