Герчев управлява Разлог в продължение на три мандата, но преди година е отстранен от съда заради конфликт на интереси. От неговото обкръжение се кълнат, че Герчев бил направил техническа грешка. Само че според съда той сам се назначил за шеф на европроект за ремонт и обновяване на професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог и затова прибрал едни 8000 лева. Тези пари, според защитата му, най-благородно бил дарил на болницата и църквата в града. Колко великодушно! Само че този номер не минава пред Върховния административен съд и Герчев е детрониран.

 

Сега е тръгнал отново да щурмува кметското кресло, въпреки че срещу него се водят 4 разследвания в прокуратурата. Те са за злоупотреба със служебно положение и пари в особено големи размери. Делата са възложени на Окръжния следствен отдел в Благоевград.

 

Най-голямата сума по тези дела е 3.6 млн. лв. Като кмет Красимир Герчев лично приемал работата на строителите на Регионално депо в Разлог, разкриват запознати. При това той подписвал и разплащал многократно е дни и същи по вид строителни работи, уточняват те.

По думите на запознати с аферата, Герчев подправял подписи на свои подчинени в кметството, които най-категорично отказвали да сложат подписа си под протоколите.

 

„Злоупотребата е изключително тежка и показваща лековерното отношението на Красимир Герчев към работата с обществени пари” – казват запознати, които научили, че част от администрацията вече била разпитана.

 

Следствие се води и за злоупотреба с 300 хил. лева, като замесени в афера са Красимир

Герчев и неговият кумец Захари Беличинов. Историята е от декември 2019 г. Тогава привидно несменяемият кмет, трети мандат, Герчев сключва договор с ФК „Пирин-Разлог“. Уговорено е през следващите 5 години по пилоните на уличното осветление да се разположат рекламно-информационни пана на клуба. Председател на неговия управителен съвет е Захари Беличинов.

 

Договорката му с кума е ФК „Пирин-Разлог“ да плаща на общината по 1728 лв. наем на година. Излиза, че таксата за поставяне на реклама върху пилон на месец е 2.25 лв. – уникална цена като за свои хора. Само че това не е краят на сделката.

 

Захари Беличинов бързо преотдава пилоните и сключва договор с фирма, но вече не за жълти стотинки, а за 60 000 лв. на година. Само че той е Господин Никой и няма никакво право да се разпорежда със стълбовете за улично осветление. Затова разследването сега е изчислило, че за 5 години Захари Беличинов е платил на кметството 8640 лв., а е прибрал от преотдадените пилони – 300 6она. И това разбира се е станало със знанието и съгласието на кума му Красимир Герчев. Иначе казано въпросната петилетка двамата са ощетили общината с 291 360 лв.

 

Третото разследване отново е свързано с пари, прибрани по втория начин. от висотата на кметската си позиция през 2015-2021 г. Герчев си изплатил допълнителни пари. По закон заплатата на кмета, както и бонусите към нея, се определят от Общинския съвет. Само че при проверка в Разлог се оказва, че в местния общински съвет не са внасяни за разглеждане предложения за допълнителни пари на кмета. Герчев обаче, явно на своя глава, всяка година се „стимулирал“ с по някой и друг лев към заплатата.

 

Отстраненият Красимир Герчев отново се е прицелил в кметския стол на Разлог

 

Четвъртото следствено дело срещу бившия кмет-многомандатник на Разлог е за схемите, които завъртял с някой си Пламен Хаджиев. Въпросният бизнесмен наел от общината земеделската земя под наем. Бързо след това били направени анекси към договорите и в тях цената била многократно намалена. Ясно е кой губи и кой печели от това. Запознати допълват, че наемът бил с около 70% по-нисък от този, който плащали другите арендатори.

 

„Самият факт, че делата срещу Красимир Герчев са възложени на Окръжния следствен отдел в Благоевград, а не на полицията, показва тяхната сложност и важност“, уточняват запознати. По техните думи Герчев преди години работил в митницата в Благоевград, но и тогава пак бил отстранен от работа.

 

„Нима в ГЕРБ не знаят тези факти от биографията му? Нима не са наясно, че през март 2022 г. ВАС потвърди решението на КПКОНПИ и Герчев беше махнат от кметския пост. Толкова ли нямат други подходящи кандидати, че залагат пак на него?“ – задават риторични въпроси хора от града.

Източник: Уикенд, crimesbg.com