Оказва се, че истинският повод за заминаването на министрите Асен Василев, Румен Радев и Богдан Богданов за САЩ, е отчет пред Вашингтон за свършеното у нас.

 

Скандалното разкритие бе направено от депутати, след като посещението на управляващите в Америка се превърна в истинско фиаско заради отпадането на премиера Николай Денков в последния момент.

 

По думите на избраници, тримата министри са с най-важните ресори в страната – финанси, енергетика и икономика, и именно в тези сфери Вашингтон се интересувал как влиянието му продължава у нас, а такъв отчет щели да дадат тримата управленци, скандализирани са депутати.

 

От „Промяната“ не крият, че от дълго време лобират премиерът Денков и група министри да се срещнат с президента на САЩ Джо Байдън, като за престижа зад океана платиха 100 000 долара на лобистката компания М&М, която обаче превърнала предстоящия гастрол в сцена от „Мисия Лондон“.

Или с други думи, в Белия дом така и не са чули, че премиерът Денков има ангажимент с президента Байдън, и такава среща нямало да се състои, и отказали изобщо да чуят за визитата.

 

Държавният департамент също хлопнал вратите си за родната делегация, която първоначално наброявала 18 души, сред които и съпругата на Даниел Лорер – Виолета, която трябвало да пътува като съветник на министър Асен Василев. Според запознати тя нямало да се върне обратно с родната делегация и щяла да остане в САЩ като частно лице. Премиерът и антуражът му обаче остават тук, а ситуацията Денков изми с оправданието, че земеделските протести го приковали на родна земя.

 

Драмата с пътуването обаче не е в броя на хората, а в състава на делегацията. Според депутати, бъдещето на тримата министри Асен Василев, Богдан Богданов и Румен Радев изключително зависело от предстоящата визита, тъй като с изключение на финансист №1 креслата на енергийния шеф Радев и на икономическия Богданов в момента били силно разклатени, а трусовете идвали предимно от ГЕРБ, които се очаква да поемат управлението след март.

 

Асен Василев няма да помръдне от поста си като финансов министър и след рокадата на кабинетите „Денков“ – „Габриел“, но останалите управленци можело да се простят с креслата си. ГЕРБ са изключително недоволни от енергийния шеф, а вече веднъж оставката му е искана официално.

Тримата министри били готови да лобират за себе си пред Вашингтон и именно затова отиват само кадри на „Промяната“, разказаха депутати. В последния момент уж спряганата за участник в делегацията външен министър Мария Габриел също отпадна от списъка.

Източник: Уикенд