Бившият депутат от ПП-ДБ Радостин Василев, който взриви обществеността с таен запис от почти 5 часа на колегите си е предал политическите си съратници от яд, че не той ще бъде бъдещият спортен министър в кабинета Денков – Габриел. Информацията е депутати от ПП и е само няколко дни след зрелищното предателство от Руди Гела.

 

Записът на Националния съвет на „Промяната“ разтърси и без това нестабилния политически живот в България.

 

Руди Гела предал "Промяната", Киро и Асен от гняв, че няма да е министър на спорта

В записа се чува как съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев обсъждат смяна на шефове на специални служби и синхронизирани с чужди посолства. Също така се огласяват и уговорки с ГЕРБ относно искането за свалянето на имунитета на Борисов и разговор с Брюксел за влизане в еврозоната чрез заобикаляне на правилата. Всичко това предизвика остра реакция и от страна на президента Румен Радев, проруската партия Възраждане и други политически субекти – ДПС, БСП и ИТН.

 

Чуха се дори призиви Петков и Василев да бъдат незабавно арестувани и съдени за национално предателство. Имаше призиви и парламентът да изслуша шефовете на специалните служби, които се възползваха да отправят обвинения към ПП.

 

За пълна драма в ситуацията, личната охрана на Радостин Василев бе спешно поета от ДАНС в разрез със закона. Службата е под контрола на президента, а Асен Василев и Кирил Петков бяха привикани от прокуратурата на разпит. Повод бе информация, че те са заплашвали с убийство предалия ги депутат.

 

Радостин Василев на няколко пъти публично заяви, че лидерите на ПП не са отправяли заплахи към него. Вътрешни източници твърдят, че Руди Гела е получил заплашително телефонно обаждане, но от Пепи Еврото. Бившият магистрат в нетрезво състояние му се е обадил в неделната вечер и му е казал, че „ще го размаже“ заради провала на правителството.

 

Народни представители от ПП споделят, че скандалното поведение на Радостин Василев не е свързано с политическа прегръдка с ГЕРБ, а от гнева, че няма да бъде министър в новия кабинет.

 

Само 2 дни преди скандалния запис, Руди Гела е бил уведомен от акад. Денков, че не той ще бъде спортният министър. Малко по-късно Денков споделя, че Радостин е реагирал много остро, след като е разбрал новината.

 

На срещата им, Денков му споделя, че не е подходящ за този пост и ще се спре на рали състезателя Димитър Илиев.

 

Според Денков Радостин Василев се е фокусирал твърде много в борбата за сваляне от поста му Борислав Михайлов като президент на БФС. Също така се носели и слухове за заплаха от страна на Руди Гела към федерацията по художествена гимнастика, която е управлявана от Илиана Раева. Появиха се и други спортни федерации, които са били „страхувани“ от Радостин Василев, че ще им отнеме лицензите, като седне в министерското кресло.

 

Димитър Илиев и Радостин Василев също провели среща, на която е било предложено на Руди да влезе в екипа на Илиев. От своя страна той поискал да управлява Националната спортна база, но това също му е отказано категорично.

 

Любопитното е, че преди година, когато Руди Гела бе спортен министър в кабинета на Петков, но от квотата на ИТН той отне лиценза на Автомобилна федерация на България (АФБ), като тогава бе обвинен, че обслужва интересите на Димитър и баща му Владимир Илиеви, който бе президент на конкурентната Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС).

 

Лицензът пък на БФАС бе отнет от бившия спортен министър Красен Кралев.

 

Отдавна е известно, че Илиев и Петков са стари приятели. Дори по време на кабинета на Петков Илиев бе назначен на поста зам.-председател на Държавна агенция „Безопасност на движение по пътищата“.

Източник: Уикенд