“Правителство на ротационен принцип имаше в Израел през 2020, когато лидерите на десните и левите Нетаняху и Ганц се договориха всеки да е премиер по 18 месеца.

Нетаняху изкара неговите, после не успяха да приемат бюджет за 2021 и отидоха на предсрочни избори. Ганц никога не стана премиер, а на изборите партията му взе едва 8 места в 120-членния парламент.  Нетаняху изяде Ганц.  Ротационно правителство е много бърз начин ГЕРБ да изяде ПП-ДБ”.

 

По модела на адаша си Биби Нетаняху, Бойко ще “изяде” ППДБ с ротационното правителство

Така левият политик Георги Кадиев коментира екзотичната среднощна идея на ГЕРБ да сформира коалиционно правителство с ППДБ, чийто премиер да е Николай Денков, а на сочената до скоро за бъдещ министър-председател Мария Габриел да се падне утешителното вицепремиерско кресло.

 

Въпреки коментарите за безпрецедентност и антиконституционност на подобна формула, тя има своите корени в Израел, където е прилагана два пъти до сега. Началото й дава Шимон Перес през 1984 г., договаряйки ротиране с опонента си Шамир след серия безплодни избори, довели държавата до задънена улица. 36 години по-късно, настоящият премиер Бенеамин (Биби) Нетаняху решава да повтори опита за поврътлива коалиция и през 2020 г. се споразумява с опозиционния лидер на синьо-белите Бени Ганц, който също като Кирил Петков става втори на вота, но държи ключов пакет с депутати.  

 

По модела на адаша си Биби Нетаняху, Бойко ще “изяде” ППДБ с ротационното правителство - Снимка 2

Израелски анализатори и политици още тогава коментираха нестандартното решение като хитър ход на Биби да занули опонента си, дискредитирайки го пред опозиционно настроените му поддръжници. Резултатите са на лице, а Нетаняху и до днес неизменно печели всички следващи парламентарни избори, макар и с неубедителна преднина.

 

Бойко Борисов от своя страна никога не е крил, че един от големите му учители в политиката е именно израелският премиер, когото той свойски нарича Биби и жадно попива от житейския му и държавнически опит. Дали идеята за ротационен кабинет е плод на среднощно позвъняване до Тел Авив малцина могат да потвърдят, но също както край Стената на плача, резултатите на родна почва ще са повече от плачевни, прогнозират политически наблюдатели.