Шестима от министрите вече са стартирали опразването на кабинетите си от Министерския съвет и ресорните им ведомства. Става въпрос за Зарица Динкова – министър на туризма, здравният министър Христо Хинков, спортният министър Димитър Илиев, министърът на електронното управление Александър Йоловски, земеделският министър Кирил Вътев и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

 

Всички се вече са в готовност да се разделят с постовете си, а двама от тях ще си отидат по свое желание – Хинков и Илиев, който бе принуден да признае, че не би се чувствал комфортно в кабинет без премиер Николай Денков.

 

Министърът ча туризма Зарица Динкова, за която от доста време се говори, че няма да остане на поста си, нямало да е част от евролистата на „Продължаваме промяната“, както лично й бил обещал съпредседателят Кирил Петков. Основната причина за това била съпротивата на „Демократична България“. Срещу Динкова роптае част от туристическия бранш, включително особено близкия до ГЕРБ Ричард Алибегов, за когото е публична тайна, че се ползва със симпатиите на позаслабналата Деница Сачева. За поста й се спряга Мартин Захариев, което е странно, тъй като той бе особено приближен до БСП преди няколко години. Според запознати, Захариев е лична кандидатура на медийния бос Красимир Гергов, за когото е от особена важност да контролира колосалните рекламни бюджети на министерството – така, както е било винаги в последните близо 20 години.

 

Някои от министрите на кабинета „Денков“ обаче са в „разкрачен стоеж“, тъй като пазарлъците за вида на кабинета според ротацията не били с ясен изход за тях – например министърът на образованието Галин Цоков и военният шеф Тодор Тагарев. Не Асен Василев, а министър Тагарев е от най-сериозните препъни-камъни за ползотворния изход от преговорите.

 

Причината е, че ПП по никакъв начин не искат да се разделят с военния министър, а ДБ също са на негова страна, което обаче не може да се каже за ГЕРБ, които отдавна настояват Тагарев да бъде сменен. Заговори се, че дори депутатът им Христо Гаджев – председател на военната комисия в парламента, щял да е негов наследник. Самият Тагарев категорично отказвал да участва в пазарлъци да получи еврономинация, за каквато също се говореше, че му била обещана, ако главата му падне след ротацията.

 

При Галин Цоков ситуацията е още по-абсурдна, тъй като е готов да си тръгне заради предварителната договорка в началото на съставянето на кабинета „Денков“, постът му може и да си остане за него, тъй като премиерът в оставка категорично отказва да се върне в просветното министерство. Мълвата е и че дори не го искат там, а ако договорката приеме искането му, Цоков може и да остане образователен шеф.

 

Мълви се, че ГЕРБ искат да върнат в министерството бившия му шеф Красимир Вълчев, но ведомството не е основен приоритет за партията на Бойко Борисов. Същото се отнася и за културата, но въпреки това се говори усилено, че хората на Борисов искат свой министър на мястото на безличния Кръстьо Кръстев. Той обаче се сдобил с неочаквани покровители от страна на ДПС.

 

Много спорно е и оставането на министър Милена Стойчева, която отговаря за иновациите и растежа, тъй като ползата от нея и изобщо от министерството й граници с нулата. Депутати признаха, че се говорило дали изобщо да не закрият ведомството на Стойчева за сметка на ново – Министерство по европейските въпроси с ресорен министър Николай Денков.

 

Александър Йоловски пък отдавна е на нож с лидера на ПП Кирил Петков, а конфликтът им дори се проверява от прокуратурата. За неговото кресло от ПП настоявали да се назначи Божидар Божанов, издадоха още депутати.

 

Ясно е, че си отива и министърът на земеделието Кирил Вътев. Бизнесменът определено не може да се справи със сектора и среща съпротивата на целия бранш.

 

Говори се, че за поста му от ГЕРБ-СДС щели да лансират Васил Грудев, който има сериозен опит в бранша и е бил заместник-министър и шеф на Фонд „Земеделие“.

 

От ГЕРБ настоявали да си отиде и икономическият министър Богдан Богданов, който според тях не се справял. Той обаче е сред най-верните хора на ПП и отстраняването му може да срещне и по-яростна съпротива.

Източник: Уикенд, crimesbg.com