Непреходната класика на Алеко Константинов „По изборите“ в Свищов“ има свой модерен прочит в Нова Загора. Там благодарение на 470 гласа, получени от циганската махала, след „морално влияние“ кандидатката на ГЕРБ Галя Захариева направо се класира за кметския стол. При това се оказа, че циганите в Нова Загора са по-грамотни от българите, ако се вярва на резултатите от последните избори.

 

Очевидци са впечатлени от факта, че невалидните бюлетини в махалата са по-малко от онези в другите секции в общината. Не е ясно дали причината е по-високата грамотност на циганския квартал, или пък бюлетините са предварително подготвени, каквито „образци” бяха заловени от МВР на различни места из страната. Факт е обаче, че с 470 гласа от махалата, получени след съответното „морално влияние” – пак да цитираме класика, кандидатката на ГЕРБ Галя Захариева се напъхва в общината без балотаж.

 

Вече са тръгнали слухове, че госпожата става кмет с решаващата подкрепа на ДПС, партията с влияние сред циганското население в Нова Загора. „Тя буквално избяга с тези 470 гласа от балотаж” – коментират в града. Затова пък от ДПС ще имат свои съветници в общината, като за това им е ударено едно рамо от ГЕРБ.

 

В деня на самите избори в близкото до Нова Загора село Любенец полицията хваща дилър на гласове, който се разкарвал из селото с микробус. В него намерили списък с имена и голяма сума пари. Господинът обяснил, че продава зеле и прави списъци на купувачи. Като се има предвид, че районът е сред най-плодородните в страната, излиза, че на краставичари ще продават краставици. Въпреки конфузната ситуация Галя Захариева не се поколебала да се застъпи за „продавача на зеле”. Наложило се да й напомнят, че е участничка в изборите и затова не й приляга да адвокатства на господина с буса.

 

Нова Загора е типичен пример за „морално влияние” или както е по-модерно да се нарича – корпоративен вот, обясняват запознати. За да не са голословни, дават конкретика, като обясняват поименно кои са нейните спонсори.

 

Галя Захариева е била 4 мандата депутатка от ГЕРБ, но така и не е запомнена като парламентаристка. Присъствието й в Народното събрание е крайно безлично – нито се изказва, нито прави законодателни предложения, но пък редовно си взема хубавата заплата. След това е инсталирана от ГЕРБ да довърши мандата на покойния кмет Николай Грозев, който, да припомним, управляваше без прекъсване от 2007 г. до смъртта си през април 2022 г., а неговото кметуване се прослави най-вече с ръсенето на захар срещу катастрофи.

След „морално влияние“ кандидатката на ГЕРБ Галя Захариева се класира от раз за кметския стол в Нова Загора

За да седне в кметското кресло, посредствената парламентаристка Галя Захариева трябва да е много благодарна на собствениците на фирми, които от години са абонирани за обществените поръчки в общината. А някои от тях са известни и в страната с тарикатските си схеми. Сега на последните избори, те са отново зад нея, допълват отлично за- познати. Както е известно, по избори цели трудови колективи са усилено съветвани от работодателите си за кого да гласуват. А приятелите на Захариева са предприемачи с размах.

 

За приноса на Щерьо Щерев например се носят легенди. Той е общински съветник и до неотдавна е собственик на охранителна фирма „Корадо инс 1”, която взема обществените поръчки за охрана на всички възможни обекти в района, финансирани от кметството на Нова Загора. Това, че е явен конфликт на интереси, понеже Щерев е и общински съветник, явно не прави впечатление в града, нито пък на кметицата Захариева. Разбира се, формално Щерев е прехвърлил фирмата на сина си, но е ясно кой командва парада.

 

Не по-малко вълнуващи са примерите, свързани със застъпничеството на прословутия пътен шеф Веселин Георгиев, успял да излезе без драскотина от съдебните разправии след корупционната афера „Батко и Братко”. Само да напомним, че той беше сключил 8 договора за 120 млн. лева с фирмите на брат си Бойко Георгиев, но явно за съдебната система у нас подобен цинизъм не е проблем.

 

След като се местят от София в именията си в село Крива круша, разположено недалеч от

 магистрала „Хемус”, Батко и Братко стават основните изпълнители на ремонти в Нова Загора. При това по времето на Николай Грозев улиците в града първо се асфалтират, а после се разкопават, за да се правят нови ВиК съоръжения и следват ремонти на ремонтите.

 

При Галя Захариева това продължава с пълна сила.

 

Госпожата е лоялна и към други свои спонсори – прословутата фирма „Градус” на братята Иван

 и Лука Ангелови. Едва влязла в кметството, тя урежда статута на 605 дка земя, за да могат видните бизнесмени да направят соларен парк. В момента е в пълен ход изграждането на тази централа за зелена енергия.

 

Като кметица Галя Захариева продължава договора и с Минко Минков, собственик на фирма „Сорико”, за почистването на града и извозването на сметта. Той също е от силните спонсори на госпожата при завършилите с успех избори.

 

При такова „морално влияние”, при такива спонсори и застъпници как госпожа Галя Захариева да не стане кметица само с един напън!

Източник: Уикенд, crimesbg.com