Митичният секретар по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен Радев – Николай Копринков, е в дъното на корупционния скандал за 81 млн. лв., свързан с договора на МВР с фирмата, която трябва да изработи новите лични карти с чип. В началото на седмицата от прокуратурата обявиха, че разследват безстопанственост и щета в особено големи размери, случила се с подписа на служебния шеф на МВР Иван Демерджиев.

 

Два дни преди Демерджиев да освободи поста на вътрешен министър, той е сключил допълнително споразумение с немската фирма „Мюлбайер Ай Ди Сървис“, според което МВР се задължава да доплати още 80 милиона лева към договорените 240 млн. за проектирането, разработваното и управлението на новата система за издаване на български документи за самоличност - паспорти, лични карти, шофьорски книжки и разрешения за пребиваване.

 

"Обществената поръчка за издаването на дългоочакваните лични карти с чип беше открита през 2018г. като тогава предвидената сума беше под 160 млн. лв. Поръчката беше спечелена от консорциума "Молауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ-С&Т", но договорът бил сключен едва в края на месец декември 2022 г. тъй като вторият в класирането обжалвал решението в съда.

 

Запознат от държавното обвинение разкрива, че Софийската градска прокуратура е образувала преписка за надплатените 81 млн. лв. още на 11 август 2023 г., като наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че има сериозни данни за извършено престъпление – безстопанственост, от което са последвали значителни щети за МВР. До този момент обаче служебният МВР шеф Иван Демерджиев все още не е привлечен като обвиняем.

 

Запознати с разследването твърдят, че в МВР имало оперативни данни, според които допълнително отпуснатите 81 млн. лв. за нови лични карти с чип са станали по устното Мария нареждане на секретаря на Румен Радев – Николай Копринков. Твърди се, че Николай Копиринков е разпоредил по веригата рушвет от 8 милиона лева – 10% от увеличената цена на услугата.

Смята се, че по-голямата част от милионите са влезли в черната каса на президента Румен Радев и ще бъдат използвани за новия политически проект на държавния глава.

 

Името на Николай Копринков се свързва и с непрозрачно разпределени 63 милиона лева за бедствия и аварии, отпуснати в последните дни на служебното правителство на премиера гълъб Донев. Седмица преди служебния кабинет на Румен Радев да си отиде, Министерския съвет отпуска на подбрани фирми от орбитата на Николай Копринков 63 млн. лв. от резерва за „непредвидени разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия“. Твърди се, че над 70% от отпуснатите средства са откраднати. Заради тази корупционна афера за над 60 млн. лв. държавата не успя да отпусне навреме средства за справяне с щетите от наводненията в Северозападна България от началото на юни и библейския потоп в Царево в началото на септември.

 

„Част от фирмите, които усвоиха милионите за бедствия и аварии по нареждане на Копринков, са основани с 2 лева капитал. Прокуратурата все още не е повдигнала обвинение за тази афера, макар че има множество сигнали за отклонени средства и нула свършена работа“, разкрива запознат.

 

Името на Николай Копринков, бивш кмет на пловдивското село Труд и неформален черен касиер на президента Румен Радев нашумя преди повече от 5 години, когато започнаха да валят сигнали за чудовищна контрабанда, изнудване на бизнесмени, манипулиране на обществени поръчки и кадрови назначения в митниците, МВР и министерствата. На върха на тази сраснала се с държавната власт престъпна пирамида всички сочеха съветниците на Румен Радев – Николай Копринков и Пламен Узунов. През есента на 2021 г. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публично заговори за „пътя на Копринката“, намеквайки, че служебното правителство на Румен Радев си затваря очите за чудовищните далавери, които се въртят от негово име.

 

„Пътят на Копринката е жаргон – означава, че всеки, който иска да получи държавно финансиране, някакъв сладък пост или да завърти контрабандна схема или финансова афера, трябва да се отчете на Николай Копринков. През назначените от него хора в митниците все още минават контрабандните канали за цигари, алкохол и горива като съветникът на Румен Радев прибира процент от всяка далавера. В ДАНС и в службите за сигурност има данни, че контрабандистът от Хасково Николай Николов – Паскал ръководи контрабандните схеми под чадъра на Копринков, но прокуратурата упорито отказва да стартира разследване срещу секретаря на Румен Радев“, разказва полицейски източник. А Копринката се сдобива и с още едно прозвище – Златния. Казват, че то му е дадено, тъй като обичал да получава рушвети в кюлчета злато.

