Разгеле – министърът на регионалното развитие Андрей Цеков най-сетне изплю камъчето, признавайки, че е “недостоен, циничен и аморален акт” да бъде предложен за министър.

 

Дано да му е олекнало, защото стотици работници, ангажирани в пътното строителство могат да се потвърдят под клетва за цинизма, с който той третираше работодателите му откакто се е намърдал в МРРБ. Заради забавените плащания по вече изпълнени проекти, хиляди семейства са оставали без пари за насъщния, десетки дружества-подизпълнители бяха оставени на ръба на фалита, без да броим исканите рушвети от техните собственици.

 

За липсата му на морал могат да се напишат научни трудове. Например жена му Деница Цекова в тотален конфликт на интереси върти пътностроителни фирми докато  с подписа на благоверния й се отпускат стотици милиони за сектора. Нещо повече - той не се посвети да назначи съдружника си Стефан Атанасов, който е бизнес партньор на министъра и съпругата му Деница, в борда на управляваното от МРРБ дружество “Автомагистрали”. Преди да стане министър, през 2019 г. Цеков заедно с Атанасов учредява фирмата "Веридея" ООД, която се занимава със земеделие и животновъдство. По-късно съпругата на Цеков го замества като съдружник. През септември 2023 г. Атанасов дарява целия си дял (една трета от капитала на "Веридея") на министерската съпруга.

 

Достойнството също е много обтекаемо понятие що се отнася до министър Цеков. Силно компрометираната му личност продължава да бъде лансирана от "Продължаваме промяната" въпреки задълбочените журналистически разследвания, публикувани през изминалата 2022 г., алармиращи за мащабните измамни схеми на Цеков и съпругата му Деница, изразяващи се в източването на над 1,5 млн. лева евросредства през кухи фирми. Именно г-жа Цекова е сивият кардинал на семейството, който режисира иначе кариерно развития образ на половинката си. Тя очевидно е наясно с това как се хвърля прах в очите на хората, тъй като умело успява да прикрие свързаността си с "една от най-големите международни схеми за измами, извършвани някога" (както е определена от съда в САЩ) – OneCoin, респективно с криптокралицата Ружа Игнатова.

 

Въпреки разкритията, Андрей Цеков не само, че не подаде оставка, но и отказа да даде обяснение за тежкия конфликт на интереси, в който е затънал.

 

Е, явно покрай ротацията шефът на МРРБ най-сетне е получил просветление, осъзнавайки колко цинично, аморално и недостойно е той да заема високия пост.

Източник: svobodnoslovo.eu