Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обича да се хвали, че дори магаре да издигне за депутат, ще го изберат. Колкото и смешно да звучи, си е тъжната истина. След шестите поред предсрочни избори, Народното събрание се напълни с депутати, чиито биографии могат да събудят само смях и съжаление – като се започне от операторка на секс телефон, мине псе през фаянсаджия, шофьор на такси, келнерка, данъчен измамник с няколко самоличности, менте полковник и експерт по национална сигурност, търговец на прах за пране, та се стигне до агентите на ДС, че къде без тях…

 

Част от депутатите калинки вече имат солиден стаж, но и след този вот има нови звезди, които тепърва ще веселят електората в опит да грабнат неофициалната награда „изборен дебил“. Като безспорна бъдеща звезда се очертава сервитьорката от рок бар Звезделина Каравелова. След няколко неуспешни опита да стане я депутат, я общински съветник, несебърската точилка на „Възраждане“ най-после се класира, макар и на косъм. За да стане това, зам.-шефът на „Възраждане“ Цончо Ганев се отказа да влезе от Бургас.

 

Колеги на Звезделина злословят, че Цончо е бил заставен лично от партийния вожд Костя Копейкин, който е истински впечатлен от качествата на несебърската хубост. Неслучайно бившият икономически съветник на президента Радев, Илия Христозов, написа за Каравелова: „Законите могат да се коват само на добра наковалня..“. Така

Сервитьорката Звезди стана поредният пример, че у нас в Народното събрание може да попадне куцо, кьораво или сакато, стига да си нахален и спазваш безкритично правата партийна линия. Няма нужда дори и да имаш образование. Звезделина

Каравелова определено не е имала време да катери върхове в науката, докато разнася чаши с водка и бира в несебърските кръчми.

За сметка на това бъдещата депутатка има богат опит в конкурсите за красота. Звезделина фигурира сред отличничките на състезанията „Мис Свети Влас“ и „Мис Созопол“ през 2016 г. Каравелова прави опит да пробие и в шоу бизнеса. Натрупала популярност като миска, тя грейва в клип на бургаска певица, която прави кавър на хита „Деспасито“. Във видеото Звезделина размята сластно голи бедра по морския бряг.

 

Улисана в конкурсите за красота, Каравелова така и не смогва да се изучи. Дълго време несебърската звезда на Копейките бе обвинявана, че няма завършен и осми клас,

заради което биографията й липса от сайта на „Възраждане“.

Наскоро тя победоносно натри носа на скептиците, като гордо публикува дипломата си за средно образование. Приключила го е, милата, през 2012 г., на сравнително зряла възраст – била е на 21 години! Училището в Несебър, в което е изкласила бъдещата депутатка, казват, че събира проблемни ученици от цялата Бургаска област, които напират за дипломи, въпреки че трудно пишат и четат. Каравелова обаче е завършила с успех добър 4.28.

 

Варна на максимата, че красотата ще спаси света, патриотката от „Възраждане“ не е била нито зубър, нито бележкарка. От дипломата й става ясно, че по български език и математика има 3. Каравелова компенсира с отличен 6 по музика, физическо и рисуване. Явно сега в парламента по-малко ще пише закони, а повече ще говори за изкуство, стига да приемем, че чалгата е такова.

 

Ако трябва да бъдем честни, келнерката Звезделина ще се чувства на мястото си в парламентарната група на „Възраждане“. При подбора на кадрите си лидерът Костя Копейкин отново демонстрира, че критерият е вярност към вожда, а не образование и професионален капацитет. Неслучайно таксиджията от Пловдив Емил Янков се е класирал за нов мандат. Янков, който се представя като икономист по образование, с половин уста признава, че кариерата му е минала в „транспорта“. За това и господинът си имал и приоритети, по които щял да работи в парламента. Например строителство на повече кръстовища на две нива в градовете, та да намалеят задръстванията. В групата на „Възраждане“ са сбрани още куп „експерти“ с екзотични биографии.

Като напористата Искра Михайлова, подвизавала се в миналото като труженичка на еротичен телефон, където стенела и пъшкала година и половина.