 

Твърди се, че през последните 3 години, откакто от Президентството излязоха 5 служебни правителства, 2 големи партийни проекта, 5 ръководства на специални служби, куп висши чиновници, дипломати, военни и евродепутати, през „пътя на Копринката“ са минали над 500 млн. лв.

 

Голяма част от тези средства се съхраняват в брой в няколко трезора и апартамента.

За огромния корупционен ресурс около съветника на държавния глава знаят и в Американското посолство, твърдят запознати.

Там имало 35-страничен доклад за аферите на Копринков и е почти сигурно, че до няколко месеца той ще бъде санкциониран и вкаран в прословутия списък „Магнитски”.

 

За ролята на 45-годишния Николай Копринков в екипа на Румен Радев се носят легенди. Простоват и откровено неприятен, той е завършил Пловдивския университет със специалност „Физическо възпитание“ през 2004 г. Копринков израства в партийната организация на БСП в Община Марица. Това е в годините, в които олигархът Георги Гергов ръководи местната структура на социалистите. През лятото на 2016 г. Копринсов става част от предизборния екип на кандидат-президента Румен Радев. В нощта на победата през ноември 2016г. Копринков е в най-близкото обкръжение на новоизбрания президент. Така е и при преизбирането на Радев през 2021 г. През януари 2017 г. Копринков е определен за съветник (по-късно преназначен за секретар) на Радев по вътрешната политика и гражданското общество. Такъв е и сега, във втория президентски мандат на Радев.

 

И докато Николай Копринков стопанисва в сянка черната каса на Румен Радев, то неговите роднини просперират под благосклонния поглед на  Антикорупционната комисия КПКОНПИ и прокуратурата. Сестрата. на Копринков – Мария, е натрупала капитал от над 1.4 млн. лв. от съмнителни сделки с недвижими имоти.

 

Тя продава пустеещ парцел край с. Труд на цена като за първа линия на морето и купува апартамент в Сожия на цена като квартира в родното си село Труд.

 

Съпругата на Копринков – Теодора, също е активна бизнеса. През пролетта на 2023 г. тя придобива дяловете във фирма, собственост на майка му и сестра му. Малко преди това фирмата е получила разрешително за строеж на къща с РЗП 441,22 кв. м. в имот с площ 800 кв. м. в района на Панчарево, София.

 

През юни 2022 г. сестрата на Копринков – Мария Грънчарова и съпругът й Йордан получават 782 332 лв. от продажбата на 7499 в. м. парцел земеделска земя, с начин на трайно ползване – за складова база, в местността Гарваница на пловдивското село Труд. Данъчната оценка на имотите към момента на сделката е 14 398,10 лв. Справка в Имотен регистър показва, че постройки в нотариалния акт за сделката няма. Постройки в този парцел няма и в Кадастъра. През август 2022 г., дни след като президентът Румен Радев назначава поредното служебно правителство, сестрата на Копринков – Мария Грънчарова, учредява „Магра инвест“ ЕООД. Грънчарова е едноличен собственик и управител на фирмата.

 

Капиталът на дружеството е 1 200 000 лв. като при учредяването са внесени 800 000 лв., а на 19 май 2023 г. са внесени още 400 000 лв.

 

Сестрата на Копринков и съпругът й успяват само за три години да изплатят и 198 800 лв. ипотечен кредит за апартамент в една от най-луксозните и скъпи сгради „Диамант“ на строителната компания „Артекс" в София. Ипотеката в полза на банка за апартамента с площ 105 кв. м. и 18 кв. м. гараж е учредена през юли 2018 г. и е заличена през август 2021 г. Имотите са закупени от Грънчарови за 205 772,87 лв. или 855 евро/кв. м., а цената тогава е около 2,5 пъти под пазарните цени на апартаментите в сградата.

 

Въпреки  многомилионните сделки с имоти, въртени от съпругата и сестрата на Николай Копринков, до този момент прокуратурата не е стартирала разследване срещу тях. Това дава повод за слухове, че лично и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е спуснал чадър над Копринков, за да бъде в добри отношения с президента Румен Радев и да си гарантира безпроблемното избиране на поста за постоянно.

 

Сред най-приближените хора до съветника е и друга митична фигура – Сотир Ушев, който живее на семейни начала с Весела Лечева от години. Именно Ушев се появява на много срещи от името на Копринков и доставя някои от специфичните пратки, ако ни разбирате добре.

 

В последните месеци се чу, че Копринков е започнал строителство на одиозна къща в един от най-елитните столични квартали – „Бояна”. Парцелът обаче се води на името на фирма.

Източник: Уикенд, crimesbg.com