Президентът Румен Радев се готви да взриви държавата с истинска бомба, прекратявайки сам втория си мандат и правейки партия под смело вдигнатия си юмрук.

Това разкриват апаратчици от „Дондуков” 2, запознати с последните идеи на държавния глава.

Една от тях била именно да се оттегли от поста и официално да създаде партиен проект, докато още одобрението към него е повече от впечатляващо.

 

Радев вече даде заявка, че ще стартира движение „Трети март”, въпреки че то бе анонсирано като всеобщ бунт срещу отпадането на 3 март като национален празник, а не бе заявено директно като старт на официална политическа партия. Именно така обаче най-вероятно ще се казва бъдещата партия на президента, която в момента се оформя.

 

Още неотправил апела си държавният глава, стари муцуни от номенклатурата, апаратчици, активисти от комитета, който го издигна за втори мандат и изпаднали от властта политически отломки като „Атака“ и ВМРО, създадоха движение „Трети март”, което да стартира референдум за запазването на датата на националния ни празник. Въпреки че отрекоха зад тях да стои президентът и заявиха, че партия на Радев нямало да правят, евродепутатът Петър Витанов, който беше изгонен от БСП, историкът Искра Баева, бившият служебен спортен министър Весела Лечева, журналистите Мажд Алгафари и Велислава Дърева, бившия вицепрезидент Ангел Марин, академик Иван Юхновски, Явор Нотев, левите политици Валери Жаблянов и Георги Кадиев, боксьорът Тервел Пулев, кметът на Калофер Румен Стоянов, активът на ВМРО и Виза Недялкова, оставиха впечатление в нацията, че правят точно обратното.

 

Причината е, че масово имената, стоящи зад новото движение, са подкрепяли и дори издигали Радев за първи или втори мандат. Щом видял кои са хората, опитали да яхнат идеята му, президентът придобил физиономия ала Тодор Живков на 10 ноември, тъй като старите номенклатури и древни апаратчици от соца никак не били това, което искал държавният глава да види в бъдещия си политически екип.

„Тези хора сами яхнаха идеята на президента, който действително обмисля дали да не прекрати мандата си, докато е на върха, а след това да консолидира цялото ляво в България. Лесно ще получи гласовете на електоратаина БСП, и на „Възраждане”, но с лица като Юхновски и Тервел Пулев, искащи отново да видят просто власт като ВМРО и „Атака”, нацията трудно ще му гласува доверие.

 

Радев обединява цялото ляво с хитър план

Как си представяте Радев, който създаде печеливш проект като „Продължаваме промяната” – млади, образовани хора от „Харвард" с безупречни биографии, и успя да ги изкачи до върха, да се свърже с тези хора?”, коментират хора от „Дондуков” 2.

 

Според запознати Румев Радев разчитал и на хората, които са го издигнали, но нямало да се припознае открито като създател на тяхното движение. Затова и президентът обмислял преди да са нанесени още щети по идеята му дали да не прекрати предсрочно работата си като държавен глава и открито да скочи в активната политика, създавайки партия и обирайки вота на разпиляното ляво у нас.

 

Ако планът влезе в ход, изобщо не е нужно да се свикват нови избори за президент, коментират юристи конституционалисти. Като държавен глава спокойно може да застъпи настоящият вицепрезидент Илияна Йотова и така на практика Радев да продължи да упражнява властта си и като президент.

Източник: Уикенд