В понеделник един от доайените на БСП – Весела Лечева заяви, че не вижда светлина в тунела и напусна след 22 години в служба на социализма. Шампионката по стрелба се раздели с „Позитано“ 20 с нарочно писмо, в което обвини лидера на Столетницата – Корнелия Нинова м авторитаризъм, за който само най-верните й васали са слепи.

 

Запознати твърдят, че Лечева става част от новата формация на президента Румен Радев, която държавният глава искал да оформи, преди да се внесат в „Държавен вестник“ готвените промени в Конституцията, ако това изобщо се случи.

 

Партията „Трети март“, която Радев иска да създаде, вече е водила преговори инкогнито с кралицата на местния вот в столицата Ваня Григорова, но скорошното решение на Лечева можело да доведе до силни структури и във Велико Търново. Президентът няма да разчита на подкрепа само от столицата, а ще се опита да спечели лявото в цялата страна, макар и с чуждо лице на фронта на формацията си, издават запознати.

Нинова се прави на ни лук яла, ни лук мирисала след напускането на Весела Лечева

Именно от старата столица се корени неприязънта на Лечева към Нинова, тъй като двете дами от години спорели дали младият депутат ренегат Явор Божанков, който премина към редиците на ПП, си струвало да се сложи като водач на листата на червените. БСП използваха търновския младок милионер, за да спечели вота на местните жители, пренебрегвайки Лечева, която от десетилетия винаги е била първа в списъците на социалистите за челна дама на изборите. Конфликтът между Лечева и парашутиста Божанков обаче нямал нищо общо със сегашното й решение, издават червени активисти.

 

Шампионката по стрелба била наясно, че държавният глава наистина щял да реализира идеята си за нова партия и се говори, че тя била дори поканена от Радев да се присъедини. Притиснат от новите опции за промяна на конституцията, Радев решил освен Ваня Григорова да привлече, докато може всички недоволни от управлението на Нинова в своята бъдеща формация.

 

Лечева веднага прегърнала идеята, още повече, че обвини Нинова, че е създала раздор между БСП и държавния глава, а и му бе служебен министър на спорта, и веднага се решила на радикалната стъпка, напомнят запознати. Соцфурията от Крушовица умело забрави да коментира поведението на Лечева и мотивите й за напускане на партията и се престори, че подобен трус не се е случил на „Позитано“ 20.

 

Сигурни остриета на бъдещата партия на Радев ще са двукратният му служебен премиер Гълъб Донев, Крум Зарков, Мая Манолова, психиатърката д-р Цветеслава Гълъбова, както и Виолета Комитова, която първоначално изпаднала в немилост пред президента, но напоследък затоплила отношенията си с него.

Източник: Уикенд