Президентът на България Румен Радев е напът окончателно да ликвидира партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, отцепвайки значителна част от екипа на Дългия в учреждаващата се в Благоевград партия „Български глас“.

Случайно или не, но първата проява на новопоявилата се партия, представяна от доскорошния депутат от „Има такъв народ“ Георги Попов и от Тихомир Василев, който беше сред организаторите на протестите през лятото на 2020 г., бе пред Президентството. 
Според учредителите, „Български глас“ събира разочарованите от партиите на „промяната“, визирайки формацията на Кирил Петков и Асен Василев и тази на Слави Трифонов, които излъгали избирателите си. Учредителното събрание на „Български глас“ е насрочено за декември в Благоевград.
Оказва се, че „инженер“ на партията се явява лично президентът Румен Радев и част от екипа му от юридически съветници. Идеята на Радев била „Български глас“ да разчита не на популярни  политически фигури, а да залага на експерти. 

Според мълвата, която обхожда коридорите на „Дондуков“ 2, Румен Радев планирал е този ход повече от година, но бил предаден от уж доверения си човек Стефан Янев, който даже откраднал името на партията. Така се наложило да бъде мислено ново име за президентския политически проект.
„Голяма част от структурите на Слави Трифонов ще се влеят в „Български избор“. Сред хората, които работят по отцепването на „Има такъв народ“ са бившия външен министър Теодора Генчовска и кметът на Благоевград Илко Стоянов“, разкрива запознат в детайли с политическата интрига. Твърди се, че Румен Радев е поискал в партията „Български глас“ да бъде включена и Ива Митева.

Съмненията, че Радев е баща на „партията на разочарованите“ идват и от участието на охранителния бос Красимир Алексиев в „Български глас“. Алексиев от години е близък приятел с президента, а връзките им датират още от времето, когато Радев беше командир на Военновъздушните сили. Тогава охранителната фирма на Алексиев „С. И. А. СЕКЮРИТИ“ ЕООД беше ангажирана с охраната на част от поделенията. Алексиев е избран за областен координатор на „Български глас“ в Благоевград.

Депутатът от „Има такъв народ“ в 45-ото и 46-ото Народно събрание Георги Попов дъго време минаваше за един от най-приближените до Слави Трифонов, а мнозина го обвиняват, че е съумял да осуети отцепването на 14 депутати от „Има такъв народ“ това лято, котато Радостин Василев и още петима напуснаха Слави. Впоследствие обаче Георги Попов също е влязъл в конфликт с Трифонов заради дясната му ръка Тошко Йорданов. Мълви се, че днес между Слави и Георги Попов съществува огромно напрежение, като Дългия дори го псувал по телефона и го наричал „зелен чорап“.

Същевременно стана ясно, че преди 2 седмици Георги Попов е имал среща в американското посолство с Херо Мустафа, която му е била издействана от президента Румен Радев чрез Теодора Генчовска. На срещата присъствал и кмета на Благоевград Илко Стоянов. Официално рандевуто било заради проект, свързан с Американския университет в Благоевград, но разговора продължил необичайно дълго – повече от 2 часа. Остава загадка какви други теми са били дискутирани с посланик Херо Мустафа.

„Сметките на Румен Радев са „Български глас“ да участва още на следващите избори през пролетта и да съумеят да прескочат бариерата от 4%. Това е трудно постижимо, но не и невъзможно. Основните гласове на партията ще дойдат от Благоевград и София – област, както и от варненската структура около Тихомир Василев. Към „Български глас“ ще бъдат присъединени и хора от областните структури на БСП в Пловдив, които също гравитират към Румен Радев“, твърдят запознати с проекта на президента Радев.
Източник: Уикенд 
 

Румен Радев отцепва хората на Слави