Скандали за пари тресат здраво парламентарната група на „Български възход”.

Повод за жестокия спор е разпределението на полагащата им се държавна субсидия. 

От една страна е бившият служебен премиер Стефан Янев, който с основание претендира, че има основна заслуга за получените над 115 000 гласа на изборите. При осем лева на глас, това прави близо 1 милион лева годишно подпомагане от бюджета.

Макар и формално да е прав, чисто юридически той няма никакви основания да претендира за парите. Причината е, че неговата партия му на практика не се е явявала на вота, заради недовършената си по това време съдебна регистрация. Документите в ЦИК за участие внесе едноименната коалиция, която е съставена от други три партии – „Земеделски народен съюз”, „Свобода” и „Партия на зелените”. 

За политолози и анализатори е ясно, че и трите слабо известни формации са без реален принос за постигнатия резултат. Съмнително е, че до този момент някой бе чувал имената им, освен роднини на техните шефове. Законът обаче е категоричен – получатели на субсидията са само партиите, създали коалицията. При добро желание, те може да я пренасочат и към Стефан Янев.

Подобен казус далеч не е прецедент у нас. Миналата година същата случка се разигра и с „Продължаваме промяната”, които ползваха няколко маргинални партии за мандатоносител. За награда, партийните лидери си запазиха процент от милионите, а останалите дадоха на „Промяната”.

На такава уговорка разчитал и Стефан Янев, разказват от близкото му обкръжение. Мераците му да харчи милиона обаче, набързо били порязани от единият мандатоносител – партия „Свобода”, чиито членска маса вероятно се брои на пръстите на едната ръка. Нейният председател Владимир Симеонов още в първите дни след вота се троснал, че си иска една трета от парите. 

Той е кръвно обиден на Стефан Янев заради това, че не е сложен за водач в избираема листи и съответно не става депутат. Така единственият представител на маргиналната формация е хасковският геодезист Тихомир Георгиев, който стана за смях покрай решението на парламента за даване оръжие на Украйна. След като представящите се за русофили депутати от „Български възход” изненадващо гласуваха „за”, Георгиев побърза да се оправдае пред феновете на Путин у нас.

„Моля, не ме разбирайте погрешно. Гласувал съм „за” военна помощ, но не и за даване на оръжие”, написа във Фейсбук хасковският депутат. На въпрос от свои симпатизанти, Георгиев уточни и какво разбира под военна помощ: „хуманитарна, дрехи, лекарства и др.”.
Ядосан, че няма да си играе на депутат, шефът на партия „Свобода” Тихомир Георгиев категорично отказал да дели субсидията си със Стефан Янев. Пред колегите си от коалицията той се оправдавал, че иска парите, за да развива формацията си, а не да си ги прибере, каквито подмятания има сред колегите му. Факт е, че партия „Свобода” е започнала да гради структури из страната, друг е въпроса колко удачен е подборът на кадри.

Една от първите организации е създадена във Варна. В морската столица за лидер вече се представя някой си Румен Широков, излежал няколко присъди за разпространение на наркотици. За него се твърди, че гравитира около общинския съветник Генадий Атанасов, чиито име в града също се свързва с подземния свят. Варненци разказват, че Румен Широков и Генадий Атанасов достойно се включват и в кампанията за последните избори на коалиция „Български възход”.

Ключово е участието им при гостуването на Стефан Янев в града на 18 септември. Заради опасност, че залата няма да се напълни с фенове на „Български възход”, на пожар са привикани като масовка другари на Широков, с не един и два полицейски ареста в досиетата, разказват присъствали.
Източник: Уикенд 
 

Стефан Янев замесен в жестоки финансови скандали