Белоградчик е сред градовете, които след местните избори осъмнаха с нов кмет – Боян Минков, слагайки край на 12-годишното царуване на Борис Николов, който стана клиент на прокуратурата точно преди година заради корупционните схеми, които успял да изплете през дългите си мандати.

 

Преди да се оттегли от общината, старият кмет обаче подготвя истинска изненада! Предлага на 12 ключови служители от своя екип да им плати по 4 брутни заплати и те да напуснат работа. Речено-сторено, още повече че законът по думите на юристи позволява подобно нещо. Така ударът е двоен – от една страна се махат опитни служители и кметството се оголва, а в малък град като Белоградчик не е лесно бързо да се намерят техни заместници. От друга страна,

 бюджетът ще трябва да поеме и „обезщетенията“ на избягалите, а това са десетки хиляди левове неочаквани разходи.

 

„Те си знаят защо напускат, но тук проблемът е в друго. А именно, че като за последно се източва общинският бюджет с десетки хиляди, вероятно над 100 000 лева“ – описва положението новият кмет Боян Минков. В социалните мрежи, буквално ден преди да влезе в кметството, той изрежда и още детайли от интригата на предшественика си: „Борис Николов, заместникът му Антон Трифонов и още няколко служители изнасяха чували, чанти и кашони с неизвестно съдържание, товарейки ги в автомобили и откарвайки ги незнайно къде. Днес кабинетите на счетоводството са заключени и дейността на общината е блокирана“.

 

Освен от счетоводството работата си в кметството са напуснали и служители от отдела, който е ангажиран с европроекти. При това според запознати, е била изтрита и цялата счетоводна информация от компютрите. За опитите да се скрият корупционни схеми ще бъде сезирана прокуратурата, заричат се от кметството. Те допълват, че новото ръководство е поискало пълна финансова ревизия за вършеното през 12-годишното управление на Борис Николов.

 

Старият кмет на Белоградчик заложи бомба със закъснител на новия – Боян Минков

Най-куриозна обаче е метаморфозата на един от досегашните зам.-кметове. След като в продължение на 12 години той се занимава с финансите на общината, малко преди изборите напуска и става... кореспондент на БТА за Видинска област. Може да се каже, че повече разбира от журналистика, отколкото от финанси, смеят се в Белоградчик.

 

Бившият управник на града Борис Николов от една година вече е обвиняем за длъжностно престъпление. Миналия октомври, след като му бяха направени шумни обиски, прокуратурата обясни, че има доказателства за обществени поръчки на завишени цени, неоснователно фактуриране на услуги, свързани с боклука на града и разни други афери. Претърсени бяха и кметството, и домът на Николов от ченгета в компанията на агенти на КПКОНПИ.

 

Преди да се стигне дотук, стана също известно, че кметът Николов е платил 1,5 млн. лв. за залесяване на 1200 декара, само че не е налично нито едно дърво. Още по-назад във времето, през 2015 г., по подобна схема харизал други 2 млн. лева, уж за залесяване на 500 дка, като за фиданките трябвало да се полагат грижи поне за 3 години. Парите за всичко това, дошли от Брюксел, са платени, но няма гора. Кметът се оправдавал, че имало, но била изсъхнала. Според запознати обаче, след като са усвоени парите, получени от еврофондовете, теренът бил даден на арендатори които уж щели да го чистят. Целта отново била да се гепят евросредства.

 

Като кмет Николов е запомнени с факт, че беше дал на частен съдебен изпълнител 450 души, които дължат на общината по около 100 лева данък. В същото време пропуснал сина си, който, докато кметува бащата, не плаща и стотинка данък и така натрупал до онзи момент над 4 бона.

 

През дългото си царуване в Белоградчик Борис Николов успява да мине през различни леви партии – издиган е от „Български социалдемократи“, от коалиция „Продължаваме заедно – БСП, АБВ, Народен съюз“, от местна коалиция" БСП и ДПС. Последно се оказва на другия полюс – кандидат на десните ПП-ДБ, но без успех.

Източник: Уикенд, crimesbg.com