Водачите на листите на ДПС в Северозападна България се оказват изпечени партийни номади. Дали е случайност, шега на съдбата или пък нещо друго, те си знаят, но е леко подозрителна лекотата, с която през годините са скачали от една в друга структура. Иначе до един са евроатлантици!

 

Интересна кариера има водачът на листата на ДПС във Видин Иво Цанев. Преди време той е бил последовател на синята идея. Нещо повече, дори е бил кандидат да оглави СДС в конкуренция с Мартин Димитров.

 

В далечната 2004 г. Цанев напуска и СДС, и парламента. Сигурно и досега е единственият депутат, който се е разделил не само с партията, която го е лансирала, но и с мандата си на народен представител. Навремето си тръгва от СДС, понеже счита, че политическото ръководство в лицето на Надежда Нейнски, тогава Михайлова, затвърждава статуквото и разцепва партията. „Не мога да работя с хора, които не носят отговорност за своите действия“, казва той на раздяла и отбелязва, че не вижда никаква идея, нито кауза, още по-малко визия за развитието на партията. При това акцентира върху факта, че не може послушно да гласува решения на ръководството, което е неспособно да генерира политика. На мястото на напусналия партията и парламента като депутат влиза олимпийският шампион по троен скок Христо Марков.

От драматичното решение на върлия в онези години седесар минават 4 години и през 2009 г. Иво Цанев отново е на първа линия в новините. Тогава той се бори да оглави СДС в конкуренция с Мартин Димитров и Румен Христов.

„Бих искал моята номинация да се разглежда като опит да се обединят всички седесари под едно мото. Ще правим политика“ декларира той по онова време. Като свои предимства изтъква, че е бил секретар на Съвета по сигурност в Министерския съвет, когато там начело е Иван Костов, а после изкарал и три години като парламентарист.

„След напускането ми не съм бил от хората, които са разграждали СДС“, обяснява с известна гордост Иво Цанев.

 

Опитът му да оглави синята партия обаче е неуспешен. Затова пък редовите седесари и досега го помнят като протеже на Иван Костов, а после – дясна ръка на бившия партиен шеф Пламен Юруков. Дори по времето на Юруков днешният водач на листата на ДПС е шеф на Националния предизборен щаб на СДС за местния вот. Според запознати близостта между Цанев и Юруков била най-вече по линия на бизнеса им с кафе. По този повод паметливи припомнят, че някъде през 90-те години фирма на Иво Цанев, която работела във Велико Търново, е засечена в митническо нарушение при внос на кафе.

Гафът навремето е раздут от Георги Първанов, който тогава е все още само шеф на БСП, а самият Цанев заема отговорната позиция на секретар на Съвета по сигурност.

 

Днес Иво Цанев прави собствената си кампания като водач на листата на ДПС във Видин (но пък е роден в Русе), а девизът му е „Заедно с хората”. През последните години, докато е бил извън политиката, се е занимавал с управление на европейски проекти.

Казват, че по тази линия се сближил с покойния Камен Костадинов, който го лансирал в ДПС.

 

Партиен номад е и водачът на листата в Монтана Димитър Аврамов, както е известно, бяга от ГЕРБ, където минава за протеже на Искра Фидосова, и се приютява в ДПС. След неговата поява Движението започва ударно да печели гласове в района. Сега Димитър Аврамов си е поставил амбициозната задача  ДПС да запази мястото си на втора политическа сила в Монтанско. Дотук добре, но самият Димитър Аврамов явно не изпитва ни най-малко неудобство от факта, че е с условна присъда, която получи наскоро от Градския съд заради търговия с влияние и подкуп. Както е известно историята е от 2012 г., а изнудваният е бизнесменът Светослав Илчовски,

 

Той трябвало да” плати 220 000 лв. и да даде право да се ползват част от нивите му. Според прокуратурата Аврамов обещал да повлияе с цялата си тежест на депутат Илчовски да получи съответните субсидии за земеделие. Самият Аврамов пък неофициално се е заклел пред познати, че е бил натиснат за това срамно действие от Фидосова и Цветанов. Само че това не може да се докаже.

 

В съседна Враца водачът на листата на ДПС Валентин Тончев също има любопитни търсения в политиката. Преди десетина години той е председател на Управителния съвет на Българското евроатлантическо младежко дружество и така изкарва няколко години под крилото на Соломон Паси.

Амбициозният младеж е роден в Димитровград и завършва висшето си образование в университета в Страсбург. През 2014 Г. става външнополитически съветник на евродепутата Илхан Кючюк. В изборите за 49-ия парламент Тончев е в две столични листи на ДПС, но в крайна сметка става депутат на мястото на Петър Чобанов, който стана подуправител на БНБ. Сега някогашния предводител на младите атлантици ще се бори за място в Народното събрание като водач от Враца.

Източник: Уикенд, crimesbg.com