Русенският кандидат-кмет на ГЕРБ Иван Иванов, който изненадващо достигна до балотаж с настоящия градоначалник на крайдунавския град Пенчо Милков, измествайки от второто място юристката на местния олигарх Николай Събев – Рена Стефанова, държи печален рекорд за най-кратко задържалия се директор на Централния софийски затвор.

 

Настоящият претендент за кметския стол на Русе изкара едва 4 месеца като временно изпълняващ длъжността началник на затвора в София, преди да си тръгне тихомълком през пролетта на 2018 г. след скандалния случай с бягството от пандиза на въоръжените до зъби опасни рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев.

 

На 3 април 2018 г. излежаващите осъдителни присъди за убийства и отвличания Пелов и Колев избягаха като на кино от най-строго охранявания затвор в България след зрелищен екшън пред уплашените погледи на20 надзиратели, проправяйки си път със стрелба.

От разпространените впоследствие видеозаписи от дръзкото въоръжено бягство на убийците се видя че единственият човек, опитал се да спре двамата пандизчии, е чистачката на затвора Христина, която се превърна в обект на всенародни добронамерени шеги.

 

Избягалите от Софийския затвор Владимир Пелов и Радослав Колев така и не бяха заловени, а

два месеца след един от най-големите гафове в историята на затворите у нас се стига до кървава развръзка – Пелов беше убит в нощна престрелка в Ботевград, при която успя да застреля  стария си враг Марио Панчев – Дебелия. Съдбата на другия офейкал затворник Радослав Колев и до днес остава неизвестна, като според спуснат до медиите от МВР слух той е бил ликвидиран от Владимир Пелов няколко дни след въоръженото им бягство от Софийския затвор.

 

Зрелищното въоръжено бягство от затвора на опасните престъпници Пелов и Колев логично доведе до грандиозни сътресения в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и в Софийския затвор. По разпореждане на тогавашния премиер Бойко Борисов министърът на правосъдието Цецка Цачева отстрани от длъжност шефа на пандиза Иван Иванов и заместника му Анатолий Борисов, както и тогавашния директор на ГДИН Свилен Цветанов. В министерството на правосъдието стартира проверка как Пелов се е сдобил с пистолет в затвора, като съмненията бяха, че надзирателите са му помогнали.

Настоящият кандидат-кмет на Русе Иван Иванов изкарал едва 4 месеца като началник на Софийския затвор

Настоящият кандидат-кмет на Русе Иван Иванов също е обект на проверка, която установява множество допуснати от него и заместниците му пропуски, довели до бягството на опасните рецидивисти от затвора. Установено е, че в момента, в който Пелов и Колев бягат от Софийския затвор, директорът на пандиза Иванов заедно със заместниците си и всички ръководни фактори от администрацията, са на великденско тържество в затворническото общежитие в Казичене.

 

Иван Иванов все пак не е уволнен дисциплинарно от близката си приятелка Цецка Цачева, но е помолен сам да си тръгне и да оваканти поста, на който временно е назначен в началото на януари 2018 г.

 

Няколко седмици по-късно Иван Иванов е назначен за началник на администрацията на Университетската многопрофилна болница в Русе „Канев“, а през 2019 г. става изпълнителен директор на най-старото лечебно заведение в Североизточна България. В своята визитка като кандидат-кмет на Русе Иван Иванов спестява историята за бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от затвора в София. Според него за краткия си престой като началник на Софийския затвор той е съумял да достигне до разкрития, довели до серия уволнения, оставки и огромен материал за работа от прокуратурата.

Източник: Уикенд, crimesbg.com