Така, както вървят нещата изглежда РИК-Добрич може съвсем спокойно да обяви резултатите от изборите, преди те изобщо да са се провели. 

И за да не си помисли някой, че е клевета, ч в комисията са събрани феноменални екстрасенси, наследници на пророчицата Ванга ще подкрепим твърдението с малко факти.

Поредица решения на РИК-Добрич, са в стил Кашпировски и са били публикувани час, преди провеждането на заседанията комисията, които съгласно закона се заснемат на видео и се изготвя протокол. 

Именно видеата и протоколите показват, че сбирките на РИК са провеждани поне час, след обявяването на решенията и качването им в интернет. 
Ако сега на някого му хрумне да поправи тази нередност, променяйки данните, което по принцип е невъзможно, пак ще останат следи за скандалната новаторска практика в Добрич.  

Председател на комисията е Цонка Велкова, която е излъчена от ГЕРБ и по професия е пом.-нотариус. Предвид факта, че не се ангажира за пръв път с избори, е наясно с всички тънкости

И така на въпросното заседание от 24 август, което е открито в 17.31 ч. и е председателствано от Цонка Велкова, решението е публикувано в 16.57 ч. И това далеч не е единствения подобен случай. Същият гаф е направен и на 30 август при регистрацията на партиите, когато решението се появява още в 16.30 ч., предвид факта, че партиите имаха право да се регистрират до 17 ч. Очевидно в Добрич положението вече е пито-платено.

При тази практика идва и логичният въпрос защо изобщо е нужно да има РИК и се хвърлят пари за заплати на останалите членове, след като председателката притежава гадателски способности. В този ред на мисли тя би могла да се справи съвсем сама с изборите, че дори и с крайния резултат.

Всеизвестна е максимата на Сталин, че не е важно как гласуват избирателите, а кой брои гласовете и изглежда РИК-Добрич действат точно в този стил.  
Запознати твърдят, че в случая далеч не става въпрос за техническа грешка или пък недоглеждане. Очевидно е, че все още не са се научили да манипулират техниката, в противен случай щяха да оправят „недоглеждането“. 

Освен това гафовете на РИК-Добрич далеч не се изчерпват дотук. Оказва се, че комисията е един вид семейно занимание. Както вече стана ясно шефът на комисията е Цонка Велкова, а дъщеря й Вилионора Велкова пък е експерт. Както сами се досещате става въпрос за явен конфликт на интереси, имайки предвид факта, че Вилионора е пряко подчинена на майка си.

Другият експерт в комисията – Виолета Илиева също не е попаднала случайно там. Оказва се, че тя е снаха на дългогодишен член на РИК от квотата на ГЕРБ – Димчо Илиев.

Разбира се ПП също не остават по-назад с кашите по линията „наш човек“. Тяхната представителка в комисията Мария Игнатова е първа братовчедка на каварненската кметица Елена Балтаджиева (ВМРО), която пък е назначила съпруга на Мирослав Игнатов за шеф на общинското предприятие „Чиракман“. Разбира се това се случва след конкурс, за който обаче Балтаджиева лично избрала журито.

След подаден сигнал до КПКОНПИ, Балтаджиева е била ударена с две глоби от по 5 бона. Историята вече е пренесена в съда, но все още не се е стигнало до развръзка. Съществува обаче реална опасност Балтаджиева да се сбогува с удобното си кметско кресло.

Не става ясно защо останалите членове на РИК, излъчени от други партии си затварят очите за всички тези нарушения. Вероятно най-краткия отговор на този въпрос е „защото са некомпетентни“, но това далеч не обяснява същността на проблема. 

Повече от очевидно е, че председателят на РИК – Цонка Велкова върти на пръста си цялата комисия, но пък едва ли останалите са бавноразвиващи се. Остава загадка дали наистина не осъзнават случващото се или пък просто предпочитат да си замълчат. 
Източник: Уикенд
 
 

„Наследница“ на Ванга е шеф на РИК