В управляващата коалиция умуват върху два варианта, с които да вържат ръцете на президента Румен Радев.

Депутатите на Кирил Петков и лично генерал Атанас Атанасов, лидер на ДБ още от зимата обявиха, че държавният глава си е заслужил импийчмънт заради позицията си за Украйна.

 

Преди няколко дни Явор Божанков от ПП също обяви, че партията му оглежда процедурата срещу президента, ала нямало конкретна яснота дали тя ще се стартира.

 

Яснота има, а импийчмънт срещу президента Румен Радов е напълно възможно да бъде стартиран в началото на новата есенна сесия на парламента, разкриват колеги на Божанков от

двете формации и коалицията ПП-ДБ. Причината е, че държавният глава пречи на новата власт но с приказки и остри изрази от връх „Шипка”, а с намерението си да създаде собствена политическа партия, като разбира се, самият той е в сянка.

Самият държавен глава намекна за това в словото си през уикенда и дори се заговори, че планира името на политическия му проект да бъде Национално движение „3 март".

 

Противниците на Радев имат два варианта за детронирането му

„Нито един от колегите или кабинета не се плаши и впечатлява от това, което президентът говори, а от това, което иска да направи. Вече открито има хора, които казват, че отиват на местни избори с надеждата той да ги подкрепи – Иван Шишков например в столицата, а в Смолян ще е Стефан Сабрутев. На всичкото отгоре вторият като нищо може и да спечели“, признаха депутати от мнозинството.

 

Затова наесен е възможно напълно реално парламентът да опита да стартира процедура по. импийчмънт, а поводи той сам ни дава“. Ако обаче не успее да даде солиден мотив на управляващите да започнат процедурата, то парламентът е измислилил друг вариант. С промените в Конституцията, които се готвят, президентът ще се превърне в напълно декоративна фигура в държавния живот – няма да има право на назначения на директори на служби, НСО ще мине под шапката на военното министерство, а главният секретар на МВР също ще отпадне от президентските назначения. Същите промени може да се направят и с поправки в няколко от законите, но от мнозинството решили, че по-лесно е с един удар да

отнемат всичко на Радев.

 

„СЕМ?! Никой не го вълнува СЕМ дори можем и да му го оставим, от тази структура не се интересува нито държавата, нито дори самият президент. Но председателите на ДАНС, ДАТО, СВР, и ДАР ще се предложи да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски указ, ето това е само едно от нещата“, разкрива депутат.

 

ГЕРБ обаче се оказват в разкрачен стоеж относно двете предложения, тъй като част от депутатите на Бойко Борисов негласно подкрепят Радев и атаките му срещу ПП-ДБ, тъй като президентът есе по-малко се занимава публично с лидера им. Двамата имаха тежък междуличностен конфликт, а бившият премиер дори обвини държавния глава, че шпионира с дрон дома му.

 

Много от кадрите на ГЕРБ са и близки с екипа на Радев на „Дондуков“ 2, а други са близки със самия него. Затова и процедурата по импийчмънт, която започва в парламента, но завършва в Конституционния съд, може да не излезе с очаквания от десните край. Още повече, че БСП, колкото и да критикуват държавния глава, няма да застанат срещу него пред очите на избирателите си, които са едни и същи с тези на президента, и Слави Трифонов и партията му по-скоро биха скъсали всички страници с подписи за референдумите си, отколкото да застанат срещу Радев.

С колебаещата се ГЕРБ пък ПП-ДБ съвсем нямало да имат шанс да получат нужните 160 гласа в парламента, за да пратят импийчмънта на Радев в КС.  

 

Проблемът е, че ПП-ДБ щели да срещнат изненадващ отпор в ГЕРБ и за текстовете срещу президентската институция в новия проект за Конституция. Причината – за разлика от десницата в този й вариант, ГЕРБ са имали действащ президент и партията не изключва да има такъв и занапред, а отнемане на правомощията никак не се нравел на депутатите на Борисов. В краен случай държавният глава наистина можел да си получи процедурата по импийчмънт в новата сесия на парламента, но според депутати от ПП-ДБ това може да е само за разклащане на позициите му, тъй като трудно ще се намери мнозинство за изпращането му в забвение.

Източник: Уикенд