 

До нов мандат се е докопал и фаянсаджията Славчо Крумов. Специалист по домашни ремонти. Славчо миналата пролет за първи път прекрачи прага на Народното събрание. Както си му е редът, той моментално пренаписа биографията си. Във визитката си пред медиите се представя като успешен строителен предприемач, натрупал политически опит с участие в протести срещу строителство на трафопост и паркинг пред Минералната баня в столичния квартал „Овча купел“. Амбициите на Славчо да се изкара строи- телен бос се разбиват на пух и прах от негови реклами в сайтове за безплатни обяви. В тях Крумов предлага цялата стандартна гама услуги: шпакловане на стени, гипсокартон, боядисване, лепене на фаянс и теракот.

 

Място в парламентарната група на „Възраждане“ отново е намерил и Димо Дренчев, чийто брат Николай бе отлюспен от партията заради обвинение, че е взел подкуп от ГЕРБ. Е, Димо Дренчев също има с какво да се похвали. Може биографията му да е доста постна, но пък 3 от неговите фирми са в позорния списък на НАП като колосални длъжници на хазната. Към днешна дата неплатените данъци на Дренчев надхвърлят 400 000 лева. Така де, не само основателят на „Величие“ Ивелин Михайлов трябва да бъде обвиняван, че е данъчен измамник.

 

И докато Михайлов все пак не стана депутат, то в новото Народно събрание е намерил място и друг финансов измамник. След един пропуснат мандат в парламентарната група на ИТН място отново е намерил аферистът Танер Тюркоглу, макар да не е много сигурно, че това е истинското му име. Освен като успешен бизнесмен, той обича да се пъчи пред избирателите, че е разузнавач. В зависимост от това, пред чии партийни фенове се е изправил, Тюркоглу ту е агент на турското разузнаване МИТ, ту на ДАНС.

 

Колко истина има в думите му, не е ясно, но депутатът на Слави като един съвременен Джеймс Бонд има цели три български самоличности. Освен като Танер Кадир Тюркоглу, както е изписан в сайта на НС, той няма да се обиди ако го наречете Тянко Насков. За да е завършена мистерията, с всяко от трите си имена човекът на Слави се води собственик на различни фирми. Като Тянко Насков през 2015 г. дори е изблран за областен лидер на Кърджали на партия „Българска нова демокрация“. Тюркоглу-Дурмуш-Насков не успява да направи кариера при десните и се прехвърля в партията на Лютви Местан ДОСТ. След залеза на протурската формация самообявилият се за разузнавач акостира в редиците на ИТН и още през 2021 г. е избран за депутат.

 

Твърди се, че той е изтикан на челни места в листите лично от зам.-председателя Тошко Йорданов. Завистници споменават и за размяна на големи суми пари, но ние не се наемаме да го твърдим. Факт е обаче, че дъщерята на Тюркоглу-Дурмуш-Насков и синът на Тошко имат общ бизнес. Докато Танер Тюркоглу кове закони, той и половинката му Фахрие са подхванати от НАП. Ревизии на фирмите им установяват, че са забравили да внесат в хазната десетки хиляди лева данъци. Стига се и до запор на имущество. Случаят така и не е обявяван публично след натиск от хората на Слави върху шефа на НАП Румен Спецов.

 

Да бъдем честни фаянсаджията Славчо Крумов и „разузнавачът“ Танер Тюркоглу не са единствените депутати, които имат навика да напудрят биографията си. Какво да кажем за лидера на новите политически звезди от „Величие“ Николай Марков, който не е полковник, макар да се представя като такъв. Съмнително е и доколко Марков може да мине за експерт по национална сигурност. Да, завършил е военно училище, но след това при цялата си кариера в НСО е прост шофьор или охранител на важни персони като Екатерина Михайлова. След уволнението си от НСО менте полк. Марков е назначен за асистент в НБУ. Кани го бившият главсек на МВР Николай Радулов, който бил очарован „колко въздържано, умно, премислено говори Марков в свои телевизионни интервюта“. Макар протежето на Радулов да няма нужното образование, Марков набързо е назначен за преподавател в департамент „Национална и международна сигурност“. Грешка, която ексченгето Радулов и до днес не може да си прости.

 

„Николай Марков не само ме разочарова, но ме изложи, изложи ме страшно пред хората, пред които гарантирах за него“, оплака се той. Марков така и не написва и защитава докторантура, както е обещал на Радулов. Бързо започва и да забравя да се явява на лекциите си пред студентите. И по-добре така, вместо да облъчва с кремълски опорки младежите. За това НБУ се хвалят, че договорът на Николай Марков изтича през септември и най-после ще се отърват от него.

 

„Този човек не е от академичните среди, както твърди. А доколкото разбирам, относително е представянето му като човек от военните среди, защото излязоха неща, които и аз не знаех, че той е бил съден от военен съд, че има граждански дела, които е загубил, че се е криел да не плаща това, което е присъдено“, не крие разочарованието си от своето бивше протеже Николай Радулов.

 

В парламентарната група на ДПС също има хора, за които не е ясно каква работа имат в парламента. В Дупница се кълнат, че от избрания с листата на движението депутат Николай Златарски може да се очакват забавни гафове. В родния си град той е известен предимно като продавач на прах за пране. През цялата кампания така и не успява да сподели пред съгражданите си какво точно смята да прави в парламента. Пълната неориентираност не е пречка да спечели любовта на ромите в Дупница, а събраните над 3000 глада да го изстрелят към НС.

 

В новата парламентарна група на ГЕРБ е видим стремежът да се разчистят калинките. С мандатите си като депутати са се простили хостесата от Варна Славена Точева и обвиненият в педофилия бивш борец Даниел Александров. Това не значи, че липсват колоритни личности, и кой знае защо те са любимците на избирателите. Стефан Апостолов от Симитли, който стана известен през 2018 г., когато трябваше да чете законопроект... за съжаление, неуспешно, отново е на челните места по събрани преференции.

 

По стара традиция и на тези избори едва сричащият Стефчо отново бе поставен на последно място в бюлетината в Благоевград, сигурно за да не стане някоя грешка при отбелязване на преференциите. Синът на кмета на Симитли Апостол Апостолов - Поли, обаче бе предпочетен персонално от 6838 избиратели. Това е напълно достатъчно, за да стане втори в листата на ГЕРБ-СДС и да се закълне като депутат в 50-ото Народно събрание.

 

За пореден път депутат от Хасково ще бъде друг „харизматичен“ герой и шампион по преференции – ветеринарният лекар от Любимец Георги Станков – Семката. На последните избори той успя да спечели на своя страна 6643 избиратели. Макар и да изглежда впечатляващо постижението му, това не е рекордът на Станков. На изборите преди 2 години за него преференциално гласуваха 13 655 избиратели. Подобна цифра никога не е събирал дори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

При множеството си мандати Георги Станков така и не се прочу с някоя политическа реч от парламентарната трибуна, но пък се запомни завинаги със страстта си към кича. Манията към криворазбрания разкош лъсна на тържеството по повод 55-ия му рожден ден. На купона Станков шашна гостите си с двуетажна торта със златна глазура, рози и негова снимка в златна рамка.

Отстрани този шедьовър беше декориран с 500 еврови пачки от захарно тесто. Казват, че Станков наистина обожавал тези банкноти, за предпочитане даже било да не са от захар…

 

Нова Звезда в редиците на ГЕРБ, които поне на думи са правоверни евроатлантици и антикомунисти, е агент Хари. Зад този псевдоним, даден му от ДС се крие бившият кмет на Шумен Любомир Христов. След два мандата зад гърба си, на изборите миналата година Христов бе разжалван лично от Бойко Борисов. И то напълно заслужено, кълнат се хора от града. За 8-годишното си управление Христов стана известен най-вече с впечатляващата си колекция от имоти, които заемат над 40 страници в Имотния регистър. Малко след местните избори стана ясно защо герберът е оттеглен. Една по една в общината започнаха да гърмят финансови бомби с наложени глоби от милиони левове по европроекти, реализирани от агент Хари. До момента санкциите са за над 6 млн., но общинари предричат, че има още изненади.

 

Любомир Христов не е единственият агент на ДС, попаднал в Народното събрание. Компания му прави и певецът Етиен Леви от партията финансова пирамида „Величие“. Малко преди изборите стана ясно, че той е докладвал на Шесто управление на ДС. Като агент „Панайотов“. Леви отрича.

Източник: Уикенд, crimesbg.